Haberler

İran, Nabucco Projesine Sıcak Bakıyor

İran Parlamentosu Enerji Komisyonu Üyesi Dr. Hasan Muradi, Avusturya'yı 30 Milyar Metreküp Gaz Dağıtımcısı Haline Getirecek Nubucco Projesinin Uygulanabileceğini, Bu Sayede Başta İran Gazı Olmak Üzere Bölge Gazının Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya Aktarılabileceğini Söyledi.

İran Parlamentosu Enerji Komisyonu Üyesi Dr. Hasan Muradi, Avusturya'yı 30 milyar metreküp gaz dağıtımcısı haline getirecek Nubucco projesinin uygulanabileceğini, bu sayede başta İran gazı olmak üzere bölge gazının Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya aktarılabileceğini söyledi.

İran, Avrupa ülkelerinin ihtiyacı olan gazı karşılayabilecek potansiyelin bulunduğunu belirtiyor. İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracatı için Türkiye'deki yetkililerle geniş çaplı görüşülmesi gerektiğini belirten İran Parlamentosu Enerji Komisyonu Üyesi Muradi, Avusturya'yı 30 milyar metreküp gaz dağıtımı haline getirecek Nubucco projesinin, 2 yıldan fazladır konuşulduğunu ve bu projeyle başta İran gazı olmak üzere bölge gazının Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya aktarılabileceğini ifade etti. İran'ın da bu projede olmasının zaruretine işaret eden Muradi İran'ın, dünyanın en zengin gaz rezervlerine sahip olduğunu belirtti. İran hükümetinin gaz rezervlerini işletecek 25 büyük proje üzerinde çalıştığını kaydeden Muradi, yakın bir gelecekte bitecek olan bu projelerin işletmeye geçmesiyle, Avrupa'nın gaz ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti. Dünya ticaretinin artık daha dengeli ve daha adil bir hale geldiğini belirten Muradi, Bakü-Ceyhan boru hattı projesi ve İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya intikalini öngören projeyle hem Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu gazın temin edileceğini hem de Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu gazın temin edileceğini söyledi.

Muradi ayrıca, İran'daki zengin gaz rezervlerinin Türkiye, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinin yatırım yapacakları kadar zengin olduğunu kaydetti.

(MAA-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title