Haberler

Dha Yurt Bülteni-5

1)KOZAN'A ŞEHİT ACISIBİTLİS'in Tatvan İlçesi Anadere bölgesinde PKK'lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit düşen 26 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Talat Bildirici'nin acı haberi memleketi Adana'nın Kozan İlçesi'ndeki baba evini yasa boğdu.

1)KOZAN'A ŞEHİT ACISI

BİTLİS'in Tatvan İlçesi Anadere bölgesinde PKK'lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada şehit düşen 26 yaşındaki Piyade Uzman Çavuş Talat Bildirici'nin acı haberi memleketi Adana'nın Kozan İlçesi'ndeki baba evini yasa boğdu. Eşinin 7 aylık hamile olduğu belirtilen şehidin, doğum iznine gelmeyi planladığı bildirildi.

2 yıllık uzman çavuş olan Talat Bildirici'nin şehit olduğu haberini askeri yetkililer, Kozan'ın Çamdere Mahallesi'nde oturan babası 56 yaşındaki Ali ve annesi 50 yaşındaki Müzeyyen Bildirici'ye ulaştırıldı. Sinir krizi geçiren anneye sağlık görevlileri müdahale etti.  Acı haberle şehidin tek katlı taştan yapılan evine akın edenler Türk Bayrağı astı. 3 erkek kardeşin ortancası olan şehidin 1 yıl önce evlendiği ev kadını eşi 22 yaşındaki Şeyda'nın da 7 aylık hamile olduğu öğrenildi. Son olarak babası Ali Bildirici'nin telefonda konuşup Ramazan Bayramı'nda Kozan'a gelip gelmeyeceğini sorduğu şehidin, "Baba işlerimiz çok yoğun,  bayrama gelemeyeceğim. Zaten Temmuz -Ağustos aylarında doğum iznine geliriz" dediği öğrenildi.Şehit Talat Bildirici'nin cenazesi yarın Kozan'ın Çamdere Mahallesi'nde toprağa verilecek.

BİTLİS /DHA

==============================================

2)MAHKEME DEMİRTAŞ'I ŞIRNAK'A İSTEDİ, JANDARMA 'GÜVENLİK RİSKİ VAR' DEDİ

ŞIRNAK'ta,1'inci Asliye Ceza Mahkemesi tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Şırnak'taki duruşmada hazır edilmesini istedi. Ancak, Edirne F Tipi Cezaevinden gönderilen yazıda, "Şahsın tanınan ve bilinen kişi olması, geniş bir çevreye sahip olması, bölgede yoğun terör olaylarının devam etmesinin, sevk ve duruşma esnasında ciddi güvenlik riski oluşturucağı" gerekçesiyle tutanak hazırladı. Bunun üzerine mahkeme, Edirne Cezaevi Müdürlüğü'ne yazı yazarak Demirtaş'ın duruşma için SEGBİS sistemiyle hazır edilmesini, bunu istememesi halinde ise zorla getirtilerek hazır edilmesini istedi.Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Şırnak 1'inci Asliye Ceza Mahkemesinde, 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenme, yönetme, bunların hareketine katılma' iddiasıyla açılan davada, gelişme oldu. Mahkeme, Edirne F Tipi Cezaevine yazı yazarak, Demirtaş'ın Şırnak'taki tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasında hazır edilmesini istedi. Duruşmada hazır edilemiyorsa, hazır edilmeme nedeninin gerekçeli bir şekilde tutanağa bağlanarak mahkemeye bilgi verilmesi istedi. Mahkemenin talebi üzerine Edirne Özel Tip Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığınca hazırlanan tutunak mahkemeye gönderildi. Şırnak 1'inci Asliye Ceza mahkemesine gönderilen tutunakta şöyle denildi:

GÜVENLİK RİSKİ VAR

"Edirne Özel Tip Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığınca dış güvenliği sağlanıp sevk ve nakil işlemleri yürütülen Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu Selahattin Demirtaş'ın  Şırnak Asliye Ceza Mahkemesinde 21 Haziran 2017 tarihinde yapılacak olan duruşmada hazır edilmesinin istenildiği ancak, şahsın tanınan ve bilenen kişi olması, geniş bir çevreye sahip olması, bölgede yoğun terör olaylarının devam etmesinin sevk ve duruşma esnasında ciddi güvenlik riski oluşturucağı değerlendirilmiş olup, iş bu tutanak tarafımıza tanzim edilerek müştereken imza altına alınmıştır."

MAHKEME, "ZORLA SEGBİS SİSTEMİNE GETİRİLMESİ"KARARI VERDİ

Şırnak 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi, güvenlik gerekçesiyle HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın Edirne'den Şırnak'a getirilemeyeceğine dair tutunak üzerine, bu kez Edirne F Tipi Cezaevine ikinci bir yazı yazdı. Yazıda Demirtaş'ın duruşma için "SEGBİS sistemiyle hazır edilmesi, sanık SEGBİS sistemi ile duruşmaya katılmak istememesi halinde ise zorla getirtilerek hazır edilmesi" talebinde bulundu.Şırnak'ta dün devam eden ve Demirtaş'ın SEGBİS sistemindeki teknik arazı nedeniyle katılmadığı duruşmada söz alan Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekilinin mahkeme huzurunda dinlenmesini talep ederek, mahkemeden SEGBİS odasında zorla getirilme kararının iptal etmesini ve Demirtaş'ın kendisini savunması için gelecek celsede mahkemede hazır edilmesini talep etti. Mahkeme, Demirtaş'ın SEGBİS sistemiyle dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Ferit ASLAN/ŞIRNAK, -

====================================================

3)BURSA'DA HAVA DESTEKLİ UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA 26 KİŞİ ADLİYEYEDE

BURSA'da dün helikopter ve özel harekat ekiplerinin desteğiyle bin 200 polisin katıldığı uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 60 şüpheliden  26'sı yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.Bursa Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Ekipleri, merkez Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde 16 mahallede 50 farklı adrese eş zamanlı olarak operasyon düzenledi. Polis helikopterinin havadan destek verdiği operasyonda 60 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 34'üne "Uyuşturucu kullanmak" suçundan işlem yapılarak serbest bırakıldı. İfadeleri alınan 26 zanlı ise "Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi

-Operasyondan görüntüler

-Helikopterden operasyon görüntüleri

SÜRE: 2 dakika 42 saniye

BOYUT: 86 MB

Berktuğ ÖNCÜ/BURSA,-

================================================

4)İZMİR'E 104 METRELİK YANGIN MERDİVENİ

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, yüksek yapılardaki yangın ve kurtarma faaliyetleri için 2.4 milyon Euro'ya 104 metrelik yangın merdiveni satın aldı. 60 ton ağırlığındaki aracın gövdesi 360 derece dönebiliyor. Tüm hareketleri ana kumanda merkezinden kontrol edilebiliyor. Kırılmalı merdiven sayesinde dar sokaklarda yatay olarak çalışabiliyor. Hidrolik ve su basınç sistemiyle sac veya camı kolaylıkla kırabiliyor. Kurtarma tüneli ise belirli bir noktadan sonra araca bağlanıp, kazazedeleri bulundukları konumdan hızlıca aşağıya indiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, itfaiye teşkilatını yeni araç ve teçhizatlarla güçlendirmeye devam ediyor. Bina yükseklilerinin artması üzerine araç filosuna 104 metre uzunluğunda Türkiye'nin en uzunu olduğu belirtilen yangın merdivenini dahil eden Büyükşehir Beledediyesi, böylece yüksek yapılardaki yangın ve kurtarma faaliyetlerine daha çabuk müdahale olanağına sahip olacak.

60 TONLUK DEV ARAÇ

İzmir'in Alsancak Liman arkası ile Bayraklı Turan arasındaki 550 hektarlık bölgenin 'Yeni Kent Merkezi' olarak planlanmasının ardından buralarda gökdelenlerin yükselmeye başladığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse, "Kentteki bu gelişmeyi dikkate alarak, Türkiye'nin ilk ve tek en uzun merdivenli itfaiye aracını Bayraklı İtfaiye Grubu'muzda konuşlandırdık. 60 ton yüke sahip merdivenli itfaiye aracıyla olay yerine gittiğimizde, ilk iş olarak hızlı bir şekilde zemin etüdü yapmamız gerekiyor. Lotsel ölçüm cihazıyla yeraltı, kanalizasyon, elektrik, su, internet ve doğalgaz altyapıları ve yumuşak zemin bilgilerini elde ediyoruz. Bu bilgiler sayesinde aracımızı kaza riskinden uzak sağlam bir zeminde konuşlandırıyoruz" dedi.

İZMİRLİLERE UYARI

Gökdelenlerin olduğu bölgede olası yangın ve afet risklerine karşı uzun merdivenli itfaiye aracını konuşlandıracakları yerleri önceden tespit ettiklerini söyleyen Derse, vatandaşlardan da bu bölgedeki araçlarını yangın söndürme vanalarının bulunduğu yerlere park etmemeleri gerektiğini önemle belirtti. Ayrıca araç üzerinde kırıcı ve delici aletin bulunduğunu, bu cihazın hidrolik ve su basınç sistemiyle çalıştığını söyleyen Derse, "Kırıcı ve delici alet üst üste vurup hızlı bir biçimde sac veya camı kırarak yangına hızlı müdahale etmemizi sağlıyor. Bu aracın en önemli özelliklerinden biri de kurtarma tüneli. Belirli bir noktadan sonra tüneli araca bağlayıp kazazedeleri bulundukları konumdan hızlıca aşağıya indirebilmeyi sağlıyor" diye konuştu.

KURTARMA TÜNELİ DE VAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüksek binalarda yangın söndürme, tahliye ve kurtarma olaylarında kullanmak üzere filosuna dahil ettiği 104 metrelik hidrolik itfaiye aracı, 17.5 metre uzunluğunda, 2.5 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde. 2.5 milyon Euroluk aracın şnorkel olarak adlandırılan gövdesi 360 derece dönebiliyor. Kurtarma sepeti ise ihtiyaç durumunda yerden en yüksek nokta olan 104 metreye 6 dakika içinde çıkabiliyor.

Tüm hareketleri, kablosuz ve telsiz bağlantılı olarak da ana kumanda merkezinden kontrol edilebilen araçta, olay yerinin gözlemi için uzaktan kumandalı video kamera bulunuyor. Aracın 104 metrelik merdiveninin 34 metresi kırılmalı olduğundan ulaşılması zor olan, dar sokaklarda 70 metreden sonra yatay olarak da çalışabiliyor. Ayrıca araç üzerinde kırıcı ve delici alet bulunuyor. Hidrolik ve su basınç sistemiyle çalışan araç, üst üste vurup hızlı bir biçimde sac veya camı kırarak itfaiye erlerinin zamandan kazanmalarını sağlıyor ve yangına hızlı müdahale ediliyor. 104 metrelik merdivenli itfaiye aracının en önemli özelliklerinden birisi de kurtarma tüneli. Tünel, belirli bir noktadan sonra araca bağlanıp, kazazedeleri bulundukları konumdan hızlıca aşağıya indirebilmeyi sağlıyor.

DIŞ CEPHE MALZEMELERİNE DİKKAT

Son yıllarda artış gözlenen yüksek yapılar nedeniyle İtfaiye Yönetmeliği'nde değişikliğe gittiklerini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İnşaat Mühendisi Seher Ruken Doğan ise, özellikle Bayraklı ve Turan arasında yükselen yapıların yangın güvenliği konusuna dikkat çekti. Doğan, "2015 yılında, özellikle dünyada görülen yüksek yapı yangınlarının raporları incelenerek İtfaiye Yönetmeliği revize edildi. Dış cephe kaplamalarında zor yanıcı maddelerin, TSE standartlarına uygun, A2 sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Biz de yaptığımız denetimlerde yönetmeliğe uyup uymadığına dikkat ediyoruz" diye konuştu.

Müteahhitlerin ve bina sahiplerinin de dikkat edeceği noktalara değinen Doğan, şu uyarılarda bulundu;

"Ülkemizde en çok görülen yanlışlıklardan bir tanesi, alüminyum panel kompozit kaplamaları. Bu dış cephe kaplamalarının içerisinde yanıcı malzeme bulunuyor. Bu da son derece tehlikeli olabilir. Bu malzemelerin yerine zor yanıcı A2 sınıfı malzemeler kullanılmalıdır.  Elbette sadece dış cephe kaplamasıyla bu durum aşılamaz. Bina içerisinde de tüm tedbirlerin alınması gerek. Özellikle su söndürme sistemlerinin dış cephelere en çok bir buçuk metre mesafede olması, iki metre aralıklarla su söndürme ve yağmurlama başlıklarının ilave edilmesi gerek. Yağmurlama sistemi çoğumuzun bildiği gibi yangın anında itfaiye gelmeden önce ilk başta söndürmenin sağlanması anlamında önem arz ediyor. Binaların yangından korunması anlamında yine İtfaiye Yönetmeliği'ne göre, binaların bulunduğu itfaiye geçiş yolların açık tutulması gerek. Bazen yol açık olabilir ama bina çevresine park edilen araçlar veya geçici olarak konulan malzemeler de itfaiyenin işini daha geç yapmasına yol açar. Yüksek yapılarda güvenlik işlerine bakan personel bu konuda eğitilmeli ve uyarılmalı. Yüksek binaların çevresinin ve vanaların çevresinin açık tutulması sağlanmalı çünkü, kaza geliyorum demez."

Görüntü Dökümü

---------------------------

İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin 104 metrelik yangın merdiveninden görüntü

-İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse'nin açıklamaları

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: İZMİR,

===========================================================

5)AFAD'TAN 'UTANDIRMAYAN YARDIM'

DOĞAL afetlerde kendi canlarını tehlikeye atıp hayat kurtaran AFAD görevlileri, Ramazan'da Suriyeliler'e yaptığı 'utandırmayan yardımı' ile örnek oldu. AFAD ekipleri, aileleri teşhir etmemek, utandırmamak ve izdiham oluşturmamak için gıda yardım kolilerini kapısını çaldıkları evlerin önüne bırakıp gitti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Erzurum'a gönderilen 200 gıda kolisi Suriyeliler'e dağıtıldı. Merkez Palandöken İlçesi'ndeki AFAD Erzurum Müdürlüğü depolarında görevliler tarafından minibüse yüklenen koliler, Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Yakutiye İlçesi'nin Mahallebaşı Semti'ne götürüldü. Göç İdaresi Müdürlüğü personelinin de yardımını alan AFAD görevlileri, omuzlarında taşıdığı ve içerisinde, salça, zeytin, yağ, makarna ve prinç gibi gıda maddelerinin bulunduğu kolileri Suriyelilerin yaşadıkları evlerin önüne bıraktı. Kapıları çalan görevliler daha sonra bölgeden sessizce uzaklaştı.

Erzurum'da yaşayan Suriyeliler'i kapsayan yardımla ilgili bilgi veren AFAD Birlik Müdür Vekili Yavuz Kaya, "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suriyeli ailelere dağıtılmak üzere 81 vİlayete gıda kolileri hazırladı. Göç İdaresi ekiplerinin bizlere gösterdiği Suriyelilerin evleri önüne içerisinde pirinç, zeytin, yağ ve salça gibi gıda maddelerinin bulunduğu yardım kutularını kimseyi rencide etmeden kapısının önüne bırakıp gittik. Göç İdaresi ekipleri de bizimle birlikte yorgan dağıttı" dedi.

Dağıttığı yardımı tıpkı afetlerde olduğu gibi şova dönüştürmeyen AFAD ekiplerine teşekkür eden Suriyeliler ise "Türkiye Cumhuriyeti bize kendi ülkemizden daha iyi bakıyor. Herkes yardım elini uzatıyor. Sabah evimizin kapısını açtığımızda yardım kolilerini evin önünde bulduk. Kimin getirdiğini kolilerin üzerinde AFAD yazmasıyla anladık. Teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Afad ekiplerinin yardım kolilerini araçlara taşıması

-Araçla yardım bölgesine gidilmesi

-Yardımların kapı önüne bırakılması

-Yavuz Kaya ile röp

Haber: Turgay İPEK  - Kamera: Zafer KUMRU ERZURUM,

==========================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tatvan Kozan PKK Politika Güncel Haberler

title