Haberler

Romanlar'ın İşsizliğine Çare Aranıyor

Romanlar'ın barınma, istihdam ve eğitim sorunları İzmir'de tartışmaya açıldı.

Romanlar'ın barınma, istihdam ve eğitim sorunları İzmir'de tartışmaya açıldı. Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu ile işbirliği yaparak düzenlenen seminerde Romanlar'ın işgücü piyasasına entegrasyonu için yerli ve yabancı katılımcılar bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Danışmanı Ömer Ekşi, Romanlar'ın kültürel olarak kendileri dışındakilerle temas kurmaktan çekinen bir topluluk olduğunu belirterek, entegrasyon için temasın zorunluluğuna dikkat çekti. Çelik, "Toplumun Roman algısı, yaklaşımı, siyasi iktidarla kıyaslanmayacak şekilde geri planda. Önyargılar sorunun çözümüne engel. Gündelik yaşamda buna tanık oluyoruz. Bu durumda nasıl işgücü piyasasına dahil edilmelerini bekleyebiliriz ki" dedi.

Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve İçerme Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliğiyle İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen 'Roman Vatandaşlarımızın İşgücü Piyasasına Entegrasyonları' konulu seminer başladı. İki gün sürecek seminerde 40'ı yabancı 160 katılımcı yer aldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'de yaklaşık 100 bin Roman vatandaşının Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Bergama, Tire, Bayındır ve Torbalı ilçelerinde yaşadığını, gelir getirici işlerde çalışanların sayısının az, eğitim seviyesinin düşük olduğunu dile getirdi. Vali Kıraç, şöyle dedi:

"Genelde çiçekçilik, sepetçilik, kağıt toplayıcılığı, pazarcılık gibi basit işleri seçmişler. Kaçak ya da düşük kaliteli yapılarda oturuyorlar. Bu sorunun çözümü için Valilik, TOKİ, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerle proje üretiliyor. "

İzmir'de 36 Roman derneği ve federasyonu bulunduğunu, sorunun çözümü için bu sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin şart olduğunu söyledi.

Vali Kıraç ülke genelinde işgücüne katılımın Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2010 verilerine göre yüzde 48. 8, İzmir'de yüzde 51. 1 olduğunu, işsizliğin ülke genelinde yüzde 11. 9 İzmir'de ise birkaç puan daha üzerinde bulunduğunu da vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Danışmanı Ömer Ekşi, Romanlar'ın kültürel olarak kendileri dışındakilerle temas kurmaktan çekinen bir topluluk olduğunu belirterek, entegrasyon için temasın zorunluluğuna dikkat çekti. Çelik, "Toplumun Roman algısı, yaklaşımı, siyasi iktidarla kıyaslanmayacak şekilde geri planda. Önyargılar sorunun çözümüne engel. Gündelik yaşamda buna tanık oluyoruz. Bu durumda nasıl işgücü piyasasına dahil edilmelerini bekleyebiliriz ki" dedi.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Kemal Biçerli, devletin insan gücünü kullanmama lüksüne sahip olmadığını belirterek, Romanlar'ın işgücü piyasasına katılmamasının ekonomik, sosyal ve kültürel sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Romanlar'ın barınma, eğitim ve istihdam sorunlarına dikkat çeken Biçerli, bu sorunların farkındalığının son yıllarda arttığını belirtti. Romanlar'ın işgücü piyasasına entegre olmaları için 16 ilde anket düzenlediklerini söyledi. Biçerli, "Anket sonuçlarına göre eğitim seviyesi çok düşük. Romanlar'ın yüzde 68'i ayrımcılığa tabi tutulduklarına inanıyor. İşgücü piyasasındaki bu inancı kırmamız gerekiyor" dedi.

"GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLAYALIM"

Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve İçerme Genel Müdürlüğü'nden Walter Wolf, dezavantajlı Romanlar'ın durumlarının iyileştirilmesi için işgücü piyasasına entegrasyonlarının gereğini anlatırken, medya ve iletişim gibi geleceğin mesleklerini edinmeleri gerektiğini belirtti.

"İYİ NİYET VE İRADE VAR SADECE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ"

Avrupa Roman Bilgi Ofisi'nden Ivan Ivanov, işsiz Romanlar'ın aktif vatandaş olamadığını vurgulayarak, "İşsiz Romanlar büyük potansiyel. Türkiye bu büyük potansiyeli kullanabilmeli. Benim kuruluşum her türlü daveti kabul etmeye hazır. Romanlar'ın entegrasyonu için destek vereceğiz. Bu konuda iyi niyet ve irade var sadece çalışmak zorundayız" dedi.

ÇOCUK İŞÇİLİK ÇOK YAYGIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Namık Ata, Romanlar'ın sorunlarının 2 yıl önceki Roman Çalıştayı ile tartışılmaya başlandığını, Romanlar'ın önyargı ile karşılandıkları işgücü piyasasına dahil edilmeleri için özel tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Ata, "Romanlar arasında çocuk işçilik çok yaygın. Romanlar göçebe oldukları için eğitim ve sağlık imkanlarından yararlanamıyor. Bu da yoksulluğu artırıyor. Artık iş değil geçerli bir meslek edindirmek gerek. Roman vatandaşların barınma sorununu çözmeye yönelik olarak valilerden konut yapılacak yerler konusunda bilgiler alındı. Çocukların eğitimi için aileler desteklenecek, özellikle kız çocuklarının eğitimi sağlanacak" diye konuştu.

İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da şunları söyledi:

"Yüz yıllardır birlikte yaşadığımız bu coğrafyada, bu ülkede, birlikte ağladıysak birlikte güldüysek, birlikte çalışmayı da arzu ediyoruz. Yapılan bu çalıştaydan ümitliyiz ama sonuç odaklı, eyleme yönelik, bütçesi olan bir yaklaşım bekliyoruz. Özellikle buradan sayın bakanımıza çağrı yapmak isteriz. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki 23 ilde, 50 bin kişiye istihdam sağlayabilecek politikaların, şimdilik, Romanların daha yoğun yaşadığı 16 il pilot alınarak bize de uygulanmasını istiyoruz. İŞKUR ile yapacağımız çalışma zaman alacaktır. Fakat, mahallelerimiz sosyal patlamanın eşiğindedir. Bu noktada acil eylem planı olarak Roman mahalleri de aynı Güneydoğu için açıklananların Romanlar için de yapılması beklentisi içindedir. "

Yenişehir Romanlar Derneği Başkanı Ali Yangın da, her mahalleye meslek kurslarının açılmasını istediklerini söyledi. Kurslarda kazanılan beceriler doğrultusunda Roman kızlarının, gençlerinin acil olarak istihdam edilmesini istedi. Yangın, "Roman kızlarının rakı masalarına meze olduğunu" öne sürerken, "Çocuklarımız da istihdam olmadığı zaman gayrimeşru işlerle ilgileniyor. Toplumumuz için bu kanayan bir yara. Mevcut siyasilerden ve belediyelerden yardım istiyoruz. Kızlarımız sanatı olmadığı için köçekliğe gidiyor. Çocuklarımız da ya cezaevine düşüyor ya da uyuşturucu hap, esrar, müptelası oluyor. Hükümetin, bu işleri daha çabuk çözmesini rica ediyoruz" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Kül Masalı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hudutsuz Sevda final mi yapıyor? Hudutsuz Sevda bitiyor mu 2024? 2-3 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Sakla Beni final mi yapıyor? Sakla Beni bitiyor mu 2024? İnci Taneleri final mi yapıyor? İnci Taneleri bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title