Haberler

Ekonomist Alkin enflasyon rakamlarını değerlendirdi

Dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de ekonomik ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen koronavirüs vakalarının etkisini gösterdiği Mart ayına ait enflasyon verileri açıklandı.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de ekonomik ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen koronavirüs vakalarının etkisini gösterdiği Mart ayına ait enflasyon verileri açıklandı. Yüzde 0.57 olarak açıklanan Mart ayı enflasyon oranının şaşırtıcı olmadığını dile getiren Prof. Dr. Emre Alkin, "Enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti' diye yorum yapanlar var. Bu kadar büyük belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda neyi bekliyorlarmış" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0.57 artarken, yıllık enflasyon yüzde 11.86 seviyesine geriledi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, mart ayı enflasyon oranının yüzde 0.7'den daha düşük çıkacağı beklentisini daha önce dile getirdiğini hatırlatarak "Dolayısıyla ortada şaşılacak bir durum yok. Birçok ticarethane, müessese kapalı kaldığı için zaten fiyat tespiti şu aşamada çok da mümkün değil" dedi.  Mart ayında fiyatı en çok artan ürünlerin, evlere en çok alınan ürünler olduğuna dikkat çeken Alkin "Mesela fiyatı en çok artanlar sivri ve çarliston biber, patates, limon, sarımsak" diye konuştu.

Koronavirüsü karşısında vücut direncini en çok arttırdığı düşünülen tarımsal ürünlerde fiyat artışının da çok normal olduğunu ifade eden Alkin, "288 kalem mal ve hizmet fiyatının arttığı, 98'inin fiyatının düştüğü görülüyor. 'Enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti' diye yorum yapanlar var. Bu kadar büyük belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda neyi bekliyorlarmış da gerçekleşmemiş tam anlayamadım. Yıl sonu hedefinin tutması için aylık yüzde 0.7'den düşük çıkması gerekiyordu." diye konuştu.

ZORUNLU MAL VE HİZMETLERDE ARTIŞ

Açıklanan rakamların, bu yıl enflasyonist baskının son çeyreğe kadar kendini hissettirmeyeceğini ortaya koyduğu görüşünü dile getiren Prof. Dr. Emre Alkin şunları söyledi:

"Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisi yüzde 8.2 ama benim hala tek hane enflasyon beklentim oluşmadı. Birçok kişinin işlerini kaybettiği bir ortamda fiyatlar genel seviyesinin artışındaki genel yavaşlama çok fazla hissedilmeyecek. 417 kalem mal ve hizmet ile hayatımızı devam ettirmiyoruz. Hayatımızı devam ettirmeye yetecek 25-26 kalem mal var. O kalemlerdeki fiyat artışları bizleri doğrudan etkiliyor. Fiyatı en çok artan ürünlere baktığımızda da birebir bu mal ve hizmetleri görüyoruz. Buradan hareketle enflasyonist bir baskı görmesem de içinde bulunduğumuz şartlar nedeniyle hayat pahalılığında gözle görülür bir düzelme beklemiyorum."

STOKÇULARA SIKI KONTROL

Mevsimine bakılmaksızın vatandaşın her ay satın almak zorunda olduğu mal ve hizmetlerin fiyatlarında yavaşlama yaşansa da gelirlerin artmayacağını ifade eden Alkin, devletin stokçular ve durumdan istifade fiyat arttırmak isteyen kişilere yoğun denetim yapması gerektiğine de dikkat çekerek, "Böylelikle bu sıkıntılı süreci daha büyük sıkıntılar yaşamadan atlatırız diye ümit ediyorum" şeklinde konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Koronavirüs Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title