Haberler

Mermerin Balı 'Amasya Beji'

Görünür Muhtemel Mermer Rezervi Toplamı 1 Trilyon 400 Milyar Metreküp Olan Amasya'da, 'Amasya Beji' Olumlu Özellikleri Nedeniyle Piyasada Aranan ve Rağbet Gören Doğaltaş Durumunda.

Görünür muhtemel mermer rezervi toplamı 1 trilyon 400 milyar metreküp olan Amasya'da, 'Amasya Beji' olumlu özellikleri nedeniyle piyasada aranan ve rağbet gören doğaltaş durumunda.

Amasya Valiliği ve MTA Orta Anadolu 1. Bölge Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı 'Amasya İlinin Doğal Kaynaklar Potansiyeli' isimli tanıtım kitabında 'Amasya Beji' olarak ün salan mermerin leke tutmama ve su emme özelliği bulunmaması, sertliğinin 3.5 ila 5.3 arasında değişmesi ve aşınma özelliğinin az olması sebebiyle zemin döşemelerinde tercih edildiği belirtilirken, kentte bulunan madenler arasında doğaltaş, linyit kömüründen sonra ikinci sırada yer alıyor.

Amasya'da yer alan önemli madenler arasında bakır, manganez, kurşun, çinko, gümüş, asbest, linyit, bentonit, doğaltaş ve kil bulunurken, Amasya'da madencilik sektörü linyit kömürü, mermer ve kireç üretimi üzerinde yoğunlaşıyor ve ilk sırayı linyit kömürü üretimi alıyor. Amasya'da öncelikli sırayı alan madenler arasında bulunan doğaltaşın içerisinde ticari mineraller arasında ilk sırada mermer yer alırken, Amasya'da bulunan ve 'Amasya Beji' olarak adlandırılan bal rengindeki doğaltaş marka haline gelmiş

olup, piyasada aranan ve rağbet gören bir doğaltaş durumunda.

Zemin kaplama malzemeleri sektörü içerisinde önemli bir yeri olan doğaltaş ürünleri, kattıkları güzelliklerin yanı sıra kentsel, bölgesel ve ulusal ekonomiye önemli derecede döviz girdisi sağlıyor ve istihdamın artmasına neden oluyor. Mermercilik ile ilgili olarak altyapı yetersizliği büyük bir sorun oluştururken, özellikle ulaşım, enerji ve su hususlarındaki sorunlar nedeniyle birçok hammadde rezervi işletilemiyor. Ayrıca bu hizmetlerin genellikle işletmelerin kendisi tarafından sağlanması işletme

maliyetlerini artırırken, gerek kentsel, gerekse ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü zayıflatıyor. Amasya'da bir gümrüğün olmaması da uluslararası pazarlara açılımı kısıtlayan etkenlerin başında geliyor.

(DY-SA-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title