Haberler

Acıbadem Eskişehir'den Prematüre Etkinliği

Acıbadem Eskişehir Hastanesi ‘17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü’ dolayısıyla prematüre doğan bebek ve aileleriyle bir araya geldi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi '17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü' dolayısıyla prematüre doğan bebek ve aileleriyle bir araya geldi.

17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde prematüre olarak dünyaya gelen bebek ve aileleri bir araya geldi. Etkinliğe Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Acıbadem Eskişehir Yönetimi, doktorlar ve çalışanlar katıldı. Etkinlikte aileler ve bebeklerde doktorlarla günün anısına fotoğraf çektirdi. Etkinlikte konuşma yapan Vali Tuna, Her doğan 10 bebekten birinin prematüre olarak dünyaya gelmesinin yüksek bir oran olduğuna dikkat çekti.

Prematüre oranının giderek arttığını ifade eden Tuna, "Bu artışta beslenme bozuklukları, düşük sosyoekonomik düzey, alkol ve sigara tüketimi önemli rol oynamaktadır. Bütün bunlar dikkate alındığında sorunun birçok boyutu olduğu ve aslında bütün toplumu ilgilendirdiği görülmektedir. Prematüre bebekler beklenenden daha önce dünyaya geldikleri için bakımları ve gelişim süreçlerindeki takipleri elbette daha bir dikkat ve daha bir hassasiyet ister. Vücut ağırlıkları normalden düşük, organları tam olarak gelişmemiş bu yavrularımız, vaktinden önce açan çiçeklerimizdir. Onları yaşatmak ve ailelerin endişelerini bertaraf etmek tıbbi bir müdahalenin gereği olabilir. Ancak bu aynı zamanda; bir insana hayat vermenin bütün insanlığa hayat vermiş gibi değerlendirildiği değerler dünyamızın da bir gereğidir" dedi.

Düzenlenen etkinlikten dolayı Acıbadem Eskişehir yetkililerine teşekkür eden Tuna, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir insana hayat veren bütün insanlığa hayat vermiş gibidir" İlahi Kelam'ının manasının doğrudan tecelli ettiği bir mesleği icra eden sağlık camiası, hayati öneminin yanı sıra hayati önemin daha ilerisinde bir vizyonla, ebedi öneme sahip bir mesleğin onurunu ve sorumluluğunu taşımaktadır."

"TÜRKİYE'DE YILDA 155 BİN PREMATÜRE BEBEK DÜNYAYA GELİYOR"

Günün önemi hakkında konuşan Uzm Dr. Mehmet Kuşku, Prematüre bir bebeğin doğduğu zaman vücudunun mor olduğunu söyledi. Türkiye'de yılda 155 bin prematüre bebeğin dünyaya deldiğini ifade eden Kuşku, "Onlar için önem arz eden ısı kayıpları da en fazla baş kısmında olmaktadır. Bu nedenle mor patik ve şapka prematüre bebekleri temsil etmektedir. Buna destek vermek için bugün Boğaziçi Köprüsü mor ışıkla ışıklandırılacak. Bugün Yunanistan Milli Takımı ile karşılaşacak olan Türkiye A Milli takımımız mor bir forma ile karşılaşmaya çıkacak. Dünya Sağlık Örgütü 37 haftanın yani 259 günü altında doğanları prematüre olarak kabul etmektedir. Dünyada her yıl 130 milyon bebek doğmaktadır. Bunun yüzde 5 ile 18 arasında değişen bir prematüre bebek oranı gözleniyor. Dünya'da prematüre doğum oranı yüzde 10 civarındadır. Bu dünyada yaklaşık 13 milyon bebeğin prematüre olduğunun göstergesidir. Maalesef bu bebeklerin 1 milyonu vefat etmektedir. Ülkemize baktığımızda 2010 yılında doğan çocuk sayısı 1 milyon 293 bin 300'dür. Türkiye'de ki prematüre doğum oranı ise yüzde 11.97'dir" dedi.

Etkinlikte 585 gram dünyaya gelen Zeynep Azra Keleş'in babası Celil Keleş, "Kızım 125 gün hastanede kaldı. Şuanda kilosu 3 kilo 900 gram oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi. Anne Güneş Keleş ise, hastane çalışanlarına teşekkür etti.

Şuanda 2 yaşında olan Muhammet Emir Kaya'nın annesi Meryem Kaya ise, evliliklerinin 21 yılında çocuk sahibi olduklarını belirterek, "Çok fazla düşük yapmıştım. Bununda tehlikeli olduğunu söylediler. Ancak doğum yaptım. 600 gram olarak dünyaya gelmişti. 4 ay hastanede kaldık. Şuanda 2 yaşında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Burada anlatırken bile duygularıma hakim olamıyorum. Çocuk sahibi olmamda Eskişehir Acıbadem'in büyük katkısı vardır" dedi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Türkiye Bebek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title