Haberler

Esder'den "Havuz Sistemi"Ne Destek

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, hükümetin torba yasa tasarısına koyduğu havuz sistemini desteklediklerini belirterek, "Esnaf, sanatkar, KOBİ'ler üretiyor, millet çalışıyor bankalar ve faiz sistemleri kazanıyor.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, hükümetin torba yasa tasarısına koyduğu havuz sistemini desteklediklerini belirterek, "Esnaf, sanatkar, KOBİ'ler üretiyor, millet çalışıyor bankalar ve faiz sistemleri kazanıyor. Bu durum sürdürülebilir değildir. Havuz sistemi hakkıyla uygulanırsa bu sömürü hortumu kesilir, millet rahat nefes alır." ifadesini kullandı.

Çelikus, yazılı açıklamasında, geçmişte merhum eski Başbakan Necmeddin Erbakan döneminde uygulanan havuz sisteminin Türkiye'yi şaha kaldırdığını bildirdi.

Erbakan'ın görevde bulunduğu dönemde havuz sistemiyle bir yılda 10 milyar dolar tasarruf edildiğini aktaran Çelikus, "O dönem sosyal kesimler, esnaf, işçi, memur, çiftçi, emekli, dul ve yetimler, eşi benzeri görülmemiş bir rahatlamayla milli gelirden önemli bir pay almışlar ve müreffeh Türkiye'ye önemli bir adım atılmıştı. Gelirleri yüzde 100 ila yüzde 300 artırılmış sosyal kesimler arasında ekonomik ve sosyal barış sağlanmıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz ödemelerine giden paranın küçük bir azınlığın kasasına aktığını, sosyal kesimin ciddi sıkıntı yaşadığını anlatan Çelikus, hükümetin de torba yasa tasarısıyla planladığı havuz sisteminin geçmişte uygulanan modelle aynı etkiyi yaratacağını vurguladı.

Havuz sistemiyle 45 kamu kuruluşunun parasının Hazine Müsteşarlığında toplanacağını belirten Çelikus, "Uygulamayla kamunun nakit kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması ve borçlanma faizinin düşürülmesi hedefleniyor. Bu çalışmanın hayırlı olmasını diliyor, destek verdiğimizi ifade ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çelikus, bankaların geçen yılki net karının 2016'ya göre yüzde 30,9 artarak 49,1 milyar lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bankaların geçen yıl elde ettiği toplam faiz geliri, 2016'ya göre yüzde 27,1 arttı. 2016'da 194,7 milyar lira olan bankaların faiz geliri, geçen yıl 247,5 milyar liraya yükseldi.

Bankalar, 12 ayda kredilerden 200,2 milyar lira faiz geliri elde etti. Söz konusu gelirin 47,3 milyar lirası tüketici kredilerinden, 9 milyar lirası kredi kartlarından, 30 milyar lirası taksitli ticari kredilerden ve 113,9 milyar lirası diğer kredilerden alınan faizlerden oluştu. Bankaların taksitli ticari kredilerden aldığı faiz 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 54,3 artış kaydetti. Dünyanın hiçbir ülkesinde bankalar bu oranda kar sağlayamamaktadır. Esnaf, sanatkar, KOBİ'ler üretiyor, millet çalışıyor bankalar ve faiz sistemleri kazanıyor. Bu durum sürdürülebilir değildir. Havuz sistemi hakkıyla uygulanırsa bu sömürü hortumu kesilir, millet rahat nefes alır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Necmettin Erbakan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title