Haberler

Çanakkale Savaşı'nın Gölgesinde Kalan Savaş

Güncelleme:

Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenleniyor.

11-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyuma 9 balkan ülkesi ile İsrail ve Japonya'dan katılacak bilim adamları sunumlar yapacak.

Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Bağcılar Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu tarafından Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenleniyor. 11-13 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek sempozyum öncesinde Grand Cevahir Otel'de düzenlenen basın toplantısı ile sempozyum hakkında bilgi verildi.

Toplantıya, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın yanı sıra Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu Başkanı Kemal Cesur, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Balkan Savaşları'nın Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nın gölgesinde kaldığını söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Balkan Savaşlarının özellikle etki ve sonuçları itibariyle çok önemli olduğunun altını çizdi. Çok sayıda şehit vermenin ve toprak kaybetmenin yanında yüzbinlerce kişinin de savaşın ardından mülteci durumuna düştüğüne dikkat çeken Çağırıcı, "Burada bir veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Genel Kurmay Başkanlığı ve İngiliz kaynaklarına göre Balkan Savaşlarında 632 bin insanımızı kaybetmişiz. Gayri resmi rakamlara göre ise bu rakam 1.5 milyonu buluyor" dedi.

Bağcılar'ın göçlerle kurulan bir ilçe olduğunu hatırlatan Başkan Çağırıcı, Bağcılar'ın Selanik göçmenleri tarafından kurulduğunu söyledi. Bağcılar'da Bulgaristan ve Bosna Hersek başta olmak üzere, Balkan ülkelerinden zorunlu göçle gelen on binlerce kişinin yaşadığını belirten Çağırıcı, "Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla düzenleyeceğimiz sempozyumla, savaşın sebep ve sonuçlarını, günümüze etkileri tartışılacak" diye konuştu.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç da yaptığı konuşmada sempozyum hazırlık sürecine ve sempozyumun amacına yönelik bilgiler verdi. Osmanlı Devleti'nin Balkanları kendi öz yurdu olarak gördüğüne değinen Aykaç, Osmanlı döneminde uzun yıllar istikrarın olduğu Balkan coğrafyasının, savaşın ardından yeniden istikrarsızlaştığını vurguladı.

Savaşın üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen acıların hala devam ettiğini belirten Aykaç, "Artık savaşı geride bıraktık. Balkan Savaşı'ndan Balkan barışına geçiş yapmak istiyoruz. Bugün barış yolunda gerekli adımları atmazsak, yeterli gayreti göstermezsek savaş yeniden yaşanabilir" dedi.

Sempozyumla Balkan Savaşlarının meydana çıkışı ve sonuçlarını bir bütün olarak ele aldıklarını ifade eden Aykaç, bölge ülkelerinden tebliğ sunacak isimlerin belirlenmesinde yoğun bir çaba harcadıklarını da belirtti.

3 GÜNDE 14 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

11-13 Mayıs tarihleri arasında Grand Cevahir Otel'de gerçekleştirilecek sempozyumdaTürkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Yunanistan, İsrail ve Japonya'dan katılacak çok sayıda akademisyen, tebliğler sunacak. 3 gün devam edecek ve 14 oturumun gerçekleştirileceği sempozyum sonuç bildirisinin okunmasıyla sona erecek.

BALKAN SAVAŞLARI

1912'de Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ'dan oluşan Balkan ülkeleri kendi aralarında kurdukları ittifakla Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştı. Siyasi çalkantılar içerisinde bulunan Osmanlı Ordusu bozguna uğradı ve Edirne de dahil olmak üzere bütün Balkan toprakları kaybedildi. Balkan ülkelerinin Osmanlı topraklarının bölüşümünde yaşadıkları anlaşmazlık II. Balkan Savaşı'nın yaşanmasına sebep oldu. Fırsatı değerlendiren Osmanlı Devleti Edirne'de dahil bugünkü sınırlarımızı oluşturan Trakya topraklarını geri almayı başardı. Balkan Savaşları'nın bugünlere kadar uzanan çok yönlü sonuçları oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Lokman Çağırıcı Mustafa Aykaç Çanakkale İsrail Güncel Haberler

title