Haberler

Güney Çin Denizi'ndeki Gerilim

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyeleri ve Avustralya, Güney Çin Denizi'nde barış ve güvenliği sağlamak için işbirliğini artırma kararı aldı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyeleri ve Avustralya, Güney Çin Denizi'nde barış ve güvenliği sağlamak için işbirliğini artırma kararı aldı.

İşbirliği kararının, 28'inci ASEAN- Avustralya Forumu'nda alındığı belirtildi.

ASEAN- Avustralya Forumu'nu değerlendiren ASEAN Dış İlişkiler Sekreteri Hellen de la Vega, Avustralya'nın, Birlik ve bölgedeki ortaklarıyla ilişkilerini derinleştirme arzusunu" olumlu karşıladıklarını söyledi.

Avustralya'nın başkenti Canberra'da yapılan forumda Güney Çin Denizi'nde barış, güvenlik, istikrar, açık hava sahası ve uçuşların öneminin vurgulandığını ifade eden Vega, ASEAN ve Avustralya'nın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca, güç kullanmadan anlaşmazlıkların barışçıl ve yasal diplomatik süreçle çözülmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Pekin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avustralya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title