Haberler

Kredilerde 'Donuk Alacak' Eşiği 100 TL'den 2 Bin 500 TL'ye Çıkarıldı

Güncelleme:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ihtiyari olarak kredilerde bir borcun temerrüdü nedeniyle ‘donuk alacak’ sınıfına dahil edilmesine ilişkin eşiği 100 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ihtiyari olarak kredilerde bir borcun temerrüdü nedeniyle 'donuk alacak' sınıfına dahil edilmesine ilişkin eşiği 100 TL'den 2 bin 500 TL'ye yükseltti.

BDDK'nın kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yaptığı değişiklik kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Buna göre; bir borçludan olan 2 bin 500 TL ve altındaki toplam alacak tutarının 'donuk alacak' olarak sınıflandırılması, bankanın ihtiyarında olacak. Bu eşik, daha önce 100 TL olarak uygulanıyordu. Tüketici kredileri bakımından bu eşik tutarı 500 TL olarak uygulanacak. Ancak bu tutarın borçlu müşterinin söz konusu banka ve bankanın konsolide edilen finansal kuruluş niteliğindeki bağlı ortaklıkları nezdindeki ortaklık payları hariç, bilanço içi borçları toplamının yüzde 1'ini geçmemesi gerekiyor.

Söz konusu tutarlar, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıllık üretici fiyat endeksindeki artış oranı kadar ocak ayında artırılacak.

DONUK ALACAK DÜZENLEMESİ 2017 YILINDA YAPILDI

Banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için 'donuk' tabiri kullanılıyor. Verilen kredinin geri ödemesinde 3 aylık gecikme olması, kredinin donuk olarak sınıflandırılmasına neden oluyor. 2017 yılında yapılan düzenlemeyle tüketici kredilerinin donuk alacak olarak sınıflandırılmasına imkan tanındı.

Ödemenin takip edildiği aşamalardan üçüncüsüne gelindiğinde kredi, 'donuk' olarak nitelendiriliyor. Bu aşamadan sonra bankanın, söz konusu kredinin yüzde 20'si kadar olan tutarı ayırması gerekiyor. Sonraki aşamada yüzde 50'sini, beşinci ve son aşamada ise yüzde 100'ünü ayırması gerekiyor. Böylece banka, batma ihtimali olan krediye karşı tedbir almış oluyor.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Banka Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title