Haberler

Bifo & Fazıl Say Festivali Sona Erdi

Güncelleme:

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve klasik müzikseverlerin heyecanla beklediği BİFO & Fazıl Say Festivali dün akşam sona erdi.

Fazıl Say'ın dört yeni eserinin Türkiye prömiyerinin yapıldığı üç gün süren festivali yaklaşık 6 bin müziksever takip etti.

İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 14-15-16 Aralık tarihlerinde üçüncüsü Lütif Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen BİFO & Fazıl Say Festivali dün akşam sona erdi. Üç gün süren festivale katılan yaklaşık 6 bin klasik müziksever, "Hezarfen" ney konçertosu, "Dört Şehir" piyano ve viyolonsel sonatı ile "Panter" ve "Uzay" senfonilerinin Türkiye'deki ilk seslendirilişlerine tanıklık etti.

"Hezarfen"in Türkiye prömiyeri yapıldı

Festivalin ilk akşamında, Onursal Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Fazıl Say'a eşlik etti. 14 Aralık Cuma akşamı gerçekleştirilen konserde Fazıl Say'ın dünya prömiyerini Almanya'nın Mannheim kentinde yaptığı "Hezarfen" adlı ney konçertosunun Türkiye prömiyeri yapıldı. Say'ın hem günümüz Ortadoğu'sunu, hem tarih boyunca Mezopotamya kültürünü anlattığı, tüm dünyada yankı uyandıran "Mezopotamya" adlı senfonisinin de seslendirildiği gecede, BİFO ve Fazıl Say'a Burcu Karadağ (ney), Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar), Carolina Eyck (theremin), Çağatay Akyol (blokflüt) ve Bülent Evcil (bas flüt) eşlik etti.

Fazıl Say ve Çağ Erçağ'dan "Dört Şehir"

Fazıl Say'ın oda müziği yapıtlarına da yer verilen, festivalin ikinci gecesinde, piyano ve viyolonsel sonatı "Dört Şehir"in Türkiye prömiyeri yapıldı. Say'ın "Boşanma" adlı dörtlüsünü Borusan Quartet, nefesli sazlar beşlisi için yazdığı "Alevi Dedeler Rakı Masasında"yı da Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi Fazıl Say ile birlikte seslendirdi. Sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu, Nihan İnan ile Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar) Fazıl Say'a eşlik ettiği, piyano ve soprano için "Ses"te ise Behçet Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin'in şiirleri seslendirildi.

"Panter" ve "Universe" ilk kez seslendirildi

Festivalin son akşamında BİFO ve Onursal Şefi Gürer Aykal yine Fazıl Say'a eşlik etti. Konserde Say'ın lirik soprano ve orkestrası için yazdığı "Panter" ve "Universe" senfonisinin Türkiye prömiyerleri yapıldı. "Anadolu'nun Sessizliği" ve "İpekyolu" piyano konçertolarının da dinlenebildiği gecede, Dortmund Konser Salonu'nun 10. yılı onuruna sipariş edilen ve Say'ın Rainer Maria Rilke'nin "Der Panther" adlı şiiri üzerine bestelediği "Panter" izleyicilerden büyük alkış aldı. Say'ın "İstanbul" ve "Mezopotamya"dan sonra, üçüncü senfonisi olan ve ilk kez 2012 Ekim'inde Salzburg'da seslendirdiği "Universe" ile BİFO & Fazıl Say Festivali sona ermiş oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gürer Aykal Fazıl Say Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title