Haberler

Kürt Lideri Barzani'nin 49 Yıl Önce Ortaya Çıkan Mektubu

Güncelleme:

Kürt lideri Mustafa Barzani'nin 22 Ağustos 1966'da İslam tarihinin önemli düşünce adamı Seyyid Kutub'un idam edilmemesi için Mısır Cumhurbaşkanı'na yazdığı mektup ortaya çıktı.

Kürt lideri Mele Mustafa Barzani'nin İslam tarihinin önde gelen düşünce adamı Muhammed Seyyid Kutub'un idam edilmemesi için dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'a mektup yazdığı ortaya çıktı.

SEYİD KUTUB 29 AĞUSTOS 1966'DA İDAM EDİLMİŞTİ

22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verilen İslam tarihinin önemli düşünce adamı ve Müslüman Kardeşler'in yöneticilerinden Seyyid Kutub, 29 Ağustos 1966'da idam edilmişti. Rûdaw'a konuşan Irak İslami Partisi eski Genel Sekreteri Dr. Muhsin Abdulhamid, Kürt lideri Mele Mustafa Barzani ve Seyyid Kutub hakkında bilinmeyenleri anlattı.

Dr. Abdulhamid, 1966'da Müslüman Kardeşler'den bir heyetin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Sekreteri Mele Mustafa Barzani'yi İran sınırında ziyaret ettiğini ifade etti.

İDAM EDİLMEMESİNİ RİCA ETTİ

Dr. Muhsin Abdulhamid, "Heyette yer alan Müslüman Kardeşler'in Irak'taki yöneticilerinden Nizameddin Abdülhemid ve Şeyh Nazım Asım, Mele Mustafa Barzani'den dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'a bir mektup yazarak, Kutub'un idam edilmemesini talep etti." dedi.

Dr. Abdulhamid, Mele Mustafa Barzani'in ise boş bir kağıdı Müslüman Kardeşler heyetine uzatarak, "Sizin bu mektuba yazacağınız her şeyin altına imzamı atarım." dediğini belirtti.

Dr. Abdulhamid, sözkonusu mektubun daha sonra Federal Kürdistan'ın başkenti Hewler'den Kahire'ye gönderildiğini söyledi.

"Mele Mustafa Barzani, Seyyid Kutub'un tefsirlerine hayran biriydi." diyen Dr. Abdulhamid, "Barzani'nin Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'la iyi bir dostluğu olmasına rağmen Seyid Kutub'a karşı olan sevgisi Müslüman Kardeşler arasında takdirle karşılanıyordu." dedi.

SEYYİD KUTUB KİMDİR?

1906 yılında Mısır'ın Asyurt kasabasında dünyaya gelen Seyyid Kutub, Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde okudu. 1939'dan sonra İslami düşünceye yönelen Kutub, "Konum Dersleri" isimli makalesinde Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu.

1949'da ABD'ye taşındı. Orada 2 yıl kaldıktan sonra tekrar Mısır'a dönerek, İhvan-ı Müslimin yani Müslüman Kardeşler teşkilatına katıldı. Dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'a düzenlenen suikast girişimi nedeniyle tutuklandı.

1964'te serbest bırakıldı ancak 1965'te Müslüman Kardeşler ile birlikte "devlete karşı darbe girişimi"nden tekrar tutuklandı. 22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verilen Seyyid Kutub, 29 Ağustos 1966'da idam edildi.

Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşıladı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Seyyid Kutub Dünya Haberler

500

Yorumlar (132)

amedli:

davaro adlı lan davar oğlu davar biz geleneklerimize göreneklerimiz bağlı bir miletiz öyle sizin gibi avrupa üzentli budala değiliz sizin medenyet dediğiniz soyunup açmaksak davrlar sizden daha medeni kere köre kere

103
7
yanıtYanıtla
ali:

sizin törelerinizi çok iyi biliyoruz açılmaktada çok ustasınız istanbulda çok var

yanıt1
yanıt0
DAVARO:

adamın tipe bak, ben mağaradan çıktım diye haykırıyor. üstündeki kıyafet kafasındaki çul yığını ilkelliğin ileri boyutunda.

11
64
yanıtYanıtla
ahmet:

o zaman yöresel eşeklerine bin neden onun bunun ürettiği araçlara muhtaçsın

yanıt6
yanıt0
ahmet:

ha onun ha bunun salağa bak çağa ayak uydurmak demek o zaman sende teknolojiyi kullanma telefonunu at sen mi buldun ? arabada kullanma senin olmayan hiç bir şeyi kullanma sayın gerzek . bir uyduruk laf bulmuşsunuz her defasında aynı şeyle kendinizi savunuyorsunuz belki zamanında o kıyafetler araplardan perslerden özenti ? tarihin daha gerisine gittiğinde daha farklı giysi giyiyordunuz nerden biliyorsun o kıyafetlerin başka toplumlardan özenti olarak kullanılmadığını boş boş savunuyorsun

yanıt5
yanıt0
ahmet:

buraya gelip beğeni hilesi yapmaklada adam olunmuyor

yanıt0
yanıt0
Fnr:

Yöresel elbisemiz o,senin ustundeki takim elbise kimlere ait biliyosun heralde,yada giydiginiz kotlar kimler icin yapilmis,o cul yigini dedigin bir halkin sembolü utanmiyormusun ,ustundeki baskalarina ait olan elbiseyi yargila

yanıt98
yanıt12
CemMobil-IOS:

Kürtler sayesinde Türk aile yapisi hala ayakta kürtlerdeki muhafazarlik ve aile yapisi Dünya'da hiç bir ırkta yok tur bunu da bilmeyecek kadar zeka özürlüler yazin yazin rahatlayin ama Gerçeker değişmez

59
11
yanıtYanıtla
DIN irkcisi:

Bu buscht barsaniyi hic sevmem kürten müsliman olsa ne olur neye yarar bunlar devletsiz Allah zaten cezalandirmis kürtlerin degersiz yurtsuzlar hepside ayni

4
57
yanıtYanıtla
Irkçılığa Karşı:

Hakikaten Irkçıymışsın. Müslüman olsa ne olurmuş. Cennete girer ne olacak. Sen ırkçılığınla nereye gidersin bilemem.

yanıt5
yanıt1
Tüm 132 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title