Haberler

Çanakkale - Kılıçlı Hutbe

Osmanlı Geleneğini Asırlardır Sürdüren Cami

OSMANLI GELENEĞİNİ ASIRLARDIR SÜRDÜREN CAMİ

Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'de Gazi Süleyman Paşa Camisi'nde imamlar, 625 yıldır elinde kılıçla hutbe okuyor.

Gelibolu'da Osmanlı İmparatorluğu'ndan bugüne sağlam olarak kalabilen ender eserlerden biri olan ve halk arasında ''Büyük Cami' olarak bilinen Gazi Süleyman Paşa Camisi'nde, bir Osmanlı geleneği inşaa edildiğinden bu yana sürdürülüyor. Osmanlı'nın kılıçla fethettiği bölgelerde Cuma hutbelerini okuyan imamların, bu sırada kılıç tutma geleneği Gelibolu'da 625 yıldır kesintisiz uygulanıyor.

Gazi Süleyman Paşa Camisi'nde 12 yıldır müezzinlik yapan Hasan Yılmaz, Gelibolu'nun kılıçla 1354 yılında fethedildiğini ve caminin Murat Hüdavendigar döneminde 1383 yılında inşaa edildiğini söyledi. Rumeli'yi fetheden Gazi Süleyman Paşa'nın adının camiye verildiğini ve tam 625 yıldır imamların, kılıç tutarak hutbe okuma geleneğini sürdürdüğünü anlatan Yılmaz, vatandaşların başta bu işe şaşırdığını, ancak daha sonra alıştığını belirtti. Yılmaz, ''Cemaat böyle bir geleneğin Gelibolu'da yaşıtılıyor olmasından son derece memnun' diye konuştu.

Bölgenin Osmanlı tarafından Avrupa'da fethedilen ilk yer olduğunu kaydeden Yılmaz, ''Buradaki hutbeye cuma günleri ve bayram namazlarında kılıçla çıkılır. Bu Osmanlı geleneğini yaşatmak için 625 yıl önce olduğu gibi bugün de kılıçla hutbe okunuyor. Asıl orijinal olan Gazi Süleyman Paşa'nın kılıcı yıllar önce çalınmış. Bu nedenle bizler şu an sembolik bir kılıçla hutbeye çıkıyoruz' dedi.

Cami imamı Mehmet Mutlu'da bu güzel eserin mimarının Çandarlı'lı Kara Halil Hayrettin Paşa olduğunu söyledi. Caminin batı tarafındaki kapısının üzerinde bulunan kitabede yer alan ifadelerin, geçmişine ışık tuttuğunu anlatan imam Mutlu, ''Şehzade cennet mekan Gazi Süleyman ismine bu mabedi inşaa olup, oluştu ümmet. Şehit hak-i zat, fethedip bu beldeyi, kıldı Bolayır'da mevt' yazısından, Gelibolu'yu Gazi Süleyman Paşa'nın fethetmesi üzerine bu camiye onun adının verilmiş olduğunu söyledi. İmam Mutlu, caminin Abdülhamit zamanında 1891 yılında tamir edildiğine ilişkin veriler bulunduğunu söyledi.

GAZİ SÜLEYMAN PAŞA KİMDİR?

1316'da doğan şehzade Süleyman, 1359'da bir av sırasında Bolayır yakınlarında attan düşerek ölümüne dek savaş alanlarında, fetihten fethe koştu. 1331'de babası Orhan Gazi'ye vezir olan Şehzade Süleyman, idari işlerden ziyade askeri işlerle görevlendirildi. Süleyman, 1354 Şubat'ında Edincik'te bulunan donanmayla hareket etti ve üç bin kişilik bir kuvvetle Gelibolu'nun kuzeyinde bulunan Kozludere'ye çıktı. 2 Mart 1354'te Gelibolu kalesini fethetti. Gelibolu kalesinin alınışını diğer fetihler takip etti. 1356'da Gelibolu yarımadasının tamamı Osmanlı kontrolüne geçti. Osmanlı devletinin sınırlarını ikinci kıtaya, yani Avrupa'ya taşıyan Gazi Süleyman Paşa, tarih kitaplarında Rumeli fatihi olarak yer tuttu. Süleyman Paşa'nın türbesi Bolayır'da bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title