Haberler

Filistin Başbakanı Hamdallah Gazze'de

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Gazze'deki eski hükümet çalışanlarının sorununu çözmek için çalıştıklarını belirtti.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Gazze'deki eski hükümet çalışanlarının sorununu çözmek için çalıştıklarını belirtti.

Beraberindeki heyetle Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye gelen Hamdallah, burada düzenlediği basın toplantısında, " Gazze'ye askıda kalan sorunları çözmek için geldik. Hükümet, uluslararası çevreler ile eski Hamas hükümeti çalışanlarının sorununu çözmek için çalışıyor" dedi.

Gazze'nin Batı Şeria'dan ayrı tutulmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen Hamdallah, "Buraya bölünme sayfasını tamamen kapatmak ve kapsamlı diyalogla milli mutabakatın maddelerini uygulamak üzere geldik. Filistin Yönetimi'nin, ' Gazze'nin, Batı Şeria'dan ayrılmasına izin vermeyeceğiz' şeklindeki mesajını getirdim. Batı Şeria ve Gazze birdir. Burada tek bir Filistin devleti olacak. Yönetim, Gazze'yi Batı Şeria'dan ayırma planlarını kabul etmeyecek" diye konuştu.

Hamdallah, uzlaşı hükümetinin Gazze'deki çalışmalarının başarılı olmasının önemini vurgulayarak, "Hamas, kontrolündeki sınır kapılarını hükümete teslim etmelidir" ifadesini kullandı.

Öte yandan Hamdallah, uluslararası topluma, Kahire'de düzenlenen konferansta Gazze'nin yeniden imarı için verdikleri taahhütlere bağlı kalmaları çağrısında bulundu.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014'te varılan milli mutabakat sonucu 2 Haziran'da Filistin'de uzlaşı hükümeti kurulmuştu. Uzlaşı hükümetinin ödeme yapmaması dolayısıyla Gazze'de eski hükümete bağlı işçi ve memurlar mayıs ayından beri maaşlarını alamıyordu.

Memurlar, milli mutabakat hükümetinin kurulmasından bu yana yalnızca birkaç kez maaşlarını almıştı. Bu durum ambargo altındaki Gazze'de yaşayan Filistinlilerin sık sık protesto düzenlemesine neden oluyor.

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü. Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze'nin imarı için 12 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen uluslararası konferansta katılımcı ülkeler tarafından, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Filistin Hamas Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title