Haberler

Grip Yakın Takibe Alınacak

Sağlık Bakanlığı, Grip Hastalığının Yakın Takibe Alınması İçin Yarından İtibaren 14 İlden Vaka Bildirimleri Toplamaya Başlayacak.

Sağlık Bakanlığı, grip hastalığının yakın takibe alınması için yarından itibaren 14 ilden vaka bildirimleri toplamaya başlayacak.

Sağlık Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van'da mevsimsel (kış) grip ile ilgili izleme çalışması yürütecek.

Bu illerdeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı tespit edilen vakalarla ilgili bilgiler derlenirken, vakalardan alınan numuneler İstanbul ve Ankara'daki laboratuvarlarda incelenecek.

Bakanlığa bu laboratuvarlardan aylık, söz konusu illerin sağlık müdürlüklerinden ise haftalık raporlar gönderilecek.

Bu raporlar doğrultusunda hem hastalığa neden olan virüsler hem de ülke genelinde bir salgının söz konusu olup olmadığı tespit edilebilecek.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, grip ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlıyor. Bu tabloya daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, göz akması ve kanlanması gibi belirtiler de ekleniyor. Bazı vakalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma da görülebiliyor.

Gripten aşı ile korunulabileceğini belirten yetkililer, bunun için en uygun zamanın Ekim ve Kasım ayları olduğuna dikkat çektiler.

Hastalığın yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı ve öksürük kesicilerin yanı sıra ateş düşürücü ilaçlarla semptomatik tedavisi mümkün.

Yetkililer, influenza A ve B'ye karşı etkili antiviral ilaçlara 36-48 saat içinde başlandığı takdirde, semptom süresinin kısalarak komplikasyonların azaldığını bildirdiler.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title