Haberler
BBC

Mısır Devlet Televizyonu: Muhammed Mursi mahkemede hayatını kaybetti

Mısır Devlet Televizyonu Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkemede hayatını kaybettiğini duyurdu.

Mısır Devlet Televizyonu, 67 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda hayatını kaybettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi için "Emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu" dedi.

Muhammed Mursi'nin casuslukla suçlanarak yargılandığı davanın duruşmasında bayılarak yere düştüğü ve yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Nile News Televizyonu, Mursi'nin cesedinin hastaneye götürüldüğünü bildirdi.

Mursi, 2012'de Mısır'ın demokratik seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı seçilmiş ancak yoğun protesto gösterilerinin ardından 3 Temmuz 2013'te ordu tarafından darbeyle devrilmişti.

Darbenin ardından Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketine karşı tasfiyeye girişilmiş, yüzlerce kişi güvenlik güçleriyle çatışmalarda ölmüş, on binlerce kişi de hapse atılmıştı.

Mursi ve üç üst düzey Müslüman Kardeşler lideri, "Mısır'da istikrarı bozmak için yabancı terör örgütleriyle komplo kurmak" suçlamasından Mayıs 2015'te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

Savcılar, Müslüman Kardeşler'in 2005'te Hamas'ın, Hizbullah'ın ve İran Devrim Muhafızları'nın askeri eğitim kamplarına bazı "unsurlar" yolladığını ileri sürmüştü.

Müslüman Kardeşler ise iddaları reddetmiş ve "barışçıl bir hareket" olduğunu vurgulamıştı.

Erdoğan: Şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed Mursi'nin ölümünün hemen ardından gazecilere yaptığı açıklamada, "Maalesef olay mahkeme salonunda cereyan etmiş. Ben öncelikle Mursi kardeşimize, şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Demokratik yollarla yüzde 52 oy almak suretiyle Mısır'a Cumhurbaşkanı olan merhum Mursi'yi demokrasiyi bir yana koyarak işgalci bir edayla, bir darbeyle Mısır'ın başına geçen şu andaki zalim Sisi bildiğiniz gibi 50'ye yakın Mısırlıyı idam etmiştir" dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ve Batı Sisi'nin bu idamlarına hep sessiz kalmıştır. Batı ülkeleri bu idamlara hep sessiz kalmışken AB ülkeleri toplantılarına iştirak etmiştir. Bu ikiyüzlülük değil, çok yüzlülük. Bir yandan siz idamı yasaklayacaksınız, Türkiye'ye idamı kaldırtacaksınız, Mısır'ın idam mekanizmalarının çalıştığı bir haftada siz Mısır'daki bir toplantıya AB ülkeleri olarak katılacaksınız, bunu anlamak mümkün değil.

"5 yıldır Mursi kardeşimiz cezaevinde ve binlerce arkadaşıyla beraber orada mahkum ve bugün de şüpheleri bir kenara koyuyorum, emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu. Dualarımız O'nunla beraber. Tüm O'nunla aynı yolu yürüyen kardeşlerimin başı sağolsun, Mısır halkının başı sağolsun."

BBC

Muhammed Mursi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
title