Haberler

Disk'ten Asgari Ücret Tepkisi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin net bin 300 lira değil, net bin 177 lira olduğunu belirterek, asgari geçim indiriminin (AGİ) ücretin içine konmasına tepki gösterdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin net bin 300 lira değil, net bin 177 lira olduğunu belirterek, asgari geçim indiriminin (AGİ) ücretin içine konmasına tepki gösterdi. Sarı, yeni yıl zamlarıyla asgari ücretteki artışın eridiğini belirterek, "Asgari ücretli günde bir paket sigara alsa ayda 30 lira yapar, yüzde 6.8 elektriğe zam geldi ayda 20 lira oraya gider. Kaşıkla verirken kepçeyle geri alıyorlar" dedi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı ile göreve yeni seçilen CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'i parti il başkanlığında ziyaret etti. Burada asgari ücret artışı ve kıdem tazminatı düzenleme çalışmalarını değerlendiren Sarı, hükümetin asgari ücreti bin 300 liraya çıkarırken içine asgari geçim indirimini (AGİ) de koyduğunu, yeni yıl zamlarıyla birlikte kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alındığını öne sürdü. Sarı, işsizlik sigortasında biriken paranın emekçiye harcanmadığını belirterek, kıdem tazminatının fona devredilmemesi çini sokaklara çıkacaklarını söyledi. Sarı şöyle konuştu:

"DİSK ücret sendikacılığı değil toplumsal muhalefet de yapıyor. Savaş için harcanan 300 milyon dolar bir silah payı var. Biz, 'insanlar ölmesin' diyoruz. Biz giydiği üniformanın rengine bakmadan 'insanlar ölmesin' diyoruz. Dün 'bebek katili' diyenler bugün kendi coğrafyasında bu katliama sessiz kalıyorsa, DİSK olarak biz bunu kabul etmeyeceğiz. Yalan siyaseti istemiyoruz. Seçim meydanlarında asgari ücret net bin 300 dediler. Asgari ücret net bin 177 liradır. Bizim hakkımız olan yıllık vergi iadesini AGİ olarak ödüyorlardı. 123 lirayı oraya sabitlediler. Oysa AGİ insanların özel hakkıdır. Bunu net ücretin içine koyamazlar. Şimdi kıdem tazminatına göz diktiler. 'Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir' diyen sendikaları alanlara davet ediyoruz. Gelin, 1 milyon işçiyi Ankara'ya götürelim buyurun. O zaman kıdem tazminatına sahip çıktığınızı göreceğiz."

"BENİM CEBİMDEN BİRİKTİRDİKLERİMİ SEN DAĞITAMAZSIN"

Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Asgari ücretli günde bir paket sigara alsa ayda 30 lira yapar, yüzde 6.8 elektriğe zam geldi ayda 20 lira oraya gider. Kaşıkla verirken kepçeyle geri alıyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu var. Bugüne kadar ödenen para, 9 milyar lira. Toplanan para ise 42 milyar lira. 17 milyar lirasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na ayırdılar. Bir kısımını işverene teşvik olarak sundular. Benim cebimden biriktirdiklerimi sen dağıtamazsın. Onlar bizim çocuklarımızın parası parası. Kıdem tazminatını fona devrettirmeyeceğiz size de yedirtmeyeceğiz."

"AKP, CHP BİLDİRGESİNİ KES KOPYALA YAPIŞTIR YAPTI"

CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, asgari ücret artışında CHP'nin önemli katkısı olduğunu öne sürerek, "Sendikalaşma AKP döneminde neredeyse yok edilme sürecine sokuldu. Asgari ücret birazcık yüz güldürür hale geldi. Bunda CHP'nin önemli katkısı var. 7 Haziran seçim bildirgemizde bin 500 lirayı koymasaydık seçime 'ben ne yaparsam yapayım nasıl olsa oy alıyorum' diyerek giren ve AKP 1 Kasım'da bunu açıklamazdı. AKP, CHP bildirgesini 'kes kopyala yapıştır' yaptı. Enflasyon rakamı yüzde 10'a yaklaşmış durumda bu artışın da çok etkisi olmayacak gibi görünüyor" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alaattin Yüksel İzmir Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title