Haberler

Erdoğan: "KKTC'yi Çıkar Konusu Yapmak Kimin Haddine"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kimin Haddine Kıbrıs Davasını Gölgelemek, Ucuz Hesaplarla Türkiye Cumhuriyeti'ni Küçük Düşürmek, Her Metrekaresinde Türk Milletinin Evlatlarının Aziz Kanı Bulunan KKTC'yi Bir Politik Çıkar Konusu Yapmak" Dedi.

AK Parti Genel başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kimin haddine Kıbrıs davasını gölgelemek, ucuz hesaplarla Türkiye Cumhuriyeti'ni küçük düşürmek, her metrekaresinde Türk milletinin evlatlarının aziz kanı bulunan KKTC'yi bir politik çıkar konusu yapmak" dedi.

Kıbrıs sorununun kapsamlı çözüm yerinin hiçbir zaman AB olmayacağını söyleyen Erdoğan, "Kıbrıs sorununda, BM zemininde adil ve kalıcı çözümden yanayız. Bu yöndeki çabalarımızı sürdürmekte kararlıyız" diye konuştu.

"Ancak açıkça bir kez daha gördük ki, Rum ve Yunan tarafı çözümsüzlükten nemalanmaktadır" diyen erdoğan, "Rum tarafını bir an önce çözüme sevk etmek gerektiğini, umarım AB'deki dostlarımız da anlayacaktır. Türkiye, AB ile ilişkilerinin açıklık, dürüstlük ve hakkaniyet üzerine oturtulmasını bekliyor" dedi.

Kıbrıs'ta taviz verildiğini iddia edenler olduğunu kaydeden Erdoğan, ana muhalefet partisi liderinin özellikle son süreçte yaptığı açıklamaları, hiçbir insaf ölçüsüyle ve sorumlu bir siyaset anlayışı ile izah etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan, adada iki kesimlilik ve siyasi eşitlik temelinde kapsamlı, kalıcı ve adil bir çözüm sağlanması için önemli adımlar attıklarını belirterek, "Bu adımlar sayesinde KKTC, uluslararası zeminde 4 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak bir ağırlığa ve güce kavuşmuştur" dedi.

Kıbrıs konusunu istismar etmenin, küçük politik hesaplara girmenin son derece yanlış olduğunu kaydeden Erdoğan, geçen haftalarda AİHM'in çok önemli bir karara imza attığını hatırlattı.

"Bu karar, KKTC için tarihi bir karardır" diyen Erdoğan, AİHM'in KKTC'nin kurmuş olduğu Taşınmaz Mal Komisyonu ve bu komisyonunun verdiği kararı etkin bir iç hukuk yolu olarak tanıdığını kaydetti. Erdoğan, "Zira, AİHM, kendisine bireysel olarak başvuran her Rum vatandaşına bundan böyle KKTC'deki iç hukuk yollarını tükettikten sonra kendisine gelinmesini söylemektedir. AİHM'in iç hukuku referans gösteren bu kararı, Kıbrıs davasında elde edilmiş bir büyük hukuk başarısıdır" dedi.

Türkiye'nin 1974-1996 yılları aralarında 23 yıllık sürede KKTC'ye yılda ortalama 80 milyon dolar yardım yaptığını, 1997-2002 yılları arasında yıllık ortalama 210 milyon dolar yardım gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, son 4 yılda ise yıllık ortalamanın 360 milyon dolara ulaştığını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title