Haberler

Köylülerin çıra zannedip yaktığı Bayburt Kehribarı'na Çin'den talep geldi

Güncelleme:

Bayburt'ta köylülerin yıllarca çıra zannederek yaktıkları Bayburt Kehribarı'na Çinli bir firma talip oldu. Görüşmeler için şehre gelen firma temsilcilerinin aldığı numuneler beğenilince, yatırım anlaşmaları için hazırlıklar başladı.

Bayburt'ta köylülerin yıllarca çıra zannederek yaktıkları Bayburt Kehribarı'na Çinli firma talip oldu. Görüşmeler için Bayburt'a gelen firma temsilcileri Çin'e gönderilmek üzere numune aldı. Maden sahasını da inceleyen heyet, bölgedeki diğer maden rezervlerinin durumuna göre yeni yatırımlar yapabileceklerine işaret etti.

Bayburt'un Aydıncık Köyü'nde 2018 yılında tespit edilen doğal kehribar rezervine Çinli bir takı tasarım firması talip oldu.

ÇIRA ZANNEDİP YAKIYORLARMIŞ

Köylülerin daha önce çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı doğal kehribarın ihracına yönelik yapılan görüşmeler sonucunda taraflar anlaşmaya vardı.

Köylülerin çıra zannedip yaktığı Bayburt Kehribar'ına Çin'den talep geldi

NUMUNELER BEĞENİLDİ

Kehribar rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak firma temsilcileriyle yapılan görüşmeler neticesinde ihracata yönelik anlaşmaya varıldığını ifade etti. Firma temsilcilerinin talebi doğrultusunda ilk etapta birkaç numune teslim ettiklerini ifade eden Haşlak, "Başta Valimiz Cüneyt Epcim'e gösterdiği çabalardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Ürünümüzü beğendiler. Numuneleri aldılar. Bir ön anlaşma yaptık. Bundan sonra da çalışmaların devamı gelecek" diye konuştu.

Köylülerin çıra zannedip yaktığı Bayburt Kehribar'ına Çin'den talep geldi

Haşlak, 2021 yılının ilk aylarıyla birlikte Çin'e doğrudan ihracata başlamayı hedeflediklerini bildirdi.

BUDİZM'DE KUTSAL GÖRÜLÜYOR

Çinli firmanın yöneticisi Shao Gunag Hui ise Kehribar'ın Budizm inanışında önemli ve kutsal bir yeri olduğuna işaret etti. Budizm'de kutsal görülen yedi eşyadan en önemlisinin kehribar olduğuna dikkat çeken Shao, "Çin'deki kehribar piyasayı çok büyük. Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75'i Çin'e gönderiliyor. Orada piyasaya sunuluyor. Çoğunlukla takı amacıyla ya da tapınaklarda kullanılıyor. Beş bin yıllık Çin tarihine baktığımızda kehribarın ilaç sektöründe sakinleştirici olarak kullanıldığını da görüyoruz." dedi.

Köylülerin çıra zannedip yaktığı Bayburt Kehribar'ına Çin'den talep geldi

TÜRKİYE'YE EKİP GELECEK

Bayburt'ta tespit edilen kehribar rezervinden örnekler aldıklarını ve Çin'e göndereceklerini anlatan Shao, "Numuneler kabul edilirse buna yönelik bir anlaşma yapacağız. Daha sonra Türkiye'ye bir ekip göndereceğiz. Kazılacak yerlere bakacağız. Orada uygun gördüğümüz madenin Çin'e ithalatını gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

"İŞLENMESİ ÇOK GELİŞMİŞ DEĞİL"

Shao, rezerv büyüklüğüne göre bölgede bir tesis kurabileceklerini de belirterek şunları söyledi:

"Kehribar, Bayburt'ta son 2 yıldır keşfedilmiş. O yüzden üretimi ve işlenmesi çok gelişmemiş. Daha güzel neler yapabiliriz diye bakacağız. Belki Bayburt'ta bir tesis kurup, çıkarılan kehribarı burada işleyerek direkt Çin'e gönderebilir, orada doğrudan piyasaya sürebiliriz."

Köylülerin çıra zannedip yaktığı Bayburt Kehribar'ına Çin'den talep geldi

"UMARIM, ÜLKEMİZE FAYDALI OLUR"

Anlaşmanın ardından Vali Cüneyt Epcim ile bir araya gelen heyet görüşmelere ilişkin bilgi verdi.

Vali Epcim, burada yaptığı açıklamada varılan ön anlaşmanın taraflar için hayırlı olmasını diledi. Bayburt kehribarının dünya çapında tanıtımı için geçen aylarda çeşitli girişimlerde bulunduklarını anımsatan Vali Epcim şu sözleri sarf etti:

"Bayburt kehribarı, bilindiği üzere ülkemizde tespit edilen ilk rezerv olması bakımından son derece önemli bir yere sahip. Daha önce yaptığımız çalışmalarda bu rezervin ekonomiye kazandırılması için çeşitli girişimlerimiz olmuştu. Bayburt kehribarının tanıtımını dünya çapında yapmak istediğimizi ifade etmiştik. Gelinen süreçte bu emeklerimizin karşılık bulduğunu görmüş olmak bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Ümit ediyorum ki, taraflar arasında sağlanan mutabakat ilerleyen dönemde önemli bir iş birliğine dönüşerek, hem ilimiz hem de ülkemiz açısından önemli ekonomik gelişmelere vesile olacaktır. Bu bakımında ben gerek maden işletmecisini, gerekse de firma temsilcilerini tebrik ediyorum. Kendilerine çalışmalarında başarılar diliyorum."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Cüneyt Epcim Bayburt Maden Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500

Yorumlar (19)

xithay karşıtı:

Bu ucube mahluklara verilen herşey silah, istila olarak döner.

100
4
yanıtYanıtla
Mahallenin delisi:

Bizim elimiz yok çünkü değil mi, adam taa çin den gelip işleyecek. Sonra korona 2 bayburttan yükselir

34
5
yanıtYanıtla
Emre:

Ulu Önder başkomutan Recep Tayyip Erdoğan

5
20
yanıtYanıtla
KARA KUYU:

. . . sende kil olmalisin, haydi kolay gelsin.

yanıt0
yanıt0
Hakan:

Senin önderin anladık da haberle ne alakası var

yanıt3
yanıt0
Ergenekon:

Askerliğini kendi ve ogulların damatları nerede yapmış??

yanıt3
yanıt0
cinliler:

bu somuruculerin tum dunyanin yerel kaynaklarini ve rezervlerini kontrol gucu var cok guzel yagmaliyorlar

18
6
yanıtYanıtla
Bahadir:

Butun bu firmalarin ardinda cin komunist partisi vard

yanıt1
yanıt0
Vatandas:

Hangi degerlerimize sahip çıktıkki buna sahip çıkalım.

14
2
yanıtYanıtla
..:

Çinlilere yağmurlu havada bir bardak su yok onların kutsal saydığı dinsizliklerine taşa puta tapsın diye Müslüman bir ülke malzeme göndermez önce Soydaşlarımız olan Uygur Türklerinden ellerini çeksinler dünya Çinlilerden alışverişi tez elden kesmelidir aksi taktirde çinin dünyada kuracağı hakimiyet kaçınılmazdır

6
4
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title