Haberler

Yedikule Bostancıları İBB'nin Ecrimisil Zammını Protesto Etti

Güncelleme:

Yedikule Bostancılar Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yedikule Bostanları'nda uyguladığı yüksek ecrimisil zammını protesto etti. Bostancılar, artan kiraları karşılayamayacaklarını belirterek durumdan şikayetçi oldu.

YEDİKULE Bostancılar Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yedikule Bostanları'ında uyguladığı yaklaşık yüzde bin oranındaki ecrimisil zammını protesto etti. Bizans döneminden bugüne, tarım alanı olarak kullanılan bölgede geleneksel tarım yapan bostancılar, artan kiraları karşılayamayacaklarını belirterek durumdan şikayetçi oldu.

Zeytinburnu'nda bulunan ve Bizans döneminden bugüne tarım alanı olarak kullanılan Yedikule Bostanları'nda İBB tarafından uygulandığı belirtilen yüzde bin oranındaki işgal tazminatı zammı bostancılar tarafından Zeytinburnu'nda protesto edildi. Yedikule Kapısı önünde toplanan Yedikule Bostancılar Derneği üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Bostancılar, bin kata kadar artan kiraları karşılayamadıklarını belirterek durumdan şikayetçi olurken, bölgedeki tarımın, restorasyon çalışmaları ve artan maliyetlerden etkilendiğini, zamların geçmiş borçlarına da yansıtıldığını belirtti.

BU KİRALAR MAKUL SEVİYEDE OLMALI Kİ BİZ DE SİZLERE MAKUL ÜCRETLERDE SEBZE MEYVE SUNABİLELİM

Yedikule Bostancılar Derneği adına açıklama yapan Ferdi Aguşlar, Gıda krizi var diyorlar. Hem de öyle böyle değil diyorlar, çok ağır! Her yer yıkım bölgesi, ekecek toprak kalmamış. Ekip biçen bir avuç insan kalmış. Biz de onlardan biriyiz. Tek beklentimiz, tüm tarım yapanlar gibi engellenmemek. İstanbul diyorlar, kendini besleyemiyor, her yer beton olmuş, ekecek yer yok. Gıda uzaktan geliyor, çok pahalı. Bakın, biz buradayız. Tırmıklarımızla buradayız. Hemen yani başınızda gözünüzün önünde İstanbul'u tarım kenti yapıyoruz. Bizler ektiğimiz, sizlere meyve sebze verdiğimiz bu toprakların bekçisiyiz. Mülkiyet sahibi değiliz. Kira Ödüyoruz. Tarım yaparak kira ödüyoruz. Bu kiralar makul seviyede olmalı ki biz de sizlere makul ücretlerde sebze meyve sunabilelim. Ancak ne hikmetse bu yıl kiralara yüzde bini aşan zamlar yapıldı. Yüzde 10 değil, 50 değil. Bin! Üstelik üzerlerinde ekinlerimiz varken ansızın çıkartıldığımız üst sur bölgesindeki topraklardan, 1 seneden fazladır, ekmediğimiz topraktan bile geçmişe dönük kira isteniyor. Zam, geçmişteki borçlarımıza da yansıtılıyor. Sormadan edemiyoruz bu zamları yapan belediye bizim pahalı sebze meyve satmamızı mı istiyor Yoksa borçların altında ezilip tarım yapamaz hale gelmemizi mi Ne istiyor Hangisi olursa olsun, biz bu zamları ödemeyeceğiz. İstanbul'a sebze meyve yetiştirmeye devam edeceğiz. Bu zamların geri çekilerek makul bir seviyede kalması için mücadele edeceğiz. Siz değerli dostların desteğiyle hukuk yoluna da başvuracağız. İtiraz edeceğiz, zamların geri çekilmesi için dava açacağız. Çünkü biz Yedikuleli bostancılarız ve mesleğimiz olan bostancılığa devam edeceğiz. Talebimiz açıkça şudur Ecrimisil meblağı makul seviyeye çekilsin! Yedikule' deki bostancılık kösteklenmesin dedi.

2 BİN 500 LİRA KİRA ÖDERKEN 20 BİN LİRA OLDU

Bostancılardan Ahmet Kaplan, 'Bu meslek baba mesleğim 30 senedir bu işi yapıyorum. Bu işle büyüdüm, başka mesleğim de yok. Surlar dahil 6 bin 500 metre yerim var 2 bin 500 lira kira öderken 20 bin lira oldu. Milli Emlak'ta da hisseli yerler olduğu için bir aylık 40-50 bin liraya tekabül ediyor. Kesinlikle bizim bu kadar kazancımız yok. Maydanoz satmakla, bir kilo incir satmakla bunlar ödenir mi İBB'ye toplantıya gittik, bize bu iş bizden çıktı dediler. Bize yardımcı olun, çoluk çocuk okutuyoruz, yardımcı olun, belediyeyle karşı karşıya gelmeyelim dedik. Bize İBB'deki yetkili, bize mahkemeye verin dedi. 19 tane bahçıvan var burada, bekliyoruz dedi.

BU ŞARTLARDA PSİKOLOJİMİZ BOZULDU KIŞ AYINDA ÇALIŞMIYORUZ 6 AY VAR 6 AY YOK GİBİ HER AY KİRA ÖDENİYOR

Bostanları yılda 6 ay ekebildiklerini ve ekim yapılmadığı dönemde de kira ödendiğini belirten Ferdi Aguşlar, 'Burada 6'ıncı senemiz doldu, 5-6 bin metrekareye yakın bir yer çalıştırıyoruz. İBB'ye bağlıyız, kiramız bin 500 liradan 15 bin 500 liraya varan rakamlar oldu. Zam oranı yüzde bini de geçti. Dernek altında anlaşmak için konuşmalarımız oldu, biz bu rakamları veremeyiz, ödeyemeyiz, uçuk rakamlar denildi. Bizi Bölge Mahkemesi'ne yönlendirdiler, mahkemeden çıkan sonuca razıyız dediler. Belediyedeki muhataplarımız bize mahkeme yolu gösteriyorsa, ben bu işi anlayamıyorum. Bu şartlarda psikolojimiz bozuldu. Bizim veremeyeceğimiz rakamlar, 20 tane bahçıvana trilyonlarca borç çıkarmak ne demek, yaptığımız işler belli. Biz burada kış ayında çalışmıyoruz 6 ay var, 6 ay yok gibi. Sera olmadığı için kışın çalışamıyoruz. Seraya da müsaade verilmiyor. Her ay kira ödeniyor İfadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Yedikule Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title