Haberler
BBC

ABD Yaptırımları Endişesiyle İran Riyal'i Tarihi Düşük Seviyesine Geriledi

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları Ağustos ayında yürürlüğe koyacağı endişesi ülkenin para birimi Riyal'de sert değer kaybına yol açtı.

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları Ağustos ayında yürürlüğe koyacağı endişesi ülkenin para birimi Riyal'de sert değer kaybına yol açtı.

Pazar günü 1 ABD Doları'nın değeri 100.000 Riyal seviyesini aştı.

Resmi olmayan Dolar/Riyal kuru 102.000 seviyesini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Fransız haber ajansı, bu seviyenin para piyasası işlemcileri tarafından da teyit edildiğini aktarıyor.

Riyal Mart ayından bu yana Dolar karşısında değerini yarı yarıya yitirmiş durumda. Mart ayında resmi olmayan Dolar/Riyal kuru 50.000 seviyesindeydi.

Tahran yönetimi Nisan ayında kuru 42.000 seviyesinde sabitleyerek karaborsada döviz işlemi yapanlara yönelik sert tedbirler alınacağını açıklamıştı.

Ancak ülkede ABD Doları talebinin devam etmesiyle birlikte resmi olmayan kurda tırmanış devam etti.

Merkez Bankası Başkanı görevden alındı

AFP, İran bankalarının resmi kur üzerinden döviz satımı yapmaktan imtina ettiğini aktarıyor.

Haziran ayında hükümet ithalatçı firmaların kullanabileceği kur seviyelerinde esnekliğe gitme kararı almıştı.

Geçtiğimiz hafta ise Başbakan Hasan Ruhani Riyal'deki değer kaybını önleyemediği gerekçesiyle Merkez Bankası Başkanı Valiullah Seif'i görevden almıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında İran'la varılan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış ve Tahran yönetimine yönelik yeni yaptırımların devreye gireceğini duyurmuştu.

6 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi beklenen yaptırımlarla ABD yönetimi çok sayıda uluslararası şirketten İran'la olan ekonomik ve ticari bağlarını kesmesini istiyor.

İran nükleer anlaşmasının diğer taraf ülkeleri Rusya, Çin, İngiltere, Almanya ve Fransa ise anlaşmaya sadık kalınmasından yana.

İran'la 2015'te imzalanan anlaşma, yaptırımların kademeli olarak kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasını öngörüyordu.

BBC

Amerika Birleşik Devletleri İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title