Haberler

Mandalarda et ve süt verimini attırmak için suni tohumlama yapılıyor

Güncelleme:

Türkiye'de 22 bin 586 manda varlığı ile birinci sırada bulunan Samsun'da et ve süt verimliliğini atırmak için başlatılan "Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi" kapsamında 387 mandaya suni tohumlama yapıldığı bildirildi.

Türkiye'de 22 bin 586 manda varlığı ile birinci sırada bulunan Samsun'da et ve süt verimliliğini atırmak için başlatılan "Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi" kapsamında 387 mandaya suni tohumlama yapıldığı bildirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi" toplantısında, manda yetiştiriciliğini geliştirmek, sürdürülebilirliğini sağlamak ve ıslaha yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Kızılırmak Deltası'nın mandanın doğal yaşam alanı olduğunu dile getiren Sağlam, "Manda, başta sütü olmak üzere eti, derisi ve iş gücünden yararlanılan, değişik çevre koşullarına uyum sağlayabilen, düşük kaliteli kaba yemleri en iyi şekilde değerlendiren bir hayvandır. Samsun, 22 bin 586 manda varlığı ile Türkiye'de birinci sırada yer almaktadır. Manda yetiştiriciliğini ve ürünlerini artırmak amacıyla birçok proje uygulanmaktadır." dedi.

Sağlam, 2020 yılında başlatılan Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi'nde 9 serbest veteriner hekimin görev aldığına işaret ederek, "Proje kapsamında kullanılacak spermalar Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezinden temin edilmiş, uygulayıcılara dağıtılmış ve 387 suni tohumlama yapılmıştır. Manda ırkının devamlılığı, verim özelliklerinin artırılması ve ıslah çalışmalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi adına suni tohumlama büyük önem arz etmektedir. Projenin amacı, suni tohumlama uygulamaları ile yüksek verimli döller elde edilmesi, tabii tohumlamaya bağlı bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, döl verimine bağlı kayıpların azaltılmasıdır. Proje kapsamında manda Islahında yeni bir döneme geçilmiş olup, daha sağlıklı ve kaliteli bir gen elde edilerek ve bu sayede mandalarda et ve süt üretiminde daha verimli bir sonuç almanın mümkün olabileceği görülmüştür." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının suni tohumlama ile doğan malaklara hayvan başına 250 lira destekleme ödemesi verdiğini vurgulayan Sağlam, şunları kaydetti:

"Proje, ülkemizde bulunan damızlık değeri yüksek mandaların erkek yavrularını damızlık tabii tohumlama combası olarak kullanarak, yerli mandalarımızda süt verimi yönünden genetik ilerleme ve kan tazeleme amacıyla Samsun'da 36 işletmeye dağıtılan manda boğalarını da müdürlüğümüz tarafından kontrolleri yapılmaktadır. Ayrıca Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli manda sütü işleme, üretim ve pazarlama işletmesi kurulmuştur. Bu proje ile de manda sütü ve ürünlerine ilişkin katma değer oluşturarak hem üreticilerimizin yetiştiriciliğe ilgisinin arttırılması ve hem de Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğinin kurumsal yapısının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır."

Kaynak: AA / Ekonomi

İbrahim Sağlam Türkiye Samsun Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title