Haberler

Fındık Üreticisi, Düşük Rekolte Yüzünden Kara Kara Düşünüyor

Güncelleme:

Mart ayında görülen don, fındık üreticisini mağdur etti. Bahçeden beklediği mahsulü alamayan fındıkçılar, borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

Fındığın başkenti olarak bilinen Giresun'da bahçeden toplanan fındıklar harmanda kurutulmaya başlandı.

Mart ayında yaşanan don olayı sebebiyle üretici bu yıl beklediği mahsülü elde edemedi. Örneğin, geçen yıl ortalama 10 ton ürün çıkan bahçeden bu yıl 1 ton bile ürün alınamadı.

Az da olsa topladıkları mahsülü bahçede bırakmak istemeyen Karadenizliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da kuruttukları fındığı patosa vererek kabuklarından ayırıyor. Umutlarını bu seneki fındığa bağlayan üretici, ortaya çıkan zararı nasıl kapatacağını düşünüyor. Ürünlerini sigortalayan vatandaşlar bir nebze olsun zararını karşılayabiliyor. Sigorta yaptırmayanlar ise devletten yardım bekliyor.

'ÇOK BORCUM VAR, MAĞDUR OLDUM'

Geçen yıl bahçesinden ortalama 6 ton fındık çıkaran Giresunlu Vahit Karasakal (56) bu yıl 200 kilo kadar bir fındık elde ettiğini söylüyor. Çocuğunu yeni evlendirdiğini, ev aldığını ve bu sebeple kredi borçları bulunduğunu anlatan Karasakal, bütün umutların fındığa bağlı olduğu için zarar ettiklerini belirtiyor. Devletten yardım beklediklerinin altını çizen Karasakal şunları ifade ediyor:
"Yüzde 100 zararımız var. Fındığa destek verilmiyor. Bu yıl don olayı oldu mağdur olduk. Sigortadan alacağımız para zararı karşılamıyor. Zaten emekli maaşımız yetmiyor. Bizim geçimimiz fındıktan. 35 dönüm arazımiz var. Çok az bir fındık aldık. Çok zor durumdayız. Bahçemize yaptığımız hizmetlerin nasıl karşılığını alacağımızı kara kara düşünüyoruz. Önce Allah'a sonra devletimize sığınıyoruz. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Borçlarımız var. Sıkıntılarımız çok. Sıkıntıdan uyku uyuyamıyoruz. Geceler sabah olmuyor. Yanmasından dolayı bu yıl mağdur etti bizi fındık. Zararı nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz, kredi mi çekeceğiz, borç mu alacağız, na yapacağımızı şaşırdık. Bahçelerimiz tamamen kurumuş vaziyette. Gelecek yıl da ümit yok gibi bu fındıktan."

DEVLETTEN DESTEK YOK

Bir başka fındık üreticisi İbrahim Kara ise "Devletten hiçbir destek yok bize. Üretici kendi kaderi ile baş başa. Satış sırasında tüccarla üretici baş başa bırakılmış durumda. Toprak analizi yapılmıyor. Buna göre destek planlaması yapılabilir ama yapılmıyor. Geçen yıla göre yüzde 80 üretimde kaybımız var. Karadeniz bölgesinin çoğu gurbette. Yaşlılar burada. Bankalardan borçlanıyor insanlar. Yüzde 200 zararımız var. Çalıştırdığınız insanlara da para vermek zorundasınız. Fındık üretimi öncesinde de bazı bakımlar yapılıyor bahçelerde. Bunun da masrafları oluyor. Hepsini yan yana getirdiğimizde masrafı gelirinden daha fazla oluyor. Bana göre en pahalı hasat fındık hasadı." şeklinde yaşanan sıkıntıyı dile getiriyor.

"OY İSTEMEK İÇİN GELİYORLAR"

Fındık üreticisi Karadenizli kadınlar da oy istemek için siyasilerin kapılarına geldiğini ancak zarar ortaya çıktıktan sonra kimsenin kendilerine destek olmadığını anlatıyor. Başbakan'dan destek bekleyen kadınlar şunları anlatıyor:

"Bu sene hiç fındık yok. Başbakanımız bize bir destek sağlasın. Yardım bekliyoruz. Don olayından sonra destek verilmedi. Sadece sigortalı olanlar bir miktar yardım alacak. Ürünlerimiz yandı. Bizim geçimimiz fındık. Bu ürünü elde etmek de meşakkatli. Gübresi var, ilacı var, bir sürü çalışma yapmak zorundayız."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İbrahim Kara Giresun Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (5)

GERÇEK KARADENİZLİ:

Bir Giresunlu biri olarak , yüzde 66 lık bir oy oranıyla bu ikdidara oy verdiğinizden dolayı size müshehak. ağlamayın artık .

4
6
yanıtYanıtla
Bloodinoguzhanyel@gmail.com:

YUH! Fındığa don vurmasını da Ak Parti''ye bağladın ya, yuh diyorum! Her şeyde ona buna suç bulup klavye kahramanlığı yapacağına git devlete başvur, devlet zararı ödüyor ama öyle yerinde oturmayla değil, sen gidip zararım var demezsen nereden bilecek devlet senin zararını?

yanıt0
yanıt0
GERÇEK KARADENİZLİyucelyilmaz@ttmail.com:

Dallama herif ben o bölgenin insanıyım, Fındığın ne durumlarda olduğunu benden daha mı iyi biliyorsun.Fındık rekoltesi bir yıl olur, bir yıl olmaz, ama olduğu yıllardaki üretim üreticiyi gelecek yıl oluşan ürün azlığını telafi ederdi. tabii bunlar ürüne destekleme verildiği zaman oluyordu. Bu sene üretimin az olduğu yıl, Her şeyi allahtan beklemek işimize geliyor, Doğu Karadenizin ekolojik dengesni HES lerle bozanlara körü körüne oy verenlerin hiç mi suçu yok. Sen hiç sigortadan para aldın mı? konuşuyorsun.

yanıt0
yanıt0
vatansever80:

merak etmeyin siz karadenizlisiniz yine fakir fukaranın verdigi vergilerle size kıyak yapar babanız müstehaktır size

0
4
yanıtYanıtla
CESİ:

60 tl ye çıkartın. her zaman don oluyordu, bu sene olan don ise geçen sene yada öbür seneden farksızdı ama yine de kilosunu 30 liraya çıkardınız. Allah dağ'' ına göre kar'' ını verir. bu milletin az da olsa yediği fındığı çok görüp onu da ZEHİR ettiniz, SİZE MÜSTEHAKTIR............ AJİTASYON YAPTIĞINIZDAN HİÇ ŞÜPHEM YOK AMA YİNE İÇİNİZDE GERÇEKTEN MAĞDUR OLANLAR VARSA ALLAH YARDIMCISI OLSUN.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title