Haberler

Askere Gidene İş Güvencesi

Güncelleme:

Askere giden çalışanların döndüklerinde aynı işyerinde işe başlama hakları var. Başlatmayan işveren 3 maaş ödüyor. Ayrıldıklarında tazminatlarını da alabiliyorlar.

Türkiye'de her erkek vatan borcu askerliği zorunlu olarak yerine getiriyor. Askere giden gençlerin bir bölümü çalışma hayatına başlamış olduklarından bu görev iş hayatını da yakından ilgilendiriyor. İş yasamız askere giden gençler için önemli hükümler içeriyor. 31'inci maddede, "Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler, bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe, o andaki şartlarla işe almak zorundadır" diyor. İşveren bunu yapmaz ise yine aynı maddede işçiye 3 aylık ücret tutarında tazminat ödemesi gerektiği de yazılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus askerlik bitiminden sonra 2 ay içinde başvurmak. Bu başvuruyu noter kanalıyla ve yazılı yapmakta fayda var. Böylece ileride problem çıkarsa elde delil olacaktır.

KIDEM ALMA HAKKINA SAHİP

Askere gidecek çalışan zamanı gelince istifa ederek kıdem tazminatını alma hakkına sahip. Burada tazminatı hak edecek kıdem aranıyor. Yani kişinin en az 1 yıl o işyerinde çalışmış olması gerekiyor. Daha az çalışan bir işçi askerlik dönüşü aynı işyerinde başlayarak kıdemine devam edebiliyor. Askere giderken ayrılmak mecburiyeti de yok. Zaten birçok firma da yetişmiş elemanını kaybetmek istemiyor. Bu durumda sözleşme askıya alınıyor ve askerlik dönüşü devam ediyor. Bu durumda tazminat ödenmiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI ÖDENİYOR

Askerlik nedeniyle işten ayrılanlar diğer şartları taşımaları halinde işsizlik maaşına da hak kazanıyorlar. Askere hemen giderlerse işsizlik maaşını dönünce alabilirler. Hemen gitmezlerse gittikleri tarihte maaş kesilir ve kalanını dönünce alırlar. Bunun için İŞKUR'a başvurmaları gerekiyor.

EMEKLİLİK HESABINDA ETKİLİ

Askerlik süresi ileride emeklilik hesabında da etkili oluyor. Askere sigorta olmadan önce gidenler borçlanma ile emekli olacakları yaşı 2 yıla kadar geri çekebiliyorlar. Yani askerlik yapılan süreler borçlanılıyor. İşe başlangıç tarihi bu süre kadar geri gidiyor ve hesap buna göre yapılıyor. Sigortadan sonra yapılan askerlik ise borçlanıldığında eksik primi tamamlamaya yarıyor.

HAK KAYBI YAŞANMIYOR

İstifa ederse de tazminat alır.

Askerlik dönüşü işsizlik maaşı alabilirler.

Eski işyerinde tekrar çalışma hakkı bulunur.

Askerliği kadar prim kazanır.

Askerliği kadar sigortasını geri çekip, erken emekli olur. (Kaynak:Sabah)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (28)

eski akp li:

demek ki kimse askere gitmiyor ))))

22
2
yanıtYanıtla
koca kurt:

vallahi bir cocuk 20 yaşına kadar milyon lira harcayarak büyüyor yetişiyor 3 maaşla deyil önce başkanların bakanların cocukları gitsin şehitliği tatsın nasıl oluyormuş öğrensinler ondan sonra gariban yoksul cocukları hakında konuşsun devlet insan canıyla pazarlık olmaz

19
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

TÜRKÜM DOĞRUYUM ÇALIŞKANIM MİLLETİMİ DEVLETİM ÇOK SEVERİM ÖZÜMDE SÖZÜMDE VARLIĞIM TÜRK VARLIĞINA EMANET OLSUN AÇTIĞIN YOLDA KURDUĞUN CUMHURİYETEN TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE TÜRK ÖĞÜN ÇALIŞ GÜVEN YALAN DOLAN MASAL HİKKAYE İNAMMA YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR YANAR TÜRK ÖĞÜN ÇALIŞ GÜVEN

2
17
yanıtYanıtla
Malatyali:

Askere gidene iş güvencesi veriyorlar giden dönmüyor ya

14
3
yanıtYanıtla
Bi Sor Niye:

Giden geri dönmeyeceği için sorun yok sifir sorun yaşasın kapitalizim, yaşasın yandaşlar

15
1
yanıtYanıtla
turk:

hergun 10 askerden fazala oluyor ve sayı saklıyorlar bule gıderse asker kalmaz 2 gunde 6 polis 17 asker oldu ama akp medyası ve sarayın talımatıyla saklıyor sayıları

6
9
yanıtYanıtla
SOKRATES:

İNSANLAR ASKERE GİTSİNLER DİYE HERŞEYİ YAPIYORLAR İNSANLAR BU VAATLERE KANIP ASKERE GİDECEK ONLAR VE ONLARIN ÇOCUKLARI DA KORKUSUZ ENDİŞESİZ HAYATLARINI YAŞAYACAK YOKSUL ÇOCUKLARI İŞ VE BİRKAÇ KURUŞ İÇİN CANINI VERECEK ONLARIN ÇOCUKLARI DA HAYATLARINI YAŞAYACAK BU KADAR BASIT İŞTE. . .

13
1
yanıtYanıtla
adalet:

gecim sikintisi olanalrin, baska sansi yok. Fakirliyin gozu ciksin. Zengin cocuklari yapmiyo.

12
0
yanıtYanıtla
Yok oyle bir sey:

hic oyle birsey yok. Askere giderken prosedur geregiymis, bir guzel sana istifa dilekcesi imzalatiyorlar sonra hadi bye ! Ben askerden donunce 5 yil calistigim is yeri beni ise almadi bircok devlet makamina dilekce yazdim kimse ilgilenmedi bile ! Kanmayin bu tur haberlere gencler isinizi saglama alin.

12
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

yalana bak ben 2014 askere gittim istifa ederek çıktım asker dönüşü iş kura baş vurdum işsizlik maaşı için kendin istifa ettin diye maaş vermediler

12
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title