Haberler

Son dakika: Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası, beklentilerin aksine politika faizinde bir değişiklik yapmayarak yüzde 10,25'te sabit bıraktı. Ekonomistler, 100 ile 200 baz puan arasında faiz artırımı bekliyordu.

Merkez Bankası, 2020 yılının onuncu faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 10,25'te sabit bıraktı. Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına, para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermiştir." denildi.

EKONOMİSTLER BU AYDA FAİZ ARTIŞI BEKLİYORDU

Temmuz 2019 'da eski Başkan Murat Çetinkaya'nın yerine göreve getirilen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, ilk kez geçen ay faiz artırımına gitmişti. Eylül ayında 200 baz puan artıran Merkez, politika faizini yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e çıkarmıştı. AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın bu ayda 100 ile 200 baz puan arasında artış yapmasını bekliyordu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

"TOPARLANMA DEVAM ETMEKTEDİR"

İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir. Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.

Güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir.

"MERKEZ BANKASI ELİNDEKİ BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEKTİR"

Kurul, dezenflasyon sürecinin yeniden tesis edilmesinin, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Merkez Bankası Haberler Son Dakika

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor? İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri neler, ne iyi gelir? Şanlıurfa Usulü Beyti Kebabı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta'da bugün ne yapıldı? Survivor All Star 2024 112. Bölüm Tanıtımı! #128250 112. Bölüm tanıtımı yayınlandı mı?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500

Yorumlar (59)

uyumaya devam:

Oyun içinde oyun önce piyasalara faiz 175 baz puan artacağı yayılıyor sonra gevşeyen döviz alınıyor ve faizler sabit kararı denilip yüzde 2-3 lük anında kar elde edildi.

39
0
yanıtYanıtla
Gerçek enflasyonu saklamak çözüm olmadı:

MB sı kararı dünyada negatif algılandı . MB faiz arttıracak gücüm yok olarak yorumlanıyor . Son çeyrekte çok zor günler bizi bekliyor. . .

24
0
yanıtYanıtla
bu sistemi istemedik mi şimdi kızıyorsunuz:

Tek başına iş yapabilecek kurum sayısı kaç tane de MB sından beklenti içine düştük!. Sistem değişikliği olsun diye can atanlar şimdi hiç şaşırmasın.

22
0
yanıtYanıtla
ADEMCAN:

IYI OLDU BIZIM HALKIMIZA DAHA DA BETERI OLSUN

yanıt22
yanıt0
EKONOMİST KIZ ASLI:

BİZDE İSTERİZ ÜLKEMİZİN PARASINA YATIRIM YAPALIM AMA MERKEZ BANKASI DİYOR Kİ YOK SİZ GİDİN DOLAR EURO ALIN YATIRIM İÇİN.

19
0
yanıtYanıtla
DAMAT BEY:

AZICIK GEVŞEYEN DOLAR ŞİMDİ ARTMAYA BAŞLAR. .

18
1
yanıtYanıtla
URFALI:

Aynen öyle

yanıt3
yanıt0
altıncı:

uçuyorruzzz

14
1
yanıtYanıtla
diyojen:

Dolar resmen fışkırdı 4 dk da 7. 78 den 9. 80 geçti vay canına. resmen dolu yagdı

14
1
yanıtYanıtla
asd:

nerde biz neden 9. 80 göremiyoruz

yanıt2
yanıt3
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title