Haberler
BBC

ABD'den 217 Kişiye Suriye'de 'Kimyasal Saldırı' Yaptırımı

ABD Hazine Bakanı Mnuchin "Bu kapsamlı yaptırımlar, Suriye diktatörü Beşar Esad'ın masum sivillerin ölümüne yol açan kimyasal silahları geliştiren bilimsel araştırma kabiliyetlerini hedef alıyor" dedi.

ABD, Nisan ayı başında kimyasal silah saldırısı düzenlemekle suçladığı Suriye hükümetiyle ilişkili 271 kişiyi yaptırım listesine aldı.

Suriye Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nin kimyasal silahların geliştirilmesinde rol oynadığını belirten ABD, bu kuruma bağlı çalışan kişilerin yaptırım listesine girdiğini söyledi.

Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında en az 20'si çocuk 90'ın üzerinde sivil zehirli gaz soluyarak hayatını kaybetmiş, ABD Suriye ordusunu kimyasal silah kullanmakla suçlamıştı.

Ancak Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya, iddiaları reddederek, bölgede düzenlenen bir hava saldırısında silahlı muhaliflere ait bir cephaneliğin vurulduğunu ve cephanelikteki zehirli gazların açığa çıktığını savunmuştu.

Yeni yaptırım listesini açıklayan ABD Hazine Bakanlığı ise 'kara listeye' alınan isimlerden bir kısmının beş yılı aşkın süredir Suriye hükümetinin kimyasal silah programında çalıştığını belirtti.

Yaptırım kararıyla birlikte listedeki isimlerin ABD bankalarındaki tüm mal varlıkları donduruluyor ve ABD şirketlerinin bu şahıslarla herhangi bir ticari faaliyet içerisine girmesi yasaklanıyor.

Hazine Bakanlığı açıklamasında, listedeki isimlerin iyi eğitim görmüş, kilit pozisyonlardaki kişiler olduğu ifade edildi ve "ABD'de herhangi bir finansal varlıkları bulunmasa da, Suriye dışına çıkarak fon yaratma kabiliyetleri bulunuyor" dendi.

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ise "Bu kapsamlı yaptırımlar, Suriye diktatörü Beşar Esad'ın masum sivillerin ölümüne yol açan kimyasal silahları geliştiren bilimsel araştırma kabiliyetlerini hedef alıyor" dedi.

Suriye hükümeti Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nin tamamen sivil teknolojilerin geliştirilmesine odaklanmış bir kurum olduğunu söylüyor.

ABD ise kuruluşun kimyasal ve biyolojik silah geliştirme merkezine dönüştürüldüğünü iddia ediyor.

Suriye Bilimsel Araştırmalar Merkezi ilk kez 2005 yılında ABD'nin eski başkanlarından George W Bush tarafından yaptırım listesine alınmıştı. Bush o dönemde Suriye hükümetini, Bilimsel Araştırmalar Merkezi aracılığıyla kitle imha silahları geliştirmeye çalışmakla suçlamıştı.

BBC

Suriye Rusya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title