Haberler

Çörek otu eken çiftçinin elektrik gideri yüzde 70 azaldı

Güncelleme:

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kendisine ait 700 dönüm arazide daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekimi yapan çiftçi Halil Karahan, çörek otu ekimi yapmaya başladıktan sonra sulamaya bağlı elektrik maliyetinin yüzde 70 azaldığını söyledi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kendisine ait 700 dönüm arazide daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekimi yapan çiftçi Halil Karahan, çörek otu ekimi yapmaya başladıktan sonra sulamaya bağlı elektrik maliyetinin yüzde 70 azaldığını söyledi.

Dicle Elektrik'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde başlattığı 'Verimli Tarım Hikayeleri'nin bu ayki konuğu Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Çağıl köyünde çiftçilik yapan Halil Karahan oldu. Elektrik şirketinden yapılan yazılı açıklamaya göre, proje kapsamında uygulama yapan Karahan, kendisine ait yaklaşık 700 dönüm arazide yetiştirme kolaylığı ve ekonomik getirisi nedeniyle bölgede geleneksel tarımın dışında çörek otu ekti. Karahan, sulama ihtiyacının büyük oranda azalması nedeniyle elektrik faturasını yüzde 70 azalttı. Ayrıca yeni üründe gübre ve tohum masrafını da yüzde 60 düşürdü.

EKİPLERDEN ÇİFTÇİYE ZİYARET

Dicle Elektrik Tarımsal Sulama Müdürlüğü'nden Tarımsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkın, ziraat mühendisi Nermin Özdağ ve elektrik mühendisleri Gamze Mendi ile Mahmut Yeşil, Karahan'ı köyünde ziyaret etti. Ürün seçimi ve sulama tekniği konusunda Karahan'ın sorularına yanıtlayan uzmanlar, çiftçiyi verimli ve bilinçli tarım yaptığı için tebrik ederek, teknik desteğe hazır olduklarını bildirdi.

"PANDEMİ TIBBİ AROMATİK BİTKİLERE TALEBİ ARTIRDI"

Çörek otunun antik çağlardan bu yana alternatif tıp tedavisinde en çok kullanılan bitki olduğunu belirten Karahan, çörek otu üretiminin hem iklim koşullarına uygun olması hem de pandemiden kaynaklı tıbbi aromatik bitkilere olan talebin artmasından dolayı çok karlı hale geldiğini belirtti. Karahan, kasım ayının başından başlayarak şubat ayına kadar ekilebilen üründen sıkılarak yağı elde edildiğini ve gıda sektöründe yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

"YURT DIŞINDAN BÜYÜK BİR TALEP VAR"

Çörek otu gibi tıbbi aromatik bitkilerin fiyatı yurt dışı piyasasına ve döviz kuruna bağlı olarak artığına dikkat çeken Karahan, "Bu bitkiye son iki yılda pandeminin etkisiyle yurt dışından büyük bir talep var. Ekimi çok avantajlı çünkü doğal yağışlardan istifade edebilen bir bitki. Örneğin karşılaştırma yapmak gerekirse buğdayda sezonda iki veya üç kez sulama ihtiyacı varken, bu bitkiye kuraklık olmadığı sürece hiç su verilmese de olur. Kurak geçen bir yılda dönümden 80-150 kilogram verim alınırken, ilave sulama yapılması durumunda ise verim dönüm başına 200 kilograma kadar çıkabiliyor. Çiftçilere kesinlikle alternatif ürünler ekme tavsiyesinde bulunuyorum. Çörek otu ihraç edilen bir ürün olduğu için ülkeye de döviz kazandırılmış olur" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Kızıltepe Mardin Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title