Haberler

Başkan Öztürk Kadıköy'e "Gezi'de Sonbahar" Heykeliyle Veda Edecek

Kadıköy’e “Gezi'de Sonbahar” heykeli ile veda etmeye hazırlanan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, heykelin gezi olaylarında hayatını kaybedenleri ve ‘kırmızı kadın’ olarak gündeme gelen kişiyi simgelediğini söyledi.

Kadıköy'e "Gezi'de Sonbahar" heykeli ile veda etmeye hazırlanan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, heykelin gezi olaylarında hayatını kaybedenleri ve 'kırmızı kadın' olarak gündeme gelen kişiyi simgelediğini söyledi.

Kadıköy Belediye Başkanlığına veda etmeye hazırlanan Selami Öztürk, gezi olaylarını simgeleyen 3 metrelik "Gezi'de Sonbahar" heykeli yaptırdı. Kadıköy Tarihi Çarşı girişindeki meydana konulacak Gezi'de Sonbahar adlı heykelde, ellerini yüzüne kapatmış ağlayan kırmızılı kadın ile olaylarda hayatını kaybedenleri temsil eden yerlere dökülmüş yeşil yapraklar bulunuyor. Heykeltraş Prof. Rahmi Aksungur ile eşi Doç. Ayla Aksungur'un yapımına devam ettiği Gezi'de Sonbahar adlı heykel, yaklaşık 3 metre boyunda ve çelik takviyeli kompozit fiber kullanılarak yapıldı.

Başkan Öztürk, heykelin direniş anıtı olduğunu kaydederek, "Heykelin adını "Gezide Sonbahar" koyduk. Bu heykel, çarşıda meydana bakan büyük alana koyulacak. Yaklaşık 3 metre yüksekliğinde olacak. Bu heykel kırmızı elbiseli gaz yiyen kadını simgeliyor. Aynı zamanda bu bütün anneleri simgeliyor. Çünkü burada en çok canı yanan annelerdi. Dökülen yapraklar ise şehitlerimizi simgeliyor" şeklinde konuştu.

Heykelin açılışının yeni Kadıköy belediye Başkanı ile birlikte gezi olaylarının yıl dönümü olarak kabul edilen Haziran ayında yapılacağını söyleyen Selami Öztürk, "Heykelin maliyeti yaklaşık 175 bin liraya mal olacak. Bizim diğer heykellerimizde yaklaşık bu fiyata mal olmuştu" dedi.

Gezi'de Sonbahar heykelini anlatan Heykeltraş Prof. Rahmi Aksungur, "Gezi olaylarında küçücük, evden az çıkmış çocuklar ve anneleri koştura koştura gitti. Annelerin o duyarlılığı ve sonrasında ki duyarlığı ve günümüzde ki hanımların henüz varamadığımız ileri demokrasi seviyesinde ki gelişmelere olan üzüntüleri devam etmekte. Ben bundan dolayı kadın figürüne yöneldim. Ağlayan, yüzünü kapatmış kırmızı renkli bir kadın ve dökülmüş yapraklara doğru kafasını çevirmiş bunu simgeleyeceğini hissettim. Kırmızı renginde bizim için birkaç anlamı var. Hem bayrağımızın hem de şehitlerimizin rendi. O gün o kırmızılı kız da çok etkileyiciydi ve bütün dünya medyasında çıkmış bir fotoğraftı" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selami Öztürk Kadıköy Politika Güncel Haberler

title