Haberler

Erdoğan-zenawi Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Sadece 9 Afrika Ülkesinde Büyükelçiliklerinin Bulunduğuna İşaret Ederek Tüm Afrika Ülkelerinde Büyükelçilik Kuruluşlarını Tamamlamayı Hedeflediklerini Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sadece 9 Afrika ülkesinde büyükelçiliklerinin bulunduğuna işaret ederek tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik kuruluşlarını tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi ile Başbakanlık Merkez Bina'da başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından Erdoğan ve Zenawi ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısı, görüşmelerin erken tamamlanması üzerine, planlanandan 30 dakika önce başladı. Basın toplantısının öncesinde Türkiye ile Etiyopya arasında turizm ve tarım alanlarında iki ayrı işbirliği anlaşması imzalandı. Başbakan Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Zenawi ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Kısa bir süre önce Afrika Birliği Zirvesi'nde Zenawi ile birarada olduklarını hatırlatan Erdoğan, Hükümet olarak 2005 yılını 'Afrika yılı' ilan etmeleri sebebiyle 2005 yılında Etiyopya'ya Türkiye'den Başbakan düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirdiğini hatırlattı. Zenawi'nin de Türkiye'ye ziyarette bulunan ilk Etiyopya Başbakanı olduğuna işaret eden Erdoğan, görüşmelerde gerek bölgesel konular gerekse ikili münasebetleri değerlendirme fırsatı bulduklarını kaydetti. Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliğinin çeşitlendirilmesi ve daha ileri bir aşamaya getirilmesi amacıyla neler yapabileceği, ne gibi adımlar atılabileceği, bu konuda Türk girişimcilerin Etiyopya'da neler yapabileceği üzerinde durduklarını söyledi. Bu yönde atılabilecek adımları özellikle ikinci Etiyopya ziyaretinde daha yakından görme ve değerlendirme fırsatı bulduğunu anlatan Erdoğan, bunları da Zenawi ile değerlendirdiklerini belirtti. Zenawi'nin ziyaretinin özellikle iki ülke arasında Karma Ekonomik Toplantılarının da yapıldığı böyle bir dönemde gerçekleşmesinin önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, Başbakanlar olarak bu temaslara noktayı koyma fırsatı yakaladıklarını ifade etti. 2006 yılı içinde Etiyopya'dan Türkiye'ye çeşitli ziyaretler gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, Türkiye ile Etiyopya arasında 4. Karma Ekonomik Toplantısı'nın da gerçekleştirildiğini bildirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Bizler Türkiye ile Etiyopya arasındaki ikili ticaret hacminin 150 milyon Dolardan süratle 500 milyon Dolara çıkarılmasını bir ekonomik hedef olarak belirliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmekte bir görüş birliğinin olduğunu gördük. Aramızdaki bu karşılıklı ziyaretlerin bundan sonraki süreçte de aynı şekilde devam etmesi konusunda mutabık kaldık. İki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi noktasında atılmış bir adım var. Bizde komisyondan geçti, şimdi Genel Kurul'da. Bu da aramızdaki ekonomik süreci daha da hızlandıracaktır. Ülkemizin ekonomik alandaki performansı ile birlikte işbirliğimizin çeşitlendirilmesi noktasında bilgiler verdim. TOBB ve DEİK'te yapılacak toplantıların çok verimli geçmesi beklentisi içindeyim".

Erdoğan, bu arada önemli bir adım attıklarını anlatarak TİKA'nın Afrika'da ilk ofisini Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da açtığını belirtti. O günden bugüne özellikle su kuyusu açmada, bölgeyi suya kavuşturmada önemli adımlar atıldığını kaydeden Erdoğan, TİKA'nın 20 kadar kuyu açtığını söyledi. Eğitim alanında da TİKA tarafından bazı adımlar atıldığını anlatan Başbakan Erdoğan, bundan sonra eğitim ve sağlık alanındaki çalışmaları daha geniş alanda yapmayı planladıklarını bildirdi. Erdoğan, Türk Eximbank'ın, Afrika'nın değişik bölgelerinde yatırım yapan müteahhit firmalara gerekli yatırım desteğini sağladığını dile getirdi. Türkiye'nin Afrika'da 9 ülkede büyükelçiliği bulunduğuna işaret eden Erdoğan, Afrika Birliği Zirvesi sırasında bunun artırılması ve tüm Afrika ülkelerinde büyükelçiliklerin tamamlanması gereğini gördüğünü belirtti. Erdoğan, "Bizim süratle Afrika ülkelerinde büyükelçiliklerimizi açmamız gerekiyor. Türkiye gibi bir ülkeye yakışan buralarda büyükelçilik kuruluşlarını tamamlamaktır. Süratle büyükelçiliklerimizi kurarak Afrika ile diplomatik münasebetlerimizi geliştirmek istiyoruz. Etiyopya ile 2005 ziyaretinde bunu görüştük. 2006'da Etiyopya Türkiye'de büyükelçiliğini kurdu" şeklinde konuştu.

Etiyopya Başbakanı Zenawi ise Erdoğan'ın, Addis Ababa'ya yaptığı ikinci ziyaretle tüm kıtaya çok net bir mesaj verdiğini ve Türkiye'nin Afrikaya olan yakınlığını gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin Afrikaya gösterdiği yakınlığı takdirle karşıladıklarını dile getiren Zenawi, "Sizinle birlikte çalışmak istiyoruz. İşbirliğini güçlendirme çabalarınızı gönülden destekliyoruz" dedi. Türkiye'ye yaptığı ziyaretle yeni bir sayfa açıldığını vurgulayan Zenawi, ikili ilişkileri daha ileri götürmek ve birçok alanda yatırım ve ticareti geliştirmek için somut adımlar atacaklarını ifade etti. Zenawi, "Etiyopya'nın kapıları Türk yatırımcılara sonuna kadar açıktır. Türk yatırımcıların karlılık elde etmeleri için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'nin bize ticaret ve yatırım konusunda verdiği desteği takdirle karşılıyoruz" şeklinde konuştu.

(ZÇ-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title