Haberler

Bitlis'te Nemrut-Süphan Jeopark Çalıştayı

Bitlis Valiliği tarafından projelendirilen Nemrut kalderasında inşa edilecek jeopark için çalıştay düzenlendi.

Bitlis Valiliği tarafından projelendirilen Nemrut kalderasında inşa edilecek jeopark için çalıştay düzenlendi.

Tatvan Kardelen Oteli Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştay saat 10.00'da açış konuşmaları ile başladı. Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, bölgenin kalkınması için hayata geçirilmeye çalışılan Nemrut Jeoparkı için düzenlenen çalıştayın hayırlı olmasını diledi. Yurdakul, "Gerçekten Bitlis'te olağanüstü projelerle gündemimiz yoğun. Böyle bir heyecana ihtiyacımız vardı. Proje startını geçen yıl almıştır. Manisa Kula Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bize çok destek oldular. Jeopark, bir şehrin tarihi görsel ve endografik tüm her şeyidir. Bunun içine jeolojinin bütün branşlarını işin içine katabilirsiniz. Ortak heyecanlar ve ortak ülkülerimiz vardır. Her şehrin bir hayali vardır. Gelişmiş şehirlerin bile bir hayali var. Bitlis'in jeotermal ve jeopark gibi heyecanları da paylaşmaya başladık. Her şey hayal etmek ile başlar. Hayalleriniz yoksa bitersiniz. Geçen her yönetici gibi sessizler kervanına katılırsınız. Bizim böyle bir niyetimiz yok. Buraya herkes katıldı, ortak paydamızda buluştuk. Burada ilimiz, özel idaremiz, kamu kurumlarımızı STK'larımız bu kayanın kaldırılmasında elini kayanın altına koymuş durumdadır. Tüm herkese bir mesaj vermek istiyorum. Bu bir milli meseledir. Jeopark ismini gördüğünüz her yerde kanuni ilkeler doğrultusunda neticelendirmek zorundayız. Yaklaşık 65 milyon TL ödenek ayırdığımız Nemrut kalderasının yolunda çalışma yeniden başladı. Jeoparkın içine her şeyi koyabiliyoruz. İstihdam konusunda ciddi bir gelişme sağlayacak. Herkes bu projeyi destekliyor. İnşallah bu heyecanla bu jeopark statüsünü Kula'dan önce alacağız. Bu projelerle sadece bölgemizde yerel bir kalkınmayı sağlamayacağız, ülkemiz kalkınacak. Yayla turizmi, kültür turizmi ve JEOSİT bölgeleri ile dünyanın ve Türkiye'nin gündemine oturacak. Bu salonda bulunan ve bulunmayan herkes bu projeyi destek sağlıyor ancak istemeyen biz zihniyet de var. Yerel kalkınma projeleri ile bunların da karşısında duracağız. Jeotermal tesislerde protokol aşamasına geldik. Bu konuya destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra konuşan Manisa'nın Kula İlçe Belediye Başkanı Selim Aşkın ise, "Jeopark konusu Türkiye çok yeni, irdelediğimizde Türkiye çok büyük ve güzel bir ülke. Allah tüm zenginlikleri bize bahşetmiş. Her şey sevgi ile başlıyor. Bunu gerçekleştirmek için 3 şey çok önemlidir. Önce insanımızı, ülkemizi ve dünyamızı sevmek zorundayız. Hayal kurabilmeliyiz. Hep umutlu olmak zorundayız. Biz bu hayallerle başladık. Biz başarılı olduk. Bu kapının açılmış olması ve eşiğin aşılması çok önemliydi. Bitlis Jeoparkı bizden çok daha kısa sürede kabul görecektir. Bundan dolayı sizleri ve ekibinizi kutluyorum. Dünyada birçok jeoparkı gezdim. Bizim jeoparklarımız dünyadaki jeoparklarla karşılaştırılamayacak kadar zenginliğe sahiptir. İnşallah Bitlis'i bundan sonra önemsiyoruz. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. Bitlis ile birlikte daha birçok bölgenin bu statünün içinde yer almasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, Türkiye'nin son yıllarda turizmde yaşadığı gelişmeleri anlatarak, "Jeopark ile ilgili bugün bir farkındalık gerçekleştireceğiz. 1990'lı yıllarda Türkiye'ye gelen turist sayısı 5 milyon, bugün ise 33 milyona ulaştı. Türkiye'de 2015 yılında hedefimiz, 37 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Biz Bitlis olarak bu pastadan pay almak istiyoruz. Biz bu değerlerimiz ile turizme hizmet etmek istiyoruz. Büyük değerlerimiz büyüktür. Özellikle Van Gölü havzasına Allah büyük bir güzellik vermiş. Burada farkındalık yaşatmak için jeopark konusunda kararlıyız. 1991 yılında jeolojik miras toplantısı ile ilk defa gündeme gelen bu jeolojik bölgelerin korunması her geçen yıl farklılık yarattı. Bize özel bölgemizde jeolojik bölgelerde turizm yapmaya çalışacağız. Bölge insanının kalkınması için uzun bir süreç geçecek ancak burada halkın kazanmasını sağlayarak göçü önleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından yapılan birinci oturum Prof. Dr. Nizamettin Kazancı tarafından başlatıldı. Çalıştayın birinci oturumunda Bitlis Valisi Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, 'Bitlis'te Jeopark Çalışmaları' konusunda, Yrd. Doç. Dr. Yahya Çiftçi 'Bitlis Jeopark Alan Çalışmaları', Doç. Dr. Yıldırım Güngör'de Neden Jeopar, Neden Bitlis?' konularında bilgilendirme yaptı. Yapılan açıklamaların ardından, çalıştayın ilk bölümü soru ve cevaplarla son buldu.

Öğlenden sonra da 2 ayrı oturumda yapılacak bilgilendirme ve sunumlarla sona erecek çalıştaya; Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, DAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Emin Demirci, Bitis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Güney, Kurum amirleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Veysel Yurdakul Bitlis Valiliği Türkiye Kula Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title