Haberler

Astana)- Kültür Başkenti Türkistan'da Coşkulu Kutlama

- Kültür Başkenti Türkistan'da coşkulu kutlamaASTANA - Ankara merkezli TÜRKSOY'un Türk Kültür Başkenti seçtiği Kazakistan'ın Türkistan'daki kutlamalarına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Asya ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden binlerce kişi katıldı.

- Kültür Başkenti Türkistan'da coşkulu kutlama

ASTANA - Ankara merkezli TÜRKSOY'un Türk Kültür Başkenti seçtiği Kazakistan'ın Türkistan'daki kutlamalarına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Asya ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden binlerce kişi katıldı. Nevruz coşkusuyla birleşen kutlamalarda geleneksel dans gösterileri büyük beğeni aldı.

Ankara'da bulunan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı tarafından '2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilen Kazakistan'ın Türkistan şehrindeki kutlamalar Nevruz coşkusuyla birleşti. Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi kararıyla 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' olarak ilan edilen Türkistan'da önceki gün açılış töreni düzenlendi. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü desteğiyle TÜRKSOY, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen kutlamaların açılışı Kazakistan Cumhuriyeti Spor ve Kültür Bakanı Arıstanbek Muhamediuli, Güney Kazakistan Valisi Janseyit Tüymebayev ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov tarafından yapıldı.

"Geleneksel dans gösterileri büyüledi"

Türkistan'da bulunan Hoca Ahmed Yesevi Türbesi çevresine kurulan Kültür Başkenti Şenlik Alanı'ndaki kutlamalarda Türki cumhuriyetlerden gelen dansçılar, kıyafetleri ve gösterileriyle göz doldurdu. Yurt adı verilen geleneksel çadırların kurulduğu alanda misafirlere, Kazak milli mutfağından yöresel lezzetler ikram edildi. Sanatçılar, kendilerine özgü kıyafetleriyle kutlamalara renk katarken; atlı gösteri ve akrobasi gruplarının şovları coşkuyu arttırdı. Alanda Kazak milli sanatları ile geleneksel spor müsabakaları da sergilendi.

"22 ülkeden 300'e yakın sanatçı sahne aldı"

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa ve Asya'nın farklı ülkelerinden katılımcıların olduğu kutlamalarda 22 ülkeden 300'e yakın sanatçı sahne aldı. Kazak türküleri ile Türk ezgilerinin seslendirildiği konserler büyük ilgi gördü. Kutlamalar, TÜRKSOY Basın Ödülleri'ne de ev sahipliği yaptı. Dünyanın farklı noktalarında yaptıkları çalışmalarla Türk kültürünün tanıtımına katkı sağlayan medya çalışanları ödüllendirildi.

Zorlu: "Türk dünyasının birlikteliği bütünleşmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstermeye devam edeceğiz"

Türkiye'den ödül alan gazeteciler arasında olan Kürşat Zorlu törende yaptığı açıklamada, "Benim için çok gurur verici çok önemli bir ödül olarak kabul ediyorum bunu çünkü Türk dünyasının Unescosu olarak görevini sürdüren Türk Cumhuriyetlerinin kültür bakanlarının içerisinde bulunduğu böylesine bir organizasyonun bu ödülü bana layık görmesi son derece mutluyum bu sebeple. Bu farkındalığı arttırmaya çalışıyorum uzun süredir. Sağolsunlar onlarda lütfettiler böyle gir ödülü layık gördüler bana inşallah bunan sonra Türk dünyasının birlikteliği bütünleşmesi için elimizden gelen bütün gayreti göstermeye devam edeceğiz. Bu ödülün de ötesinde burada çok önemli bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Türk dünyası kültür başkenti Türkistan oldu. Türkistan sadece Kazakistan'ın değil tüm Türk dünyasının ortak vatanı, ata vatanı Hoca Ahmet Yesevi'nin görkemli türbesinin olduğu yer. Burada gönüllerin birleşmesi söz konusu. İnşallah bu anlamlı etkinlikten sonra sadece Türkiye, Kazakistan da değil Dünyada nerede bir Türk varsa burası bir çekim merkezi olacak. Burada buluşacaklar ve Türk dünyası kültürel anlamda buradan yakılan ışıkla devam edecek diyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kazakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title