Haberler

Giyimkent Başkanı Çınar, Tekstilcilerin Tarihi Yarımada'dan Taşınmasını Engellemek İhanettir

Toptan Tekstil ve Konfeksiyon Ticaretinin Nabzının Attığı Yer Olma Hedefiyle 1994'de Yapımına Başlanan Giyimkent'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, Üretici-toptancı ve Üretici-ihracatçıların Giyimkent'e Taşınmasının Başbakana Rağmen Engellenmesini Sert Bir Dille Eleştirdi.

Toptan tekstil ve konfeksiyon ticaretinin nabzının attığı yer olma hedefiyle 1994'de yapımına başlanan GİYİMKENT'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar, üretici-toptancı ve üretici-ihracatçıların GİYİMKENT'e taşınmasının Başbakana rağmen engellenmesini sert bir dille eleştirdi.

Abdullah Çınar, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'da modern bir ticaret merkezi oluşturmak için Giyimkent ve Tekstilkent olarak 10 bin iş yeri kapasiteli bir uydu kent oluşturduklarını, özellikle "Tarihi Yarımada" olarak tabir edilen bölgede esnafın Giyimkent'e taşınması konusunda Eminönü Belediye Başkanı'nın konu üzerinde duyarlı olacağını ve baskı unsuru oluşturacağı sözünü vermesine rağmen aylardır konuyla ilgili somut bir adım atılmadığını söyledi.

GİYİMKENT ve Tekstilkent'te 10 bin civarında iş yerinin yüzde 30'unun dolu olduğunu ancak bunun yüzde 15'inin depo olarak kullanıldığını anlatan Çınar, gerek alt yapı gerek yol, gerek ulaşım konusunda hiçbir sıkıntısı kalmayan GİYİMKENT'e Başbakanın devreye girmesine ve GİYİMKENT'e gelmeyenlere yaptırım uygulanacağını söylemesine rağmen hala bir adım atılmamasını esefle karşıladığını ifade etti.

Çınar, tarihi yarımada da bulunan esnafla görüşmelerinde bu bölgedeki esnafın tek tek değil toplu halde taşınmak istedikleri sonucuna vardıklarını da belirterek şöyle konuştu: "Esnaf tek tek gelmek istemiyor. Çünkü pazar orada. Hepimizi zorlayın, geride kimse kalmasın, diyorlar. Esnaf Giyimkent'e zorla getirilmek istiyor ama ardında bir pazar da bırakmak istemiyor. Burada görev kamuya düşüyor. Ancak Eminönü Belediye Başkanı bize bölgedeki esnafın taşınması ile ilgili süreçte zorlayıcı olacaklarını söylemesine rağmen kapalı kapılar ardında bu insanları rahatlatıyor. Gayrimenkul lobisi, kendisini esnaf platformu olarak nitelendiren bazı kesimler bunu engellemeye çalışıyor. GİYİMKENT ve benim aleyhime imza topluyorlar. Bir partinin ilçe başkanı, bu esnafı -sadece 50 kişi çalıştıran işletmeler gidecek, rahat olun- diye bilgilendiriyor. İtham ediyorum bu bir suçtur, bu ülke iktisadına ve tarihi yarımada projesine ihanettir."

Çınar, henüz yüzde 30 doluluk oranına sahip Giyimkent için Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Eminönü Belediyesi ve tekstilcilerden destek beklediğini söyledi. Yaptıkları araştırmalarda, tekstilcilerin büyük çoğunluğunun Giyimkent'e gelmek istediğini ve kendilerinin zorlayarak götürmelerini talep ettiklerini dile getiren Çınar, ancak pazarın buraya taşınması için herkesin birlikte gelmek istediğini söyledi.

Çınar, üyelerden gelen baskıya rağmen bölgeyi sektör dışına açmamak için mücadele ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Eğer 6 ay içinde İstanbul'u, Türkiye'yi rahatlatacak, temizleyecek, geleceğe taşıyacak bu projeye aradığımız desteği bulamazsak, benim de burada kalmamın anlamı kalmaz"

"Benim derdim oradaki toptancılarla" diyen Abdullah Çınar, sözlerine şöyle devam etti: "Perakendeciler tabii ki orada kalacak, herkes alış verişini yapacak. Ancak bu insanlara gerekli yaptırım artık uygulanmalı. Eminönü Belediye Başkanı 'şunu yapacağız, bunu yapacağız' diyor ama yapmıyor. Yükleme boşaltma yapmayın diye tabela asıyor ama uygulamıyor. Uygulamayacaksan yapmayacaksın. İlan edilen şeyin sahiplenilmesi gerektiğini ifade ediyorum. Bu ülke Başbakanı en sert ve kararlı bir şekilde belki hukukun alanını da daraltarak söylüyor, bu ciddi bir cesarettir. Ben bu tutumun en alta kadar herkeste aynı kararlılıkla olmasını istiyorum. Ama bu yok, tam tersine gevşeklik var, düşük profilli gayrimenkul lobisinin etkileyebildiği bir gurup var. Bu gurupların bizim üzerimize rantçılar diye saldırmasının temelinde ne var? Bu gevşek tutuştan öte cesaret verme var. Açıkça, bu insanlar cesaretlendirilmezse, bu kadar rahat olmazlar."

Yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım yapılan GİYİMKENT'te 2 bin 183 müstakil iş yeri, 300 büro, 7 iş merkezi, bir akaryakıt istasyonu, 800 kişilik konferans salonu bulunuyor. Sultanhamam, Mahmutpaşa, Yeşildirek, Mercan ve Tarihi Yarımada'nın diğer bölümlerinde bulunan ilgili iş yerlerinin Giyimkent'e taşınması gerekiyor.

(CHT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title