Haberler

Giresun Adası'nda BM Destekli Projenin Çalışmaları Başladı

Karadeniz'de Üzerinde İnsan Yaşayabilen Tek Ada Olan Giresun Adası İçin Hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (Undp-gef/sgp) Tarafından Desteklenen 'Giresun Adası ve Eko-turizm Gelişim Planı Projesi' ile Adanın Dünya Turizmine Açılması Hedefleniyor.

KARADENİZ'de üzerinde insan yaşayabilen tek ada olan Giresun Adası için hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı (UNDP-GEF/SGP) tarafından desteklenen 'Giresun Adası ve Eko-Turizm Gelişim Planı Projesi'' ile adanın dünya turizmine açılması hedefleniyor.

Giresun Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Asaf Zeki Kitapçı ve Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Giresun Şube Başkanı ve Proje Koordinatörü Hakan Adanır, Giresun Adası'nda ikili bir çalışma yaparak bir yıl sürecek projenin ilk adımını attılar. Giresun Adası'nın Karadeniz'de üzerinde insan yaşayabilen tek ada olmasının önemli bir özellik olduğunu ve adanın turizme kazandırılması için yıllardır birçok kesim tarafından çeşitli öneriler ortaya atıldığını belirten Kitapçı, şunları söyledi:

''Ancak bunların hiçbiri bugüne kadar bilimsel bir çalışma olmadığı için hayata geçirilemedi. Yörede doğal varlığı bozulmamış tek alan konumunda olmasının yanı sıra tarihi ve mitolojik özelliğe de sahip Giresun Adası'nın dünyaya tanıtımı amacıyla proje hazırladık. Projemiz UNDP-GEF/SGP Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı tarafından kabul edildi ve projeye yüzde 50 destek sağlanacak.''

Kitapçı, proje kapsamında Giresun Adası'nda yaşayan kuşların korunması ve dünyaya tanıtılmasının sağlanacağını da kaydederek ''Tarihi ve 2'nci derece doğal SİT alanı konumunda olan Giresun Adası, nesli tehlike altında olan üreyen ve kışlayan kuş türü varlığı nedeniyle Önemli Kuş Alanı (ÖKA) ilan edildi. Hazırladığımız proje ile adada kuş gözlem evleri yaparak hem diğer türleri belirleyeceğiz hem de adanın tahrip olmasını önleyeceğiz. İlk etapta bir yıl sürecek olan bu projenin ardından çalışmaların devam etmesi için yeni projeler hazırlayacağız'' dedi.

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Giresun Şube Başkanı ve Proje Koordinatörü Hakan Adanır da, Karadeniz Sahil Yolu inşaatı sırasında bir çok kuş üreme alanının ve koyların yok olmasının ardından Giresun Adası'nın tarihi ve mitolojik özelliğinin yanı sıra ekolojik açıdan da önem kazanan önemli bir kuş alanı olduğunu söyledi. Adanır, adanın, Tepeli Patka, Kara Gerdanlı Dalgıç, Kadife Ördek ile üreyen Tepeli Karabatak, Karabatak, Gümüş Martı, Küçük Karga ve Karatavuk gibi kuş türlerinin doğal yaşam alanı ve gerçek kuş adası olduğuna dikkat çekerek proje ile ilgili şunları söyledi:

''Giresun Adası, turizmin gözde mekanı olması nedeniyle çok fazla yatırım ve turizm baskısı altında. Adayı korumak, turizm beklentisini karşılamak için eko turizm modeli geliştirmek üzere dernek ile yola çıktık ve hazırladığımız proje ile BM'den destek aldık. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi, çevre dernekleri ve Giresun Valiliği ile proje kapsamında adanın kullanım esaslarını ve hangi alanlarda ne tür çalışmalar yapılacağı da belirlenerek eko turizm planını hazırlayacağız. Diğer yandan sahil yoluna insanlara çok önemli doğal bir alanın kenarından geçmekte olduğunu hatırlatan tabelalar dikeceğiz. Adanın tam karşısında bulunan Hacı Hüseyin Balıkçı Barınağı'nda bilgi ofisi oluşturacağız. Adaya gidiş geliş balıkçı tekneleri ile olacağı için buradaki tekne sahiplerine ada ile ilgili eğitim vereceğiz. Kuş gözlem topluluğu oluşturacağız. İlk etapta bir yıl olarak düşündüğümüz projeyi beş yıla yaymaya çalışacağız ve böylece gerçek kuş adası olan Giresun Adası'nı hem koruyacağız hem de dünya turizmine kazandıracağız.''

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title