Haberler

Kaliforniya biberinde ürün açığını Burdurlu üreticiler kapatacak

Güncelleme:

Kaliforniya biberinde ürün açığını Burdurlu üreticiler kapatacak Antalya bölgesinde 7 bin 500 dekar alanda üretilen ve 35 bin ton ihraç edilen Kaliforniya biberi, Burdur'da örtü altında üretilmeye devam ediyor.

Kaliforniya biberinde ürün açığını Burdurlu üreticiler kapatacak

BURDUR - Antalya bölgesinde 7 bin 500 dekar alanda üretilen ve 35 bin ton ihraç edilen Kaliforniya biberi, Burdur'da örtü altında üretilmeye devam ediyor. Temmuz ortasında ilk hasatlarının yapılması planlanan Kaliforniya biberinin yurtdışına satışları bölgeden devam edecek.

Burdur'un Gölhisar ilçesinde Kaliforniya biberi üretimi yapan üreticiler, ürünlerinin bir an önce hasada gelmesi için gün sayıyor. Sahil bölgesinde sona eren üretimin 4 aylık ürün açığını buradan kapatacaklarını belirten üretici Fatih Ekinci, Rusya, Romanya, Ukrayna, Hollanda ve İspanya'dan taleplerin geldiğini, beklenmedik gelişmelerin yaşandığını söyledi.

"Türkiye'yi beslediğimiz gibi ihracatla dünyaya da açılıyoruz"

Burdur Gölhisar ilçesinde 100 dekar alanda profesyonel anlamda Kaliforniya biberi üretimi yaptıklarını kaydeden üretici Fatih Ekinci, "Bereket Ovası'nda biyolojik mücadele ürünleriyle kalıntısız bir şekilde üretmek için mücadele ediyoruz. Antalya ve sahil bölgesinde sezonun bitmesiyle Temmuz ayından itibaren bu bölgede hasatlar başlayacak "dedi.

Bin metre rakımda yaz aylarında örtü altı sebze yetiştiriciliğinin Burdur bölgesinde yapıldığını belirten üretici Fatih Ekinci, Türkiye'yi beslediğimiz gibi ihracatla dünyaya da açılıyoruz. Burada amaç dünyaya birinci derecede kaliteli ürünleri bereket ovamızdan göndermek istiyoruz" diye konuştu.

4 aylık açık, yayla üretiminden karşılanacak

Burdur bereket ovasında Nisan ayında ekimlerin başladığını kaydeden üretici Fatih Ekinci, "Nisan ve Mayıs ayında fidelerimiz toprakla buluşuyor. Rakım yüksekliğine göre bereket ovamızda rakım 900 ila bin 500 metre arasında değişmektedir. Hasadımız Temmuz ayı itibariyle başlıyor. Kaliforniya biberini Temmuz ayı ortasında hasat etmeye başlayacağız. Domates, salatalık, çarli ve sivri biberde şu an hasatlar başladı. 4 aylık ürün açığını Burdur bereket ovası olarak biz karşılıyoruz" dedi.

Yurtdışına ihracat

Ekinci, "Örtü altı üretim yayla segmentinde Akdeniz iklimi mevcut. Yaz güneşinin faydasından dolayı biz sahildeki üretime göre tonaj ve kalitede biraz daha avantajlıyız. Burada üretilen ürünün kalitesi ve tonajı daha fazla olmakta. Domates hasatlarında dönümde 15 ton Kaliforniya biberinde 8 ve 10 tonun altına düşmeyiz. Sivri ve çarli biberde de aynı durum söz konusu. Kaliforniya biberimiz dünyadaki savaş ve enerji sıkıntısından dolayı oklar ülkemize dönmüş durumda. Bu nedenle bütün ülkelerden gelişmiş ülkelerden özellikle talepler artmakta. Hem enerji hem maliyet fiyatlarımızda dünyaya göre en ekonomik bizim ülkemiz. Bizim maliyetlerimiz de yüksek ve fiyatlara yansıyor. Rusya, Romanya, Ukrayna, Hollanda ve İspanyadan talepler geliyor. Ortadoğu ülkelerinden talepler var. Beklenmedik gelişmeler yaşıyoruz. Çok güzel bir sezon geçireceğimizi umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Fiyatlar 8-10 TL

Ekinci son olarak, "Şu anda Kaliforniya biberi rakamları değişiyor. Sebebi enerji ve maliyetlerin artışı bize yansıyor. Şöyle diyebilirim örtü altında üretilen ürünün 8 ve 10 TL'nin altında satılması mantıklı gelmiyor. Üreticinin kazanmazsa gelecek sene üretim olmaz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title