Haberler

Doktor Balıklar" ile Manikür ve Pediküre Tepki

Kangal Belediye Başkanı Öztürk: "Bunca uyarıya rağmen doktor balıkların çalınarak amacı dışında kullanılmasına bir anlam veremiyoruz" Kaplıcanın işletmecisi Ünsal: "Kaplıcamız balıkları, çeşitli yollarla dereden çalınmakta, otellerde ve güzellik merkezlerinde sağlık açısından uygun olmayan koşullarda.

Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ve Kangal Balıklı Kaplıcası'nın işletmecisi Fuat Ünsal, özellikle sedef hastalığına ve diğer cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılan ve "doktor balıklar" olarak adlandırılan balıkların kaplıcadan başka yerlere götürülmesine, manikür ve pedikürde kullanılmasına tepki gösterdi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin "Kangal köpeği" ve "Kangal Balıklı Kaplıca" gibi iki önemli değeri olduğunu söyledi. Bu değerlerin korunması için belediye olarak gerekeni her zaman yaptıklarını belirten Öztürk, kaplıcadaki dereden "doktor balıklar"ın zaman zaman çalındığını ifade ederek, "İlçemizin iki önemli değerini korumak ve yaşatmak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız ama bunca uyarıya rağmen doktor balıkların çalınarak amacı dışında kullanılmasına bir anlam veremiyoruz" diye konuştu.

Mehmet Öztürk, "Kaplıcamızdaki balıkların manikür ve pedikür gibi yöntemlerde kullanılması bir suçtur. O balıkların ana vatanı Kangal'dır ve bu balıklarla Kangal Balıklı Kaplıca haricindeki yerlerde yapılan tedavilerin de faydalı olacağını düşünmüyorum" dedi.

Kaplıca, Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Kangal Balıklı Kaplıcası'nı işleten Ünsallar AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Ünsal ise son günlerde "doktor balıklar"ın kaplıcadaki dereden çalındığını öne sürerek, "Kaplıcamız balıkları, çeşitli yollarla dere kısımlarından çalınmakta, otellerde ve  güzellik merkezlerinde sağlık açısından uygun olmayan koşullarda manikür ve pedikürde kullanılmaktadır. Çoğu Avrupa ülkesinde bu şekildeki manikür ve pedikür işlemleri yasaklanmıştır fakat ülkemizde çeşitli otellerde, güzellik merkezlerinde ve hatta kuaförlerde bu balıklarla manikür ve pedikür yapılmaktadır" diye konuştu.

Kangal Balıklı Kaplıcası'ndaki havuzların debisinin saniyede yaklaşık 300 litre olduğunu ve havuzlarda sürekli sirkülasyon sağlandığını belirten Ünsal, "Ancak balıkların kullanıldığı oteller ve güzellik merkezlerinde sadece 40-50 litre suya yüzlerce kişi, el ve ayaklarını sokmakta ve tamamen hijyenik olmayan koşullarda insanların sağlığını olumsuz etkileyecek ortamlar oluşmaktadır" dedi.

"Doktor balıklar"ın çalınmasının önlenmesi, manikür ve pedikürde kullanılmasının yasaklanması için çalışma yapılmasını isteyen Ünsal, bu balıkları manikür ve pedikürde kullanan tesis ve iş yerlerine verilen ruhsatların da gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. - Sivas

Kaynak: AA / Güncel

Selami Öztürk Kangal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title