Haberler

Gümüşdoğa Su Ürünleri, İlknak Su Ürünleri'nin Tamamını Satın Alıyor

Güncelleme:

Kültür balıkçılığında Türkiye'de sektörün iki büyük firması birleşiyor. Türkiye'nin de 250. büyük firması Gümüşdoğa Su Ürünleri, İlknak Su Ürünleri'nin tamamını satın alıyor.

Kültür balıkçılığında Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye'de sektörün iki büyük firması birleşiyor. Sektörün devlerinden olan ve Türkiye'nin de 250'inci büyük firması Gümüşdoğa Su Ürünleri, İlknak Su Ürünleri'nin tamamını satın alıyor. Konu ile ilgili başvuru Rekabet Kurulu'na yapıldı. Kuruldan onay çıkmasının ardından sektörde önemli bir birleşme gerçekleşmiş olacak.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK 250'İNCİ FİRMASI

Gümüşdoğa su Ürünleri, 1997 yılında Milas'da kurulmuş bir firma. Balık yemi üretimi ve kültür balığı yetiştiriciliğinde sektörün en önemli firmalarından birisi olan Gümüşdoğa, aynı zamanda İSO 500 listesinde de 250'inci sırada bulunuyor. 2011 yılından bu yana sürekli ilk 500 içerisinde yer alan şirket, 2015'ten 2016'ya sıralamasını 70 basamak birden yükseltti.

Geçtiğimiz yılı 473.1 milyon TL ciro ile tamamlayan şirketin ihracatı ise 61 milyon dolar seviyesinde. Milas Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı şirkette binden fazla kişi çalışıyor.

GELİRİN YARISINDAN FAZLASI İHRACATTAN

İlknak Su Ürünleri, 1996 yılında kurulmuş ve hem iç pazar hem de ihracata yönelik çalışan Türkiye'deki sayılı entegre levrek ve çipura üreticilerinden biri.

Şirket 2 kuluçkahane, bir adaptasyon tesisi, 2 balık çiftliği ve AB ihraç koduna sahip bir paketleme birimini işletiyor. Bütün tesisleri İzmir'de bulunuyor.

İlknak, Türkiye yavru balık pazarında önemli bir konuma ve 100 milyon yavru levrek ve çipura üretim kapasitesine sahip. Geçtiğimiz yılı 86.2 milyon TL ciro ile tamamlayan şirket gelirinin yarısından fazlasını ihracattan elde ediyor.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI HIZLI BÜYÜYOR

Türkiye'de kültür balıkçılığı son yıllarda hızla büyüyen bir sektör. Hem denizlerde hem de iç sularda yapılan kültür balıkçılığında 2 binden fazla firma faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracat yapan sektörde üretim adetleri de günden güne büyüyor.

2000 yılında yıllık 79 bin ton olan üretim 2005 yılında 118 bin tona, 2012'de 212 bin tona, geçtiğimiz yıl da 253 bin tona yükseldi. 2016 yılı 253 bin tonluk üretimin değeri de 3.2 milyar TL olarak hesaplanıyor.

Türkiye'de yetiştiriciliği en fazla yapılan tür ise alabalık. 107 bin tonluk toplam alabalık üretimini 81 bin tonla levrek ve 58 bin tonla çipura takip ediyor.

Sektörün en büyük firması İSO 500 kayıtlarına göre Kılıç Deniz Ürünleri. Bodrum merkezli firma listede 158'inci sırada bulunuyor. 2016 cirosu ise 732.6 milyon TL. (HABERTÜRK)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Milas Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title