Haberler

Rize'de 8 yeni taksi plakası ihalesi iptal edildi

Güncelleme:

Rize'nin Derepazarı ilçesinde yapılan 8 yeni taksi plakası ihalesi, mahkeme kararıyla iptal edildi. Taksiciler, ihalenin kamu yararı taşımadığını ve haksız rekabet oluşturacağını öne sürerek dava açmıştı.

RİZE'de Derepazarı İlçe Belediyesi 3 yıl önce, ilçede nüfusun arttığı, mevcut 57 taksinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle, encümen kararı alıp, 8 taksi plakası tahsisi için ihale açtı. Taksiciler ise kamu yararı taşımadığını öne sürdükleri ihalenin iptali için Rize İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, taksi ihtiyacının somut verilerle ortaya konulmadığı ve 'Devlet İhale Kanunu'na aykırı olduğu görüşüyle 8 yeni ticari plakada, ihale ve satışın iptaline karar verdi.

Derepazarı Belediyesi, 2020 yılında ilçe merkezinde nüfus artışına bağlı, yetersiz kaldığı gerekçesiyle mevcut taksi sayısının artması için meclis kararı aldı. 57 taksicinin hizmet verdiği ilçede 8 taksi plakası için ihaleye çıkıldı. Durak bünyesinde ilçede hizmet veren bazı taksi sahipleri, durumu yargıya taşıyarak, kamu yararı taşımadığını ve haksız rekabet oluşturacağını öne sürdükleri ihalenin iptali için Rize İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davacı taksiciler, 189 bin TL'den başlayan fiyata açılan ihalede, yeterli duyuru yapılmadığını da iddia etti. Yapılan incelemeler sonrası karar veren mahkeme; taksi ihtiyacının somut verilerle ortaya konulmadığı ve 'Devlet İhale Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle 8 yeni ticari plakanın, ihale ve satışının iptaline hükmetti. Kararla ihale süreci durdurulurken belediye ise üst mahkemeye temyiz başvurusunda bulundu.

'DAVAYI KAZANDIK'

Davayı yargıya taşıyan taksicilerin avukatlarından Yağmur Zaman, ihalenin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, Müvekkillerim yapılacak ihaleyi şifahen duymuşlar. Taksi durağı başkanı vasıtasıyla da bize ulaştılar. Yeterince kazanç elde edemiyorlar. Bu nedenle Derepazarı Belediyesi'nin 8 taksi plakasının satmasının herhangi bir kamu yararı olmadığı, aksine bir rekabet ortamı oluşturacağını bize ilettiler. Biz de bu doğrultuda iptal davası açtık. Bu davada dayandığımız temel sebeplerden birisi kamu yararı olmamasıydı. Diğeri ise bu ihalelerin devlet ihale kanununa uygun bir şekilde duyurulmamış olmasıydı. Neticede açtığımız davayı kazandık. Davalı belediyenin itirazı nedeniyle dava şu an bir üst mahkemede, ancak biz oradan da lehimize sonuç geleceğini yerel mahkemenin hukuku uygun kararının onanacağını öngörüyoruz diye konuştu.

'SEVİNCİMİZİ İÇİMİZDE YAŞIYORUZ'

Taksi durağı başkanı Mehmet Güneş, İlçede taksi plakasına ihtiyaç yoktur. İlçemiz giriş ve çıkışı 800 metrelik bir alana sahip. İlçemizde şu anda 4 durağımız var. Ben 24 senedir taksicilik yapıyorum. İlçemiz son zamanlarda çok göç verdi. İlçemizde sadece yazın belirli dönemler nüfus yoğunluğu yaşanmakta. İlçede 'taksi durağına ihtiyaç vardır' diyen encümenler bile buradan göç edip, yaz aylarında buraya geliyorlar. Burada kışın ne olduğunu bilmiyorlar. Buna karşı çıktık, davayı kazandık ama mutlu olamıyoruz. Son aşamayı gördükten sonra mutluluğumuzu yaşayacağız. Sevincimizi içimizde yaşıyoruz dedi.

'YENİ TAKSİ PLAKASINA İHTİYAÇ YOK'

Taksici Zafer Küçük de Davayı kazandığımız için çok mutluyuz. Ama ilerleyen zamanlarda ne olur bilemiyoruz. Şu anda yeni taksi plakasına ihtiyaç yok. Kazancımız yerinde değil; yakıt paramızı alamadığımız, hiç işe gitmediğimiz dönemler var. Buna rağmen yeni plaka verildi. Sadece yaz dönemlerinde biraz yoğunluk oluşuyor. 9 ve 10'uncu aylardan sonra kontak kapatıp eve gittiğimiz oluyor diye konuştu.

Taksici Mehmet Ali Güneş ise Var olan taksilerin ve durakların kazancı belli. Bu pastanın bölünmesi insanların evine az değil, hiç ekmek götürememesi anlamına gelir. Mahkemenin bu kararı bozması son derece doğrudur ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Derepazarı Rize Hukuk Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title