Haberler

Dtö'ye Göre Türkiye, Gelişmişlik Düzeyi Açısından "İstisnai Bir Ülke"

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Türkiye'nin, genelde "gelişmekte olan bir ülke" olarak sınıflandırılmasına karşın zaman zaman "gelişmiş ülke" muamelesi görmesi nedeniyle istisna oluşturduğunu bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Türkiye'nin, genelde "gelişmekte olan bir ülke" olarak sınıflandırılmasına karşın zaman zaman "gelişmiş ülke" muamelesi görmesi nedeniyle istisna oluşturduğunu bildirdi.

DTÖ, "Dünya Ticaret Raporu"nun Ekim 2016 sayısında Türkiye'yi, gelişmişlik düzeyi açısından "istisnai bir ülke" olarak niteledi.

"KOBİ'ler için Ticaret Sahalarının Eşitlenmesi" başlığını taşıyan raporda, KOBİ'lerin küresel ticarete katkısını etkileyen faktörler ele alındı.

Bu bağlamda, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından kullanılan "İşletmenin Niteliğine Göre Ticaret" (TEC) veritabanına değinilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"TEC veritabanı, ihracatın ve ithalatın partner ülke/bölge ve ekonomik sektörlere göre dağılımını gösteriyor. TEC veritabanında dolar cinsinden kaydedilen ticaret değerleri toplam rakamın hesaplanmasını kolaylaştırıyor. TEC veritabanının çerçevesi sadece gelişmiş ülkelerle sınırlı olmasına karşın Türkiye dikkat çeken bir istisna. Genellikle gelişen/yükselen ekonomi olarak sınıflandırılan Türkiye, bir OECD üyesi olmasından dolayı zaman zaman gelişmiş ülke muamelesi görebiliyor."

Türkiye, KOBİ'lerin ihracattaki payı açısından ikinci sırada

Raporda, KOBİ'lerin ihracattaki payları yüzde 50'yi geçen az sayıda ülke olduğu belirtilirken, bunlar yüzde 69 ile Estonya, yüzde 63 ile Türkiye, yüzde 61 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 57 ile İrlanda olarak sıralandı.

"Türkiye haricinde, KOBİ'lerin ihracattaki payının en yüksek olduğu diğer tüm ülkeler Avrupa Birliği (AB) üyesi" tespitine yer verilen raporda, ayrıca Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerindeki KOBİ'lerin ticaretteki payının büyük artış kaydettiğine işaret edildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dünya Ticaret Örgütü Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title