Haberler

Erdoğan: Toplam Net Borç Geriledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005'te 270 Milyar YTL Olan Toplam Net Borcun, 2008 Yılının İlk Çeyrek Sonu İtibariyle 147 Milyar YTL'ye Gerilediğini Belirterek, 'Türkiye'nin Net Dış Borcu, 2002 Yılında 88 Milyar YTL İdi. Bugün 10 Milyar YTL'ye Gerilemiştir' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005'te 270 milyar YTL olan toplam net borcun, 2008 yılının ilk çeyrek sonu itibariyle 147 milyar YTL'ye gerilediğini belirterek, ''Türkiye'nin net dış borcu, 2002 yılında 88 milyar YTL idi. Bugün 10 milyar YTL'ye gerilemiştir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ankara Sanayi Odasının (ASO) yeni hizmet binasının açılışında Zafer Çağlayan Meclis Salonu'nda yaptığı konuşmada, muhalefete yönelik eleştirilerde bulundu ve muhalefetin ekonomi adına ezberlediği tek verinin borçlar olduğunu söyledi.

Muhalefetin bu konuda yaptığı eleştirileri her seferinde yanlış verilerle açıkladığını kaydeden Erdoğan, kamu net borç stokunu açıkladı. Erdoğan, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin kamu net borç stoku, tarihinde ilk kez 2005 yılından itibaren gerilemeye başlamıştır. 2005 yılında 270 milyar YTL olan toplam net borç, 2008 yılının ilk çeyrek sonu itibariyle veriyorum, 147 milyar YTL'ye gerilemiştir.

Dış borçtaki gerileme daha hızlıdır. Türkiye'nin net dış borcu, 2002 yılında 88 milyar YTL idi. Bugün 10 milyar YTL'ye gerilemiştir. Küsuratları söylemiyorum. Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranladığınızda borçlarımızın nereden nereye geldiği daha net görülecektir. 2002 yılında yüzde 64.3'tü, bugün yüzde 29. Bunu konuşmuyorlar, halbuki bunun altının çizilmesi gerekiyor. Gövden ne? Kilon ne? Görelim, zafiyetini ona göre ölçelim. Sizin milli geliriniz veya Gayrı Safi Milli Hasılanızı söylemiyor, geliyor borcunuzu söylüyor. Eğer sen borca bakarsan, dünyanın en borçlu ülkesi Amerika. Trilyonlarca dolar borçları var ama kimse Amerika küçük bir ülke, Japonya küçük bir ülke, şu kadar borcu var der mi? Çünkü adamların Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası, bir diğer ifadeyle milli geliri almış başını gidiyor. Konuştukları zaman da bizdekiler de ne yapıyor, bunu çarpıtıyor.

Oluşturulmaya çalışılan belirsizlik ortamına rağmen hedeflerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Yurt içinde ve yurt dışında politikalarımızı gerçekleştirmek, hedeflerimize ulaşmak için var gücümüzle gayret göstermeye devam ediyoruz.''

Türk ekonomisinin tam 25 çeyrektir büyüme kaydettiğini ve bunun görmemezlikten gelinemeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan, ''Herhalde 25 çeyrek devam eden bir sanal süreç olmaz, bir yapay süreç olmaz. Bu iddiaların, bu ifadelerin sahipleri Türk sanayinin, sanayicilerinin dinamizmini, heyecanını, kararlılığını, tecrübelerini bilmeyen, anlamayan kesimlerdir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, AB içinden bazı kesimlerin, Türkiye'ye alternatifler üretme çabası içinde olduğunu, son zamanlarda bazı yerlerde ''çirkin yakıştırmalar'' yapıldığını, bunları ciddi şekilde izlediklerini dile getirdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

''İşte, AB ile alakalı olarak Türkiye, AB'ye peşkeş çekildi... Sizler sanayicisiniz, bunu söyleyen anlayış, bunu söyleyen mantık, önce şu millete bir hesap vermeli. Bunlar düşünerek söylenen laflar değil, bunlar sadece hamaset. Bu ülke hamasetten çok çekti. Hamasetin yapılacağı yer var. O milli bir heyecan. Ama onu o milli heyecan gününde yapalım. Onu gelip de aklın, bilginin, tecrübenin, neticelendirmenin olması gereken, bu ticaretin içine, bu sanayileşmenin içine sokmayalım. Yatırım olmadan istihdam olmaz, üretim olmaz. Bunların üçü de olmadan kusura bakmayın, ihracat olmaz, netice almak olmaz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title