Haberler

Disk'ten 'Geçici İşçi Yasa Tasarısı'na' Tepki

Disk Genel Başkan Yardımcısı ve Disk/genel-iş Genel Başkanı Mahmut Seren, Hükümet Tarafından Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrosuna veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri Konusunda Kanun Tasarısıyla İlgili Bir Basın Açıklaması Yaptı.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Disk/Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren, hükümet tarafından geçici iş pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrosuna veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeleri konusunda kanun tasarısıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Basmarne Meydanı'nda yapılan açıklamada konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve DİSK/Genel-İş Başkanı Mahmut Seren, "Hükümet tarafından geçici işçilerle ilgili olarak hazırlanan kanun tasarısı olumlu olmakla birlikte hem içerik hem de kapsam bakımından ciddi eksiklikler içermektedir" dedi.

Tasarının 1. maddesinin son paragrafının kanun kapsamını belirttiğini söyleyen Seren, "Son paragrafta '2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay ve daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçileri kapsar' düzenlemesiyle kanunun kapsamı belirlenmektedir. Kapsam içine sadece 2006 yılında toplam 6 ay vizeyle çalıştırılan işçilerin dahil edilmesi, Nisan 2006'da norm kadroyla ilgili olarak çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı gerekçe gösterilerek işten çıkarılan çok sayıda işçiyi kapsam dışına atmaktadır. Ayrıca daha önce Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun süresi belirli iş sözleşmesiyle çalışan ve iş akdi birden fazla yenilenen işçilerin iş sözleşmelerinin belirsiz süreli iş sözleşmelerine dönüşmesi yönündeki kararı vardır. Bu karar çerçevesinde 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddesi düşünüldüğünde tasarının kapsam maddesinin dar tutulduğu anlaşılmaktadır. Çünkü önceki yıllarda vizeli çalıştırılan ancak 2006 yılında sadece vize nedeniyle 6 aydan daha az süreyle çalıştırılan işçilerin kapsam dışına çıkarılması başta İş Kanunu'nundaki düzenlemeyle çelişmektedir" diye konuştu.

Tasarı kapsamını daraltan bir başka düzenlemenin ise Türk Ticaret Kanunu'na göre belediyeler tarafından kurulan şirketler de çalışan işçilerle ilgili olduğunu söyleyen Seren, "Bu kapsamdaki belediye şirketleri, belediyeler tarafından Belediye Kanunu'ndaki istihdamla ilgili kısıtlamaları aşmak amacıyla kurulmuştur. Bu şirketler belediyelere doğrudan kanunla yüklenen, belediye hizmetlerini yürütmek üzere kurulmuş ve burada çalışan işçiler de belediyede çalışan işçilerdir. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler belediye istihdamının temel unsurlarından biri olmakla birlikte kanun kapsamında değerlendirilmemiştir. Bu sorun çözülmeden belediye istihdamında yaşanan sorunlara kalıcı çözüm bulunamaz" şeklinde konuştu.

(KA-YK-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title