Haberler

1 Mayıs'ta Her Şey 'Meydan'a Bırakıldı

Hükümet, Dün Son Kararını Verdi, 1 Mayıs'ta Taksim'de Kutlamalara Kesinlikle Müsamaha Gösterilmeyeceğini, Israr Edenlerin Suç İşleyeceğini Açıkladı. Sendikalar İse, "500 Bin İşçiyle Taksim'e Yürümekteki" Kararlılıklarını Tekrarladı. İstanbul Trafiğinin Ne Olacağı, Korkulanların Yaşanıp Yaşanmayacağı, Taksim Meydanı'na Kaldı...

Hükümet, dün son kararını verdi, 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlamalara kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini, ısrar edenlerin suç işleyeceğini açıkladı. Sendikalar ise, "500 bin işçiyle Taksim’e yürümekteki" kararlılıklarını tekrarladı. İstanbul trafiğinin ne olacağı, korkulanların yaşanıp yaşanmayacağı, Taksim Meydanı’na kaldı...

HÜKÜMET, Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili beklenen açıklamasını dün yaptı ve buna kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün ortak basın toplantısı düzenledi. Çelik, hükümet olarak, 1 Mayıs’ın ölüm, matem, çatışma ve kamplaşmalarla anılmasını istemediklerini belirterek, "1 Mayıs, emeğin dayanışması, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevginin, barışın yeşerdiği bir gün olarak hafızalarda yer etsin istiyoruz" dedi. Çelik, 81 il valiliğine gönderdikleri genelgeyle, 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak bayram havasında kutlanmasına her türlü desteğin verilmesinin istendiğini bildirdi.

Alanlar belli

Atalay ise, "1 Mayıs geliyor diye vatandaşlarımız tedirgin olmamalı. Geçmişin izlerini birlikte silmek istiyoruz, bunun için çaba harcıyoruz. 1 Mayıs dolayısıyla zihinlerde hiçbir olumsuz anı, iz kalsın istemiyoruz" dedi. Atalay, Kadıköy İskele, Şişli Çağlayan, Zeytinburnu Kazlıçeşme ve Kartal Meydanları’nın yıllar önce seçilen miting alanları olduğunu anımsattı. Atalay, bugüne kadar yasal tüm toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin, siyasi partilerin mitingleri ve son Nevruz kutlamalarının bu alanlarda yapıldığını bildirdi ve sendikaların talepleri halinde bu alanların tahsis edilebileceğini söyledi.

Taksim’de güvenlik zor

Atalay, sözlerini şöyle tamamladı: "1977 yılından bu yana Taksim Meydanı toplantı ve gösteri yürüyüşleri için tahsis edilmemiştir. Bunun haklı gerekçeleri vardır. Bilenler iyi bilir; Taksim, giriş çıkışı çok olan bir meydandır. Olumsuz, kötü niyetli provokasyonlara fazlaca açık ve denetlenmesi zor bir alandır. İstanbul’daki belli bölgelere trafik akışının merkezidir; vatandaşlarımızın günlük hayatını çok etkiler. Büyük bir ticaret merkezidir, çok özel bir bölgedir, turizm merkezidir."

Taksim kapanacak

VALİLİĞİN aldığı önlemlere göre Üsküdar ve Kadıköy’den Kabataş, Beşiktaş ve Karaköy iskelelerine öğle saatlerine kadar vapur seferi yapılmayacak. Bu seferler Eminönü üzerinden yapılacak. Sirkeci-Kabataş tramvay hattı, Kabataş-Taksim arasındaki füniküler sistem ve Mecidiyeköy-Taksim arasındaki metro çalışmayacak. Otobüsler Taksim’de bekleme yapmayacak, ana güzergahlar üzerinde yolcularını indirip bindirecek.

66 okula tatil

Beyoğlu ilçesinde 41, Şişli ilçesinde 19, Kağıthane ilçesinde 6 olmak üzere toplam 66 ilk ve orta dereceli okul bir gün süreyle tatil olacak. Boğaz Köprüleri ve havaalanlarıyla ilgili bir kısıtlama olmayacak. Ancak 05.33-20.31 saatleri arasında Taksim, Mecidiyeköy, Beyazıt, Beşiktaş, Dolmabahçe üzerinde uçuşlar yasak olacak. Trafikteki güzergah değişiklikleri güvenlikle ilgili tedbirler kaldırılınca normale dönecek. Trafiği rahatlatmak için özel araçlar yerine toplu taşımadan yararlanılması duyurusunda bulunulacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde harekat merkezi kurulacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title