Haberler

Eskişehir: Esogü'de Akademik Yıl Açılışı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (Esogü) Rektörü Necat Akdeniz Akgün, Fransa Parlamentosu'nun Siyasetin, Tarihin, Aklın ve Bilimin Önüne Geçirdiği Sözde Ermeni Sorunuyla İlgili Aldığı Kararın Dreyfus Davasına Benzeyeceğini Söyledi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Necat Akdeniz Akgün, Fransa Parlamentosu'nun siyasetin, tarihin, aklın ve bilimin önüne geçirdiği sözde Ermeni sorunuyla ilgili aldığı kararın Dreyfus davasına benzeyeceğini söyledi.

ESOGÜ'nün 2006-2007 yeni akademik yılı açılış töreninde konuşan Rektör Akgün, Türk milletinin Türkiye'yi bölmek isteyenlere karşı geçmişte olduğu gibi bundan sonra da tek devlet, millet, bayrak ve tek dil ülküsüyle hareket edeceğini belirterek, "Bize demokrasi, insan hakları ve düşünce özgürlüğünü kendi tekellerindeymiş gibi sunan Fransa'nın, parlamentoda Ermeni sorunuyla ilgili aldığı; siyasetin, tarih, akıl ve bilimin önüne geçirilen kararı kınıyoruz. Bu kararın, Fransa'da yaşanan Dreyfus davasına benzeyeceğinden ve aynı şekilde sonuçlanacağından emin bulunuyoruz" dedi.

Öte yandan Türk üniversitelerinin mali, idari meseleler ve boş kadro yetersizlikleriyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Prof. Dr. Necat Akdeniz Akgün, "Üniversitelerimizde öğretim elemanı sayısı azdır. Gelişmiş ülkelerde 1 milyon nüfusa ortalama 3 bin, Türkiye'de ise 290 öğretim üyesi düştüğü bir gerçektir. Türk üniversiteleri, Türk bilim insanları tüm olumsuzluklara karşın öğretim, bilimsel araştırma ve bilimsel yayın alanında üzerlerine düşen görevi yapmakta ve başarılar kazanmaktadırlar. Kazanılan başarıları görmek istememe yaklaşımlarını benimsemek mümkün değildir. Türkiye'de 1986 yılında 520 yayınla 177 ülke arasında 43. sırada yer alıyordu. 2005 yılında Türk bilim insanları 'citation index' kapsamındaki dergilerde 16 bin 266 adet yayın yaptı. Türkiye, birçok ülkeyi geride bırakarak 19. sıraya yükseldi. 2004 senesinde bu sayı 14 bin 61 idi ve 21. sırada yer alıyorduk. 1986'dan günümüze geçen 20 yılda yayın sayısını 4 kat arttıran tek ülke Türkiye oldu. Ayrılan bütçenin azlığına karşın elde edilen bu sonuç, Türk üniversitelerinin değerlendirilmesi gereken büyük başarısıdır" diye konuştu.

Akgün, yeni öğretim yılında 77 ilden 2 bin 670 yeni öğrencinin ESOGÜ'ye kaydının yapıldığını, böylece boş kontenjanın kalmadığını ve öğrencilerin yüzde 47'sinin kız olduğunu açıkladı.

ESOGÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Serdar Zavrak ise, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 83. yılında 2 milyona yakın öğrencinin okuduğu, 80 bine yakın öğretim elemanının görev yaptığı ve sayısı 100'e ulaşan üniversitelerin bile yetmemesine rağmen, elde edilen başarının göz kamaştırıcı olduğu ifade etti. Üniversitelerin her türlü düşünce ve ifade özgürlüğünün ve fikir tartışmalarının gerçekleştiği, demokrasi kültürünün edinildiği ortamlar olduğunu belirten Zavrak, şunları söyledi:

"Ancak bu özgürlükler, ülkemizin üniter devlet yapısı ve cumhuriyetimizin temel nitelikleriyle uyumlu olmalıdır. Hiçbir ülke özgürlükler, insan hakları ve demokrasi adı altında kendi sınırlarını ve rejimini tehdit altına sokacak tutum ve davranışlara izin vermez. Sınırsız özgürlükler, toplumsal yaşamda mümkün değildir. Ülkemizin son 20 yıldır yoğun olarak karşı karşıya bulunduğu bölücü, irticai ve yıkıcı akımların hedef kitlesi üniversite gençliği oldu. Bu konularda biz gençlerin en üst düzeyde duyarlı ve dikkatli olması gerekir."

Serdar Zavrak, dünyada ve Türkiye'de gelir eşitsizlikleri ve yoksulluğun korkunç boyutlara ulaştığının altını çizerek, "Hayat ise, böyle bir şey yokmuşçasına akıp gidiyor. Televizyonun, reklamların farfarası, en yoksulları bile belki ekmeği pahasına bir ucundan çarkına katmayı başaran bir tüketim kültürünün ahtapot kolları müthiş bir yanılsama yapıyor, yoksulluğu ve yoksunlukları gizliyor. Eğitim sistemi de, 10-20 yıl öncesine kadar çalışkan çocuklara sınıf atlama kapısı açıyordu. Bugün çok paralı okullar dışındaki okular, çocukların insan gibi muamele gördüğü, çetelerin ve şiddet kültürünün pençesine düşmeden sosyalleşebileceği bir ortam bile sunmuyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açılış dersini, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Halil Buttanrı verdi. Kampus içindeki spor alanlarının da açıldığı törene, Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli ile çok sayıda yetkili, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title