Haberler

Otomobil üretimi yüzde 18 düştü, ikinci el araç fiyatları fırladı

Güncelleme:

Yılın ilk dokuz ayında otomobil üretiminin geçen yıla göre yüzde 18 azalması ikinci el araç fiyatlarının yukarı yönlü harekete geçmesine neden oldu. Oto galericiler, piyasadaki arzın talebi karşılamadığından dolayı fiyatların artışa geçtiğini belirterek, üretimin eski haline dönmesiyle fiyatların düşeceğini söyledi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ocak - eylül dönemine ait verileri açıkladı. OSD'nin açıkladığı verilere göre otomobil üretimi geçen yılın ilk 9 ayına göre yüzde 18 oranında azaldı. Pandemi dolayısıyla üretimin yavaşlaması, sıfır araçların ve buna bağlı olarak da ikinci el otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Sıfır araçlara talebin yüksek olması ve otomobil fabrikalarında üretimin azalması nedeniyle de araç almak isteyenler 2. el otomobil pazarına yöneldi. 2'inci el araç pazarında fiyatlar değişkenlik gösterirken galericiler ise üretimin eski haline dönmesiyle fiyatların düşmesini öngörüyor.

"AL-SAT YAPANLAR DA FİYATLARI YÜKSELTİYOR"

Otomobil üretiminin azalmasının sıfır ve 2'inci el araçlarda fiyat artışına neden olduğunu belirten Galerici Faruk Ünal, piyasadaki arzın talebi karşılamadığı için vatandaşların sıfır yerine ikinci el araçlara yöneldi. Bu durum 2'inci el araçların fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 2'inci el araç satışını sadece galericiler değil al-sat yapan kişilerde yapıyor, bu durum da fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Pandemi dolayısıyla ilk olarak Çin'de araba parçası üreten fabrikalar üretime ara verdi, ardından Avrupa'da ve diğer bölgelerde üretim fabrikaları üretime ara verdi. Ocak ayından beri geçen seneye göre daha az araba üretilmesi fiyatların yükselmesine neden oldu. Üretim eski haline döndüğünde araç fiyatlarının normal düzeyde olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Otomobil üretimi yüzde 18 düştü, ikinci el araç fiyatları fırladı

"ÜRETİMİN AZ OLMASINDAN 2. EL PİYASASI DA ETKİLENİYOR"

Araç fiyatlarında anormal bir artış olduğundan bahseden Galerici Harun Camcıoğlu ise "Fabrikalar pandemi nedeniyle üretimi azalttı. Sıfır araçlara olan talep karşılanamayacak duruma geldi. Bu durum sıfır araçların ve sıfıra yakın olan araçların fiyatlarının anormal bir şekilde yükselmesine neden oldu. Sıfır araç almak isteyenler araç almak için yetkili satıcılardan araç siparişlerini veriyor. Siparişlerin teslim edilmesi için de aylarca beklemek gerekiyor. Beklemek istemeyen vatandaşlar da galerilerden daha yüksek fiyata araç satın alıyor. Üretimin az olmasından ikinci el araç piyasası da etkileniyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Eylül Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500

Yorumlar (17)

VATANDAŞ:

Araç fiyatlarının yükselişine birinci etken ÖTV ve enflasyon gerisi fasa fiso.

15
1
yanıtYanıtla
a:

Ö. T. V ye zam vermeye devam eden bir şahıs olduğu müddetçe fiyatlar eski haline gelmeyecek.

11
3
yanıtYanıtla
B:

Bir şahış demeyeceksin, önce besmele çekeceksin sonra ismini anacaksın anladınmı samancı.

yanıt1
yanıt0
ali:

simsarlar cok oldu sürece düşmez cünkü millet vurguncu olmus carpacak yer arıyolar

12
0
yanıtYanıtla
girilmez:

galericilerin gözü ne zaman doyarsa

3
1
yanıtYanıtla
özgür:

nedense ikinci el araç ilanları çok hızlı birşekilde artmaya başladı. bundan sonrası bayağı heyecanlı olacak bence. . elinde stok olanlar dikkat etsin bence her an patlayabilir balon. .

2
0
yanıtYanıtla
bahadır:

bu fiyatların buralara gelmesinin ? sebebi galericiler değilmi milletten aldıkları araba markalarına ğöre 5 yada 10 bin lira üstüne koyup satanda kendileri değilmi niye şikayetçi oluyorlarki

2
0
yanıtYanıtla
Mehmet:

Ekonomi çok iyi yeğenim

1
0
yanıtYanıtla
Çatlak:

Bizim kitabımızda ikinci el diye bir şey yok. Bindiğim aracı daha önce başkasının kullanmış olması o aracı almamama sebeptir. kimse ikinci el almazsa benim gibi o zaman fiyat dahi koymazlar.

0
1
yanıtYanıtla
XXX:

Eskiden evi satıp parası ile ancak bir araba alınıyordu sanırım yine aynı durum söz konusun olacak.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title