Haberler

FED Başkanı Powell: Uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazırız

Güncelleme:

ABD Merkez Bankası'nın (FED) politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutması sonrasında basın toplantısı düzenleyen Başkan Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirtti.

ABD Merkez Bankası ( Fed ) Başkanı Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru indiğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını ifade etti.

ENFLASYONU YÜZDE 2 HEDEFİNE İNDİRME KARARLILIĞI

Powell, Fed'in politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusundaki kararlılıklarını güçlü şekilde sürdürdüklerini vurgulayan Powell, fiyat istikrarı olmadan herkesin faydasına olacak uzun süreli güçlü iş gücü piyasası koşullarının olduğu bir dönemin sağlanamayacağını söyledi.

"ÇOK FAZLA MESAFE KAT ETTİK"

Powell, 2022 başından bu yana para politikası duruşunun önemli ölçüde sıkılaştırıldığını kaydederek "Çok fazla mesafe kat ettik ve sıkılaştırmamızın tam etkileri henüz hissedilmedi." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜKETİCİ HARCAMALARINA İLİŞKİN SON OKUMALAR SAĞLAM"

Banka'nın para politikası kararlarının gelen verilere ve gelişen görünüm ile risklere ilişkin devam eden değerlendirmelere dayanacağını yineleyen Powell, "Geleceğe baktığımızda, uygun olabilecek ek politika sıkılaştırmasının kapsamını belirlemede dikkatli ilerleyecek bir konumdayız." dedi. Powell, son göstergelerin ekonomik faaliyetin "sağlam" bir hızda büyüdüğünü ve bu yıl şu ana kadar reel gayrisafi yurtiçi hasıladaki (GSYH) büyümenin beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini gösterdiğini belirterek, tüketici harcamalarına ilişkin son okumaların da özellikle "sağlam" olduğunu kaydetti.

"ARZ VE TALEP KOŞULLARI DAHA İYİ BİR DENGEYE GELİYOR"

Konut sektöründeki faaliyetlerin bir miktar toparlandığını ancak büyük ölçüde yüksek mortgage (konut kredisi) oranlarının yansıması olarak bir yıl önceki seviyelerin oldukça altında kalmaya devam ettiğine işaret eden Powell, yüksek faiz oranlarının aynı zamanda sabit yatırımlar üzerinde de baskı yarattığını söyledi. Powell, iş gücü piyasasının sıkı olmayı sürdürdüğünü ancak arz ve talep koşullarının daha iyi bir dengeye gelmeye devam ettiğini ifade etti.

"ENFLASYONUN KAT ETMESİ GEREKEN UZUN BİR YOL VAR"

Enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğini belirten Powell, enflasyonun geçen yılın ortasından bu yana bir miktar yavaşladığını ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin sağlam bir şekilde çıpalandığının görüldüğünü kaydetti. Powell, "Ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşürülmesi sürecinde daha kat etmesi gereken uzun bir yol var." dedi.

"EKONOMİ TERS RÜZGARLARLA KARŞI KARŞIYA"

Yüksek enflasyonun oluşturduğu risklere karşı son derece dikkatli olduklarını vurgulayan Powell, "Mevcut para politikası duruşunun kısıtlayıcı olduğunu ve ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu görüyoruz. Buna ek olarak ekonomi, hanehalkı ve işletmelere yönelik daha sıkı kredi koşullarından kaynaklanan ters rüzgarlarla karşı karşıya." diye konuştu. Powell, "Enflasyonu zaman içinde yüzde 2 hedefimize indirecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşmaya ve bunu sürdürmeye kararlıyız." dedi.

"FAİZ ORANLARINI DAHA DA ARTIRMAYA HAZIRIZ"

Powell, "Uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazırız ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru indiğinden emin olana kadar politikamızı kısıtlayıcı bir seviyede tutma niyetindeyiz." diye konuştu. Bu toplantıda aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini belirten Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin çoğunun bu yıl kalan 2 toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü aktardı. Powell, ekonomide "yumuşak inişin" öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayarak, bunca zamandır bunu başarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Abd Merkez Bankası Jerome Powell Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title