Haberler

Balkonda Yaptığı Deneyle İki Elini ve Gözünü Kaybetti, Bilim Dünyasına Yeniden Döndü

Balkonda yaptığı deneyle iki elini ve gözünü kaybetti, bilim dünyasına yeniden döndü Kaybettiği ellerinin yerine beyin gücüyle çalışan protez el geliştiriyor Hayali protez şirketi kurmak olan Altuğ Özışık: "İleride protez şirketi kurup gerek dünyadaki insanlara gerekse de kendime...

Balkonda yaptığı deneyle iki elini ve gözünü kaybetti, bilim dünyasına yeniden döndü

Kaybettiği ellerinin yerine beyin gücüyle çalışan protez el geliştiriyor

Hayali protez şirketi kurmak olan Altuğ Özışık:

"İleride protez şirketi kurup gerek dünyadaki insanlara gerekse de kendime yardımcı olabilecek yolda ilerlemek istiyorum"

"Geliştirdikten sonra yeteri kadar bir protez oluşturabilirsem kullanmamak için bir neden görmüyorum"

ANTALYA - Antalya'da bilimsel bir deney yaparken yaşanan patlamada bileklerinden 2 elini ve sol gözünü kaybeden 18 yaşındaki Altuğ Özışık, ellerini ve gözünü kaybetmesine rağmen yeni projeler üretmeye devam ediyor. Yaptığı projeler arasında en dikkat çeken kas sensörlü protez el olurken, genç bilimcinin hayali, ileride protez şirketi kurup son teknoloji protezlerle kendisi ve dünyada ihtiyaç duyan diğer vatandaşlara yardımcı olabilmek.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Ulusal Gözlemevi'nde başuzman olarak görev yapan Tuncay Özışık'ın oğlu Altuğ Özışık, geçtiğimiz yıl TUBİTAK Bilim Fuarı için evlerinin balkonunda bir yıl önce uçuramadığı deneme roketi üzerinde çalışırken, yakıt kartuşlarını roketin altına yerleştirdiği sırada bir patlama meydana geldi. Özışık, bu patlamada bileğinden 2 elini ve sol gözünü kaybetti. Yapılan yoğun tedavilerinin ardından okuluna geri dönen Özışık, bilimsel çalışmalarına devam etti. Bu yıl 21'incisi düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Şenlikleri'ne liseden sınıf arkadaşı Mehmet Ali Uyar ile birlikte hazırladıkları üç boyut teknolojisindeki 6 ayaklı örümcek robotla katılan Özışık'ın çalışmalarını, şenliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da ziyaret ederek inceledi, başarılar diledi.

"Gelişmiş bir protez oluşturursam, kullanmamak için bir neden görmüyorum"

Özışık, yaptığı projeler ve hayalini İhlas Haber Ajansı muhabiriyle paylaştı. 2 elini de kaybettikten sonra açık kaynaklı bir protez üzerinde çalışmalar yapmaya başlayan Özışık, kasa duyarlı sensör ile komut algılayan bir protez geliştirdi. Şuanda tamamen kendisine ait olacak son teknoloji bir el protezi üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini aktaran Özışık, "Ben yumruk yapmayı düşündüğümde, ön koldaki yumruk yapmayı sağlayan kaslar çalışıyor, bu kaslar çalıştığı zaman proteze bilgi gönderiyor ve o da yumruk yapıyor.

Artık çok alıştığım için protezlere ihtiyaç duymadan işimi görebiliyorum. Ben bunları daha çok, proje anlamında geliştiriyorum. Şimdilik kendim kullanmayı düşünmüyorum ama geliştirdikten sonra yeteri kadar bir protez oluşturabilirsem kullanmamak için bir neden görmüyorum" dedi.

"İleride protez şirketi kuracağım"

Piyasada gördüğü protezlerdeki eksiklikleri tamamlamak için de çalışmalar içerisinde olduğunu belirten Özışık, hayalinin ise bir protez şirketi kurup, kendi gibi ellerinden sorun yaşayan bir çok vatandaşa yardımcı olmak istediğini söyledi. Özışık, "İleride protez şirketi kurup gerek dünyadaki insanlara gerekse de kendime yardımcı olabilecek yolda ilerlemek istiyorum. Kişiye özel üretimler yapılabilecek bir şirket kurmak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Antalya Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title