Haberler

Akaryakıtta ÖTV tutarının artmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayınlandı

Güncelleme:

Akaryakıtta ÖTV tutarlarını artıran karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan kararla bazı ürünlerde litre başına 5 lira artış öngörülüyor. Kararla ilgili yapılan açıklamada, "Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktu ÖTV tutarları; benzinde ve motorinde 5 TL, LPG de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır" denildi.

Akaryakıtta ÖTV tutarlarını artıran karar Resmi Gazete'de yayınlandı. ÖTV tutarlarındaki artış, bazı ürünlerde litre başına 5 lirayı buldu.

HANGİ ÜRÜNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Böylelikle, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 7,52 lira, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,99 lira olacak. Motorinin litresi üzerinden 7,05 lira, LPG otogazda da 5.77 lira ÖTV alınacak.

Kararla, ÖTV tutarları motorinde ve benzinde litre başına 5 lira yükseltilmiş oldu. Düzenlemeden önce benzinden litrede 2,52 TL, motorinden 2,05 TL ÖTV alınıyordu. Bu artışların pompa satış fiyatına yansımasının KDV'si ile birlikte 6 lira olması bekleniyor.

Kararla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

"Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki değişimden kaynaklı akaryakıt ürünlerinde meydana gelen maliyet artışının tüketicinin kullandığı akaryakıt ürünlerine yansımaması ve enflasyonla mücadeleye destek vermek amacıyla ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların (akaryakıtlar ve akaryakıt harici petrol ürünleri vb.) maktu ÖTV tutarlarında 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artırımı yapılmamıştır.

Bunun sonucunda benzinde, motorinde ve diğer ürünlerde vergi yükleri %50'leri aşan oranlarda düşmüştür. Ancak günümüzde, deprem afetleri nedeniyle ortaya çıkan ilave finansman ihtiyacının karşılanması ve Hazine nakit rezervinin güçlü seviyede tutulabilmesi için akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünlerinin ÖTV tutarlarının Cumhurbaşkanına verilen yetki sınırları içerisinde güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur.

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktu ÖTV tutarları; benzinde ve motorinde 5 TL, LPG de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Lpg ÖTV Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (54)

mehmet:

ötv artacak diye bir kaidemi var. ÖTV kaldırılmalı. imf dayatasıdır.

30
1
yanıtYanıtla
Hasan Korkmaz:

Siz enflasyonla filan mücadele etmeyin bırakın nere giderse gitsin siz sadece vicanınız varsa onu dinleyin bize reva gördüğünüz hayat Afrika'daki kabile hayatı yeter ne enflasyonla mücadele ne de zam duymak istiyoruz böyle zam yapmalarla uzman ekonomist olmaya ne var bende en kral ekonomistim

26
5
yanıtYanıtla
ertugrul ceylan:

kötü günler geride kaldı dediler doğruymuş önümüzde daha kötüleri var.

25
4
yanıtYanıtla
remat tamer:

itinayla halka zulum yapılır

16
1
yanıtYanıtla
Mehmet Mirdeslioglu:

Dün gece sela verildi ben şehitler için zannetim meğersem güzel ülkemde yaşayan canlilar için varılmış çünkü seladan hemen sonra reis zammı imzaladi

13
3
yanıtYanıtla
Hakkım Yok:

Yapılan zamlar mundar oldu şimdiden

9
0
yanıtYanıtla
Muhalif:

5 lira zam yapar 2 lira indirim yine reis yapti deyip sevilir

9
0
yanıtYanıtla
Çağatay Çetin:

Ver mehteri uçuyoruz

9
0
yanıtYanıtla
ybe:

Bakkal eski defterleri karıştırmaya başladı. Bakalım daha ne vergiler vereceğiz!

8
0
yanıtYanıtla
Ggy Ggf:

sela eşliğinde canımıza okuyorlar.iste yeni Türkiye'de bir hizmet

7
0
yanıtYanıtla
Tüm 54 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title