Haberler

Çiftçilerin Mıcır Ocağı Tepkisi Sürüyor

İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı beldesinde incir ve zeytin üreticilerinin, açılmak istenen mıcır ocağıyla ilgili tepkisi sürüyor.

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı beldesinde incir ve zeytin üreticilerinin, açılmak istenen mıcır ocağıyla ilgili tepkisi sürüyor.

Üreticiler, Valilik tarafından "ÇED gerekli değildir" kararı verilen projenin Kaymakçı ve civarındaki 50 bin incir ve zeytin ağacına büyük zarar vereceğini söyledi.

"50 BİN AĞAÇ TEHDİT ALTINDA"

Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı beldesinde açılmak istenen mıcır ocağının Kaymakçı ve civarındaki 50 bin incir ve zeytin ağacına büyük zarar vereceğini ifade eden üreticiler, mıcır ocağına karşı çıkıyor. Hasat döneminde her sabah 10 ton incirin kamyonlara yüklenerek İzmir ve çevresine gönderildiğini söyleyen üreticilerden Süleyman Şahan, mıcır ocağının açılması durumunda bölgenin verimli ağaçlarının tehdit altında olacağını kaydetti.

Sulama projesinde kullanılacak malzeme ihtiyacını karşılamak üzere açılması planlanan mıcır ocağının bölgede tarıma darbe vuracağını savunan Şahan şunları söyledi:

"Bizim en büyük geçim kaynağımız, bizlere miras kalan bu ağaçlar. Bu civarda 25 bin incir, 30 bin zeytin ağacı var. Bir incir ağacı 50 kilograma yakın meyve veriyor. Bu ürünün yüzde 30'u yaş, yüzde 70'i kuru incir olarak değerlendiriliyor. Yavaş yavaş başlayan hasat döneminde bu bölgeden her gün kilosu 2 liradan 10 ton yaş incir çıkıyor. Ekonomiye olan katkısını siz düşünün. Bölgemizde zeytincilik de yoğun yapılıyor. Bu civarda 30 bin zeytin ağacı var. Bu ağaçların her birinden 50-100 kilo arası zeytin alınıyor. Geçen yıl kilosu 3 liradan satılmıştı. Zeytinyağında zaten fiyatlar yüksek seyrediyor. 10-15 lira civarında. Bu rakamlar arazi yapısı nedeniyle bu ağaçlar dışında bir üretim kaynağı olmayan üreticilerin mıcır ocağı açılırsa neleri kaybedeceğimizi gösteriyor. Tozuyla, patlamasıyla, kamyonlarıyla ve arazilerde yaşanacak tahribatla bu tarım bölgeleri bahçeler zarar görecek. Bunun yanında küçükbaş hayvanlarımız da bugün mıcır ocağı açılacağı söylenen bölgede otluyor. Onların da beslenme alanı mıcır ocağı olarak geçen sahalar. Biz topraklarımızda üretip yaşamaya devam etmek istiyoruz. Bizlere sorulmadan açılacak bu projenin Kaymakçı'yı yaşanmaz bir yer haline getireceğine inanıyoruz. Yetkililerimizden toprağımız, suyumuz, havamız ve ağaçlarımız zarar görmeden bu karardan vazgeçmelerini istiyoruz." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kaymakçı Ödemiş İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title