Haberler

Gıdalarda Alüminyum Tehlikesi

Gıda Sektöründe Üretim ve Sunum Aşamalarında Kullanılan Malzemeler, İnsan Sağlığını Doğrudan İlgilendiriyor.

Gıda sektöründe üretim ve sunum aşamalarında kullanılan malzemeler, insan sağlığını doğrudan ilgilendiriyor. Türkiye'de gıda üretimi ve satışı yapan çok sayıda iş yerinde kullanılan alüminyumdan imal edilmiş malzemelerin ciddi hastalıklara yol açtığı ileri sürüldü. Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol'un açıklamaları ve sendika üyelerinden Veteriner Hekim Yekta Ünsal'ın yaptığı araştırmanın sonuçları, bu iddiaların temelini oluşturuyor.

Türkiye'de gıda denetimlerinin yeterince yapılmadığını ve insan sağlığının tehlikeye atıldığını öne süren Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Doğruyol, "Üretimde kullanılmaması Gıda Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle belirlenmiş malzemeler yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor" diye konuştu.

İzmir Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü'nde konuyla ilgili görevlendirilen 2 veteriner hekimin tüm İzmir'de gıda denetimi yapmasının güçlüğüne dikkat çeken Doğruyol, "Bu soruna Sağlık Bakanlığı el atmalıdır. Bu önemli konu gerekirse ilgili bakanlıklar arasında tekrar ele alınarak, gıda denetimleri yeniden yapılandırılmalıdır" dedi.

Vücutta doğal olarak bulunan bazı metallerin insan sağlığına yararları olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Yekta Ünsal ise, "Demir kansızlığı önler, çinko enzim reaksiyonunda yer alır. Metallerin normal olarak vücutta bulunma oranı çok düşüktür. Bulunma oranı yükseldiği takdirde, vücutta toksik etki yapmaya başlarlar" şeklinde konuştu.

Alüminyum, arsenik, kadmiyum, kurşun, civa ve çinko gibi ağır metallerin insan sağlığı üzerinde ciddi zararlı etkiler oluşturacağına vurgu yapan Veteriner Hekim Ünsal, "Yapılan deneyler göstermiştir ki, alüminyumun bitkiler, hayvanlar ve insanlar üzerinde yaptığı zararlı etkiler önemsenmeyecek düzeyde değildir. İnsan hayatı açısından ele alındığında, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız alüminyum, hücrelerde farklı bileşikler meydana getirerek oldukça zararlı bir etkide bulunmaktadır. Vücuda alımı genellikle kirlenmiş içme suyu, alüminyum kaplar, alüminyum folyo, antasit türü ilaçların tüketilmesiyle ve solunum ile olan alüminyumun insan vücuduna etkisi, gastrointestinal, hematolojik, iskelet sistemi ve nöral etkiler şeklinde sıralanabilir. Alüminyumun sürekli alımıyla beyin hücrelerinde birikimi ciddi beyin rahatsızlıklarına, alzheimer, parkinson, amiotrofik lateral sklerozis ve lou gehrig's gibi hastalıklara yol açmaktadır" diye konuştu.

Gıda ile ilgili işyerlerine 5179 sayılı Gıda Kanunu'na göre Tarım Bakanlığı, il müdürlüğü, kontrol şube müdürlükleri tarafından üretim izni verildiğini kaydeden Ünsal şöyle devam etti: "Gıda işyerlerinde alüminyum malzemeler üretimde kullanılmaktadır ve bu malzemelerim üretim izinleri yoktur. Yukarıdaki bilgiler ışığında üretim izni alıp alamayacağı ciddi bir sorundur. 5179 Sayılı Gıda Kanunu'nda; 'Gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin hijyen kurallarına uygun olmalıdır. İnsan sağlığına zarar verecek muhteviyatta gıda maddeleri üretilemez. Gıdaların içerisine zararlı bir madde katılamaz. İşletmede kullanılan tüm alet ve ekipmanlar, teknik donanımlar, ısı, buhar, asit, alkali, tuz ve benzerlerine karşı dayanıklı ve gıdaya bulaşmayı önleyecek şekilde olmalı, koruyucu ve önleyici bakımları düzenli olarak yapılmalı ve kayıt altına alınmalı' denilmektedir. Sonuç olarak gıda işyerlerinde üretim aşamasında alüminyumun malzemenin kullanılmasıyla ortaya çıkacak sağlık sorunlarını engellemek ve böyle bir ihtimalin oluşmaması için derhal üretimden çekilmelidir. Üretim izni olmayan bu malzemeleri üretiminde kullanan işyerlerine verilmiş olan üretim izinleri gözden geçirilmelidir. Bu tip işyerlerine üretim izni veren tarım il müdürlükleri personelinin insan sağlığı ile ilgili karar verme mesleki yeterliliğine sahip meslek gruplarından seçilmesi gerekmektedir." Türkiye'nin hemen her yerinde gıda üretimi yapan iş yerlerinde daha ucuz olduğu için alüminyum malzemeden imal edilmiş ekipmanların kullanıldığını anlatan Veteriner Hekim Yekta Ünsal, "Yurtdışında 1970'li yıllardan itibaren alüminyum malzemeler gıda sektöründen çekilmiştir. Bizde halen gıdaların üretiminde ve sunumunda büyüklü küçüklü pek çok mağaza, market ve işyerinde alüminyum malzemeler kullanılmaktadır. Doğru olan krom gibi paslanmaz metallerden imal edilmiş malzemeler kullanmaktır" dedi.

(UÇ-YK-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title