Haberler

Çift Kol Nakli Yapılan Kavdır, Yoğun Bakım Ünitesinden Çıkarıldı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, 26 günün sonunda yoğun bakım ünitesinden çıkarılarak, servise alındı.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, 26 günün sonunda yoğun bakım ünitesinden çıkarılarak, servise alındı.

Akdeniz Üniversitesi'nde aynı anda çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır, 26 günlük yoğun bakım ünitesinden dün akşam saatlerinde çıkarılarak servise alındı. AÜ Anezteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Anasteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz ve Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, hastanın son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İlk olarak söz alan Prof. Dr. Atilla

Ramazanoğlu, çok mutlu olduklarını belirterek, "Yoğun bakımda tedavi ettiğimiz hastamızı servise çıkardık. Akşamdan bu yana yeni servisinde kalıyor. Sabah kendisini de ziyaret ettik. Durumu gayet iyiydi. Bu bütün Akdeniz Üniversitesi ana bilim dallarıyla yakalanan bir başarıdır. Ekibim adına mutluluğumuzu belirtmek istiyorum. Sağlık durumu gayet iyi. Başlangıçta ameliyat sırasında ve ilk gününde hastayı neredeyse kaybedecek duruma gelmiştik. Akciğer, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında zayıflama vardı.

Şu an idrar da yapacak duruma geldi. Diyalize bağlanmıştı. Bu tedavi hala sürüyor. İdrar miktarında her gün artış var. Umarım kısa sürede diyaliz ihtiyacı da kalmaz. Yoğun bakımdan çıkınca beslenmeye başladı. Dünden itibaren damar yolundan beslemiyoruz. Eşi de yardım ediyor, her şeyi yiyecek durumda. İlk isteği reçel ve çorba oldu. Bunlar çok büyük ameliyatlar, sorun çıkan hastalarda yoğun bakım desteği önemli" dedi.

"200 ÜNİTEYE YAKIN KAN KULLANILDI"

Ameliyat sırasında çok kan kaybı olduğunu belirten Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, "Kullanılan ilaçlarla karaciğer ve akciğerde önemli bozukluklar meydana geldi. Şimdi sorunlar büyük ölçüde azaldı. Şu an isimlerini sayamayacağım bütün ana bilim dallarının katkı ve emeği ile böyle zor bir hastayı yoğun bakımdan çıkaracak duruma geldik. Yoğun Bakım Sorumlumuz Murat Yılmaz, ilk 72 saat hastanın başından ayrılmadı. Bacağının alınması ile ilgili henüz bir yorum yapmadı. Ama morali gayet iyi. Yurt dışında bu tip

ameliyatların ardından hastayı kaybedildiği de oldu. Dolayısıyla yoğun bakımın uzaması gayet normal. Bugüne kadar 200 üniteye yakın kan kullandık. Bunun yanında diğer kan elemanlarından da yoğun şekilde verildi. Kanama problemi vardı, bununla başa çıkabilmek için kan ve kan elemanları kullanıldı" ifadesini kullandı.

"TIRNAKLARI UZAMAYA BAŞLADI"

Bundan sonraki sürecin daha önce çift kol nakli olan Cihan Topal gibi olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise, "Bir ay bittikten sonra fizik tedavisinde aktif hareketler için yardım edilecek. 6 aydan sonra ise kollarını hissetmeye başlayacak. Kollarla ilgili bir sorun yok. Gayet iyi gidiyor. Tırnakları ise uzamaya başladı. 15-20 gün sonra kesmeye başlayacağız. Uğur Acar gibi yüz nakli yapılan bir hasta için dünyanın hiçbir yerinde 2 gün içinde yoğun bakımdan çıkma gibi bir durum yaşanmadı.

Bizde ise oldu. Bu bizim yoğun bakım ünitesinin başarısıdır. Ayrıca 14 Aralık'ta Bodrum'da uluslararası katılımlı Mikrocerrahi Kongresi'ne Cihan Topal'ı da davet ettik. Orada yabancı doktorlar da Cihan Topal'ı canlı olarak gördüler ve çok beğendiler" diye konuştu.

Anasteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yılmaz da, "Çok zor bir süreçti. Ciddi sorunlarla karşılaştı. Kan sistemi neredeyse çöktü. Çok ciddi sorun oldu. Kan vermekle yetişemiyorduk ama üstesinden geldik. 72 saat çok ciddi mücadele verdik. Ama mutluyuz. Bugün sabah da kendisini ziyaret ettim. Çok iyi durumda" dedi.

Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu ise, kan kaybının başlamasının ameliyat sırasında yaşanmaya başladığını söyleyerek, "Bu dönemde kanamayı engellemeye çalıştık. Sonrasında ameliyattan çıktıktan sonra da bunun devam etmesi, yoğun bakımda ayrı bir çaba gerektirdi. Organlar içinde bulunan soğuk sıvıların vücuda tekrar verilmesi de önemliydi. Hastanın bu durumda olması çok gurur verici oldu" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Atilla Kavdır Murat Yılmaz Cihan Topal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title