Haberler

Kartepe'de Yağmurun Etkisiyle Erik Hasadı Erken Başladı

Güncelleme:

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde son günlerde etkili olan yağmur nedeniyle eriğin hasadına erken başlandı. Eşme Mahallesi'nde üreticiler, yağmurun hasar vermemesi için bahçelere 1 hafta erken girdi. Erikler kilogramı 50 ila 80 lira arasında alıcı buluyor.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde son günlerde etkili olan yağmur nedeniyle eriğin hasadına erken başlandı.

Sapanca Gölü'nün kuzeyinde yer alan, halkın neredeyse tamamının geçimini meyvecilikle sağladığı Eşme Mahallesi'nde üreticiler, yağmurun hasar vermemesi için bahçelere 1 hafta erken girdi.

Meyve veriminde geçen yıla oranla bariz değişimin yaşanmadığı bölgede merdivenle toplanan erikler, kilogramı 50 ila 80 lira arasında alıcı buluyor. Üreticilerin bir kısmı topladıkları erikleri mahalledeki mezat alanında satarken, bazıları da doğrudan İstanbul'daki toptancı hallerine gönderiyor.

Eşme Mahallesi muhtarı ve yetiştirici Selim Günay, AA muhabirine, 3 bin 500 nüfuslu mahallede halkın yüzde 80'inin geçimini meyvecilikle sağladığını söyledi.

Son yıllarda ekimi artan erik ağaçlarından yılda 3 ila 5 bin ton arasında ürün alındığını belirten Günay, hasat döneminin mayısta başlayıp ağustos ayına kadar devam ettiğini anlattı.

Günay, farklı erik çeşitlerinin bulunduğunu aktararak, "Kastarca ile başlarız, arkasından kara papaz gelir, onun peşinden erken kasım. En son ağustos papazı. Ağustos ayına kadar bu şekilde devam eder. Kastarca dediğimiz erik Eşme'nin meşhur eriğidir. Çok sulu, ince kabukludur. " dedi.

"İşçi bulmakta zorlanıyoruz"

Bu sene kastarca eriğinde geçen yıla göre azalma olduğunu ancak diğer eriklerin geçen yılla aynı olduğuna değinen Günay, "Aslında biraz daha boy yapacak. Bir hafta daha beklesek daha iyi olacak ama bir yandan da yağmur yağarsa ince kabuklu erik olduğu için çabuk çatlama yapıyor. Bu sefer de mahsulü ziyan etmeyelim diye hasada başladık." diye konuştu.

Günay, sabah 07.30'dan akşam 18.00'e kadar erik topladıklarını anlatarak, "Erik toplaması kiraza göre biraz daha kolaydır ama ağaçları büyüktür. Bazı yer ağaçları kiraz ağaçlarından da büyüktür. Herkes erik toplayamaz. Merdivene çıkıp topluyoruz. Zordur biraz, yorucudur." diye konuştu.

İşçiye çok ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Günay, "Şu anda herkes işçi arıyor. Önceki senelerde bizim işçilerimiz Ordu'dan gelirdi. Hatay depreminden sonra inşaat sektörü de çok açıldığı için buraya gelen işçiler inşaat sektörüne kayıyor. O yüzden işçi bulmakta da çok zorlanıyoruz. Çok iyi yevmiyeler veriyoruz. Yine de işçi bulmakta zorlanıyoruz." ifadesini kullandı.

Günay, toplanan eriklerin pazarlamasına ilişkin şunları kaydetti:

"Eşme'de kapalı mezat alanımız var. İstanbul Kadıköy'den, Bayrampaşa'dan tüccarlar buraya gelir. Kamyonlarıyla burada tezgahlarını açarlar. Vatandaş da traktörleriyle akşam üzeri topladığı malı mezat alanına indirir. Burada isteyen istediği mala, kalitesine göre fiyat verir. Vatandaşın işine geliyorsa burada satar. Bazıları da direkt İstanbul'a hale gönderir. Orada malımızı sattırır, değerlendiririz."

Günay, Eşme'de üretilen eriğe ilginin her geçen yıl arttığını, ürünlerinin komisyoncular vasıtasıyla yurt dışına da gönderildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Kartepe Kocaeli Eşme Ekonomi Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title